Brittiskt korthår

Skribent

Brittiskt korthår (eller Britten som den också kallas) är en av de äldsta erkända kattraserna, som först tros ha förts till Storbritannien av romarna. Deras mjuka, plyschliknande pälsar och knubbiga kroppar gör att brittiskt korthår nästan kan förväxlas med levande nallar.

Britten är en av de mest populära kattraserna i världen och den mest populära korthårskatten i Sverige. Det är även den populäraste katten i UK där en fjärdedel av alla katter som registreras är Brittiskt korthår. Namnet brittiskt korthår passar bra. Deras tjocka, plyschiga korta pälsar och vänliga, ändå opretentiösa – på ett ganska brittiskt vis – sätt att se på livet. Brittiskt korthår är utmärkta familjekatter och trivs med att vara nära sina ägare, men kan ibland ogilla att bli hållna eller kramade för mycket. Jag är kattälskare och har plöjt igenom kattinformation på hundratals sajter och vill nedan ge dig en utförlig beskrivning av kattrasen brittiskt korthår.

Brittisk Korthår
Brittisk Korthår

Vad du behöver veta om Brittiskt korthår

Storlek :  En stor katt, med en genomsnittlig mankhöjd om 30-40 cm. Brittiskt korthår är muskulös och knubbig och vuxna hanar kan väga mellan 6-9 kg, medan honor ligger mellan 4-7 kg.

Borstning : Bör ske en gång i veckan.

Livslängd : 12-16 år om du tar hand om dem väl. (14-20 år enligt British Shorthair Cat club)

Ute/Innekatt : Brittiskt korthår trivs bäst som innekatt, men kan även vistas ute med rätt skydd och övervakning.

Fäller hår : Nej, relativt lite då pälsen är kort, men vid borstning fäller den.

Barnvänlig : Ja, Brittiskt Korthår är mycket barnvänliga och blir utmärkta familjekatter.

Aktiv eller stillsam : Har i grunden en lugn natur, men de gillar även att leka och röra på sig.

Talför : De är inte kända för att vara pratsamma och de kommunicerar med mjuka ljud.

Allergivänlig ras : Brittiskt korthår är en hypoallergen kattras, dvs den är inte helt allergifri, men bättre än många andra kattraser.

Socialt behov : Den är mitt emellan introvert och extrovert vilket gör att den trivs bra med sällskap, men behöver även egen tid.

Beskrivning av Brittisk korthår

Brittiskt korthår

Storlek och Utseende

Förutom att vara älskade för sitt lättsamma sätt är denna mycket vackra ras känd för sina tjocka och täta pälsar som kommer i väldigt många olika färger och mönster. Pälsen är som namnet antyder kort. Den blå-grå varianten, ofta kallad brittisk blå (british blue), är förmodligen det mest populära färgvalet bland fans av brittiskt korthår. Som sagt finns det en rad olika mönster, inklusive tabby (marmorerad, fläckig, randig, tigrerad), bicolor, tortie med flera.

Muskulös och knubbig

Men förutom den vanliga blå pälsen är rasen lätt att känna igen genom sina tjocka ben, breda bröst, rundade huvuden och knubbiga, runda kinder som är svåra att undvika att vilja nypa lite i. Ögonen är stora, runda och sitter brett isär och ger ett öppet uttryck, likt en ugglas enligt Brittsällskapet. Brittiska korthårskatter med blå färg på pälsen har oftast djärvt orange-amberfärgade ögon, medan individer med andra pälsfärger kan ha antingen gröna, kopparfärgade, amberfärgade eller blå ögon.

Dessa fantastiska katter kräver endast en snabb borstning av pälsen en gång i veckan för att hålla pälsen fri från löst hår och smuts. Brittiskt korthår är en stor kattras, där hanarna kan väga upp till 8 kilo och honorna upp till 6 kilo. Rasen har en kompakt kropp som är muskulös och knubbig, höjden varierar, men ofta ligger den mellan 30 till 40 cm i mankhöjd. Vissa tycker att deras utseende ser ut som en nallebjörn.

Personlighet & temperament

Brittiskt korthår

När det kommer till temperament är brittiska korthårskatter svåra att överträffa: de är aktiva utan att vara stojiga, de är tillgivna utan att vara klängiga, och de är intelligenta men känner inte att de behöver visa upp sig genom att lista ut hur de öppnar ditt skafferi. Brittiskt korthår är lugna och de brukar vara stabila i sinnet och sällan överreaktiva. Brittiska korthårskatter är lättsamma och behandlar alla i familjen (inklusive hundar och andra katter) som goda vänner, särskilt om man är social med dem när de är kattungar.

Britten är en glad ras som älskar en bra lek lika mycket som en kväll framför TV:n. Brittiskt korthår är mitt emellan introverta och extroverta: de trivs bra med uppmärksamhet, men uppskattar också personligt utrymme och kan ogilla att bli hållna eller kramade för mycket. Vidare är brittiska korthår inte kända för att vara särskilt pratsamma. Även om de kan kommunicera med mjuka ljud, är de oftast inte högljudda katter.

Marilyn Krieger, en certifierad kattbeteendekonsult i San Francisco, ger högt betyg åt den här kattrasen. ”De är söta, avslappnade och lojala följeslagare”, säger hon. Det fungerar även bra att träna dem då de är intelligenta.

Boendebehov

Brittiskt korthår kattungar

Brittiskt korthår är inte alltför krävande när det kommer till bostad – så länge de har ägare som tar sig tid att interagera med dem. Britten har en bra balans mellan sin lekfulla sida och viljan att bara ligga och slappa i solen hela dagen. Det innebär att katten alltid är redo för en katt-och-råtta-lek med en musleksak, men du behöver inte oroa dig för att de ska ställa till med trubbel när du är på jobbet (särskilt om du ger dem gott om leksaker för underhållning). Eftersom brittiskt korthår är en större kattras bör du se till att ha åtminstone två stora kattlådor för att katten ska rymmas bekvämt även när den är fullvuxen. En bra regel att följa när du väljer en kattlåda är att den ska vara lika bred som katten är från näsan till basen av svansen och ungefär hälften så lång. Precis som de flesta katter gillar brittiskt korthår ett katträd (eller två!) så att de kan klösa, sträcka på sig och titta ut genom fönstret i godan ro.

Här är en video med en Brittisk korthår som kommer till sitt nya hem:

Skötsel av Brittisk korthår

Brittisk korthår

Till skillnad från långhåriga katter behöver brittiskt korthår inte lika mycket omvårdnad för att se bra ut. Deras korta, mjuka och täta päls kräver bara en borstning per vecka för att ta bort dött hår och hudceller. Men för det mesta sköter de jobbet själva och håller sig rena och prydliga, vilket gör dem till en kattras som är relativt enkel att ta hand om.

Precis som andra kattraser behöver brittiskt korthår regelbunden klippning av klorna, tandvård samt regelbundna besök hos veterinären. Se gärna till att kastrera eller sterilisera din katt och håll alla vaccinationer aktuella, enligt anvisningar från din veterinär. Kontrollera kattens öron regelbundet för vaxansamling eller eventuella öronkvalster. Det är också viktigt att hålla kattlådorna rena så att du slipper att de tittar snett på dem.

Hälsa

Brittisk korthår

Britten är en stor och frisk kattras som kan leva upp till 20 år. Dock är de känsliga för vissa sjukdomar, precis som alla andra kattraser.

Brittiskt korthår kan vara benägna för en sjukdom som kallas hypertrofisk kardiomyopati, vilket innebär en förtjockning av kattens hjärtmuskelväggar; detta kan leda till andningssvårigheter, trötthet och minskad aptit hos äldre individer eller i värsta fall blodproppar och plötslig död. Dessutom kan brittiskt korthår, likt andra raser, drabbas av problem med urinvägarna och njurarna.

De trubbnosiga varianterna av britten är inte så friska som man skulle kunna önska. De har både andningsbesvär och bettfel som ger tandproblematik. Tandproblematiken kommer av att tänderna inte får plats som de ska hos den trubbnosiga britten. Alla britter är dock inte lika kortnosiga.

För att förebygga sjukdomar och hälsoproblem är det första och bästa du kan göra att börja med att skaffa din kattunge från en ansedd uppfödare som satsar på hälsosamma kissar och använder friska vuxna katter! Sedan är det bara att komma ihåg att alltid ta din katt till veterinären en gång om året för en hälsokontroll.

Förutom regelbundna hälsokontroller bör du se till att din brittiska korthår får en hel del motion i sitt liv. Brittiskt korthår har energi men är inte särskilt aktiva i grunden, vilket innebär att de kan vara mer benägna att gå upp i vikt (särskilt när de blir äldre) om du inte tidigt utvecklar strategier för att hålla dem i rörelse när de är unga. Interaktiva leksaker, fiskespön, bollar, laserpekare och klätterstrukturer som katträd och kattvägghyllor hjälper alla till att hålla din brittiska korthår i god fysisk och mental form.

Näring och utfodring

Brittiskt korthår

Vilken mat du ger din brittiska korthår har stor betydelse för att katten ska må bra och inte bli överviktig. Välj ett högkvalitativt kattfoder, helst ett som är speciellt framtaget för brittiska korthår eller för inomhuskatter om du inte har tillgång till ras-specifikt foder. För brittiska korthår är ett högt proteininnehåll viktigt för att upprätthålla muskelmassan, medan ett moderat fettinnehåll kan hjälpa till att kontrollera vikten. Läs mer om en katts mat och utfodringsschema här.

Historia

Brittisk korthår

Som en gammal kattras anses brittiska korthårskatter vara direkta ättlingar till de katter som fördes till Storbritannien av de invaderande romarna, enligt The Governing Council of the Cat Fancy. De användes ursprungligen för att bekämpa skadedjur och spreds snabbt över landet som gatukatter och gårdskatter. Deras lugna och självsäkra personligheter ledde snart till att människor välkomnade dem in i sina hem (och på sina knän). Under årens lopp, enligt The Cat Fanciers’ Association, utvecklades deras rundade ansikten med korta, tjocka pälsar i alla färger.

I slutet av 1800-talet började en beslutsam kattuppfödare vid namn Harrison Weir officiellt utveckla den brittiska korthårskatten genom att korsa olika individuella katter. Vid den första organiserade kattutställningen, som hölls på Londons Crystal Palace 1871, vann en blå tabby brittisk korthår ägd av Weir priset för Bäst i Utställningen.

Kattrasen var nära att dö ut

Brittiskt korthår

Efter första världskriget finslipades den brittiska korthårsrasen som vi känner den idag genom att persiska, ryska blå, franska Chartreux och inhemska korthåriga katter lades till i blandningen. Dock, med begränsad uppfödning under de båda världskrigen fanns det inte så många individer av brittiskt korthår kvar under 1950-talet. Men, som tur var, efter att uppfödare jobbat hårt var rasen tillbaka ordentligt på 1970-talet, då den brittiska korthårskatten också fick formellt erkännande över hela världen.

Under mitten av 1960-talet kom brittiskt korthår även till Sverige. Du kan läsa uppfödaren Maud Dicksons artikel om brittens intåg i Sverige. Hon visar ett antal bilder på brittiska korthårskatter som varit med i historien till den svenska brittstammen.

Godkänd som ras

Brittiskt korthår har varit en godkänd kattras sedan bildandet av den första kattklubben 1946 – fast då inte som “britt”.

Från början hade europé och brittiskt korthår en gemensam standard. Efter en del diskussioner beslutade FIFes GF (1981) att  europeiskt korthår och brittiskt korthår skulle dömas var för sig – och då blev brittiskt korthår en “egen ras”. Fram till dess registrerades blå europé som brittish blue (och ibland chartreux) – dessa katter är numera registrerade som brittiskt korthår (blå) i SVERAKs stambok.

EMS raskod: BSH (tom 2015: BRI)  Engelskt namn: British shorthair

Syskonras: Brittiskt långhår

Roliga fakta om Brittiskt Korthår

Brittiskt korthår

Brittiskt korthår har också en speciell plats i litteraturen. Den mest kända brittiska korthårskatten är förmodligen Cheshire-katten i Alice i Sagolandet. Ingen vet egentligen exakt var Lewis Carroll fick sin inspiration till Cheshire-kattens leende uppsyn – vissa tror att det kom från en illustration på en etikett på Cheshire Cheese; andra tror att han blev inspirerad av en kyrkoskulptur. Men oavsett vad det var så liknar Cheshire-katten mycket en nöjd brittiskt korthår.

Med sina knubbiga kinder och stora gröna ögon anses Mästerkatten i Stövlar vanligtvis vara en brittisk korthår (trots sin spanska accent).

Coby the Cat är en brittisk korthår med över 1,8 miljoner följare på Instagram.

FAQ om Brittiskt Korthår

Vad är typiska drag och egenskaper hos brittiskt korthår?

Brittiskt korthår är känd för sin tjocka, täta päls och kraftiga kroppsbyggnad. De har rundade huvuden, knubbiga kinder och breda bröst. Deras temperament beskrivs ofta som lättsamt, och de är kända för att vara vänliga och lojala följeslagare.

Vad är den genomsnittliga livslängden för en brittisk korthår?

Brittiskt korthår har en genomsnittlig livslängd på upp till 20 år, förutsatt att de får god omvårdnad och regelbunden veterinärkontroll.

Hur mycket kostar en brittisk korthår?

Priset på en brittisk korthår varierar, men det kan vanligtvis ligga mellan 8 000 och 15 000 kronor, beroende på rasens kvalitet, stamtavla och uppfödarens rykte.

Hur mycket fäller en brittisk korthår?

Brittiskt korthår fäller generellt sett inte mycket hår på grund av sin korta päls, men de kan tappa lite hår när du borstar dem.

Kan man ha en brittisk korthår som utekatt?

Det är möjligt att ha en brittisk korthår som utekatt, men det är viktigt att erbjuda en säker och skyddad utomhusmiljö för att minimera riskerna och se till att de har en trygg tillgång till bostaden.

Källor:

https://www.sverak.se/

https://www.britishshorthaircatclub.co.uk/about

https://www.gccfcats.org/

http://www.brittsallskapet.se/

https://cfa.org/british-shorthair/british-shorthair-article-1995/

Köpakatt.se kan du hitta säljannonser från SVERAK-anslutna uppfödare för Brittisk Korthår. Köpakatt.se drivs av SVERAK.

Om vår författare:

Andrew och Jeff

Andrew de Lisle

Jag är en passionerad kattägare med två underbara katter, Jeff och Joris. Jag har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta för katter och det är tydligt genom den kärlek och omsorg som jag ger till Jeff och Joris. Dessa två katter är inte bara husdjur, de är en del av min familj.

Jeff och Joris är två matglada, högljudda (när de är hungriga), keliga och gosiga katter som jag och min fru adopterade 2021.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *