Norska skogkatter är stora, kärleksfulla katter som gör sig mycket bra som familjekatter. Lär dig mer om denna vänskapliga, lugna och snälla kattras på denna sida.
Norsk skogkatt kallas också norsk skogskatt eller skogis (Wegie på engelska). Skogisar är populära över hela världen, särskilt i sitt hemland Norge, där de också kallas skogkatt.
Jag hade en norsk skogskatt som hette Jamie i min ungdom. Han var väldigt lekfull och nyfiken. Han älskade att hänga med mig när jag tittade på tv och han sov alltid vid mina fötter.
Dessa vänliga katter är underbara husdjur och är lätta att känna igen på sin stora storlek och lugna temperament. Norska skogkatter är tillgivna och samtidigt relativt kravlösa sällskap. Om du kan erbjuda mycket kärlek, noggrann borstning och ställen för katten att klättra på så kommer en skogis att vara en fantastisk familjemedlem för dig.
En norsk skogkatt kostar vanligtvis mellan 8 000 och 15 000 kronor, beroende på ålder, stamtavla, uppfödare och andra faktorer.
Innehållsförteckning
Vad du behöver veta om Norsk skogkatt
Storlek : En stor katt, som typiskt väger mellan 5-8 kg, hanarna mer än honorna.
Borstning : Katten har en tjock päls som behöver borstas minst två gånger i veckan och oftare under fällningsperioderna på höst och vår.
Ute/Innekatt : Norsk skogkatt är både en inne- och utekatt, som innekatt bör du tänka på att den blir tillräckligt aktiverad och som utekatt bör du tänka på att ge den en säker miljö.
Barnvänlig : Ja, norska skogkatter är mycket barnvänliga och blir utmärkta familjekatter.
Aktiv eller stillsam : De är i grunden aktiva, men inte hela tiden utan de har även sina stunder av lugn.
Talför : Norsk skogkatt är en tyst kattras och deras jamande låter lite pipigt, okarakterisktiskt för deras storlek.
Allergivänlig ras : Norsk skogkatt är inte allergivänlig, men är trots långt hår och fällning bättre än flera andra kattraser.
Socialt behov : De är mycket sociala och vill vara vän med alla, men de kräver inte din uppmärksamhet utan är tillfreds med att du kommer till dem.
Beskrivning av norsk skogkatt
Storlek och utseende
Norska skogkatter har en stor kropp som är både atletisk och muskulös. Bakbenen är något högre än frambenen. Bruce Kornreich, direktör på Cornell Feline Health Center i Amerika säger att den norska skogskatten är definitivt större än den genomsnittliga katten, eftersom den kan väga upp till 9 eller till och med 10 kilo i vissa fall. Hanarna är vanligtvis större än honorna. De har en lång, yvig svans och en tjock päls som får dem att se ännu större ut.
Pälsen
Deras långa päls är glansig och vattenavvisande, anpassad för hårda norska vintrar. Skogisar har tjock underull (tätt underhår) för att hålla dem varma, vilket innebär att de behöver regelbunden borstning. De fäller sin päls – deras vinterpäls tappar de på våren och sommarpälsen tappar de på hösten. Här kan du prisjämföra kattborstar.
Pälsen på en norsk skogkatt finns i många färger och mönster. Färger inkluderar vit, svart, blå, röd, grädde, silver och guld. Denna fluffiga katts päls kan också vara enfärgad, tvåfärgad, sköldpadd, calico och tigermönstrad.
Deras något snedställda och högt sittande ögon bär nyanser av grönt, guld eller koppar – eller en ton någonstans däremellan. Rasens trekantiga huvud påminner starkt om lodjurets enligt Skogkattslingan, med stora tofsförsedda öron (både på insidan och spetsarna). Den kraftiga hakan och den raka näsan förstärker det vilda utseendet.
Norsk skogskatt jämförd med Maine Coon
Skogisen jämförs ofta i utseende med Maine coon, men den norska skogkatten är något mindre och längre i kroppen vilket gör att de ser smalare ut. Ögonen hos norsk skogskatt är mandelformade, medan Maine coon har rundare ögon.
Personlighet & temperament hos norsk skogkatt
Denna kattras beskrivs ofta som vänlig, lugn och mjuk. Den norska skogkatten är kärleksfull och anpassar sig väl till olika familjer och livsstilar och är generellt även bra med barn och andra djur.
Dessa katter är intelligenta och alerta och älskar mänsklig kontakt och tillgivenhet. Även om de uppskattar uppmärksamhet, är de inte krävande och föredrar vanligtvis att du kommer till dem. I linje med sin kravlösa natur är skogisen en tyst ras och jamar inte ofta som till exempel en siames. Men när de väl jamar låter det nästan som ett mjauande pip vilket inte riktigt respresenterar deras stora storlek.
Personligheten hos norsk skogkatt är mycket familjär. De är lekfulla, söta och generellt accepterande mot sin omgivning. Denna utåtriktade ras vill vara vän med alla och älskar att gosa. De har också ett mycket gott tålamod, vilket underlättar umgänget med barn. De anpassar sig också ofta väl till förändringar i sin omgivning vilket gör att de lättare än andra katter kan följa med på resor och även ägas av personer som flyttar ofta.
Boendebehov
Denna kattras mognar långsamt, vilket innebär att norska skogkattungar tar cirka fem år att växa upp till fulla vuxna. Eftersom deras uppväxt är längre än för de flesta kattraser så kommer ägare att få njuta av en längre kattungeperiod än vanligt. Som kattungar gillar de att leka mycket. De älskar att hoppa och öva på sina jaktinstinkter – en utomhusegenskap som denna tama rasen fortfarande har kvar. Det är därför bra om du kan ge den utlopp för sina jaktinstinkter, lär dig mer om det här.
Här kan ni se en fantastisk video av hur det ser ut i slow motion när en Norsk Skogkatt springer i skogen:
Därför är det perfekt med kattleksaker som liknar möss och låta katten leka med den fem till tio minuter varje dag. Kattungen kan då hoppa runt och träna sina jaktinstinkter och samtidigt få god motion.
En norsk skogkatt i familjen
Denna katt brukar vara mycket vänlig mot barn och andra husdjur. Låt inte dess storlek avskräcka dig från att ta plocka in en skogis i en familj med många barn – dessa katter är otroligt toleranta och väluppfostrade. Denna stora kattras stressas inte lätt och älskar att umgås med människor i alla åldrar. Tack vare deras avslappnade, kravlösa natur kommer din norska skogkatt troligen också att klara sig bra om den lämnas ensam kortare perioder. Men eftersom han älskar dig så mycket kan separationsångest uppstå om du ofta är borta för länge.
Norska skogkatter är ganska sociala till sin natur och kommer generellt överens med alla medlemmar i ett hushåll. Faktum är att skogisar vill vara vänner med alla, så du kan behöva hålla extra koll på dem för att se till att de inte går iväg med någon beundrare.
En Norsk skogskatt gillar att klättra
Skogisar är särskilt skickliga på att klättra och älskar att utforska höga ställen. I grunden gör alla kattraser det, men i synnerhet skogisar verkar verkligen tycka om att klättra.
Din norska skogkatt kommer att vilja undersöka ovansidan av varje bokhylla, skåp och hylla. Införskaffa gärna ett högt klättertorn, installera katthyllor och lägg till en katthängmatta eller två i ditt hem så att han kan utforska säkert, men förvänta dig att hitta din norska skogkatt på vilken yta som helst. Sköra vaser och prydnadssaker, instabila hyllor och saker ovanpå skåp behöver säkras från katten, annars kan dina saker lätt hamna på golvet.
Eftersom norsk skogskatt är byggd för att tåla hårda norska vintrar är rasen känslig för värme. Under varma väderförhållanden bör du se till att din katt har mycket skugga, vatten, luftkonditionering, och kanske även en kortare klippning.
Skötsel av Norsk skogkatt
På grund av deras långa vattenavstötande päls och täta underull behöver norska skogkatter mycket borstning. Borsta gärna din katt dagligen, men åtminstone två gånger i veckan. Under perioder med kraftig fällning, vanligtvis på våren och hösten behöver du borsta mer än två gånger i veckan. De har lätt för att bilda tovor, vi har nog de mest toviga Skogisar av alla raser. Här hittar du kattborstar. Om du inte har bra luftkonditionering bör du även göra en mer ordentlig klippning inför sommaren så att din norska skogkatt slipper bli så varm.
När det gäller motion, se till att din skogis har gott om utrymme att springa och leka på. Du behöver inte anstränga dig för att få denna atletiska katt att röra på sig, men leksaker, klättertorn och tid som tillbringas tillsammans kommer att hjälpa katten att hålla sig aktiv.
Dessa intelligenta katter kan lätt tränas upp att använda kattlådan, men tänk på att de pga sin storlek behöver en extra stor kattlåda för att utföra sina behov bekvämt. Som alla katter, se till att regelbundet klippa din skogis klor, här ser du hur det går till och här kan du hitta klosaxar. Eftersom han är så lekfull och äventyrlig kan han trivas bra med seleträning, och han kommer säkert inte att klaga över att spendera tid ute i en katt-utegård. Här hittar du kattsele.
Näring & utfodring
Mata din norska skogkatt med högkvalitativ kattmat och övervaka kattens diet för att förhindra överätning, eftersom fetma är en risk för denna ras. När det gäller näringsinnehållet behöver de på grund av deras storlek och aktiva natur mat som är rik på protein. Fisk, kyckling eller kött bör vara huvudingrediensen i deras kost.
För att hjälpa deras tjocka underpäls mår de också bra av en balanserad mängd omega-3 och omega-6 fettsyror. Som vanligt bör du vara sparsam med godis och välj godis som är avsett för katter. Undvik att ge mänsklig mat, särskilt sådant som kan vara skadligt för katter (som choklad, lök, vitlök och russin). Här kan du läsa generella riktlinjer för hur du bör utfodra din katt.
Här hittar du bästa torrfodret 2024.
Hälsa
Norska skogkatter har en livslängd på 14-16 år och är generellt hälsosamma husdjur. De största hälsoriskerna för norska skogkatter inkluderar:
Höftdysplasi: Ett tillstånd där höftens kulled inte utvecklas som den ska, vilket kan leda till artrit eller andra problem i höften om det inte behandlas.
Patellaluxation: Ett tillstånd där knäskålen (patella) glider ur sin position, vilket leder till en lös och instabil led som kan orsaka smärta eller hälta.
Hypertrofisk kardiomyopati: En hjärtsjukdom där hjärtmuskeln blir förstorad.
Eosinofilt granulomkomplex: En serie hudsjukdomar som ser ut som röda, upphöjda knölar på huden som sår eller sårskorpor. Dessa hittas vanligtvis på nedre delen av buken eller innersidan av låret, men kan även hittas på kattens ansikte i enstaka fall.
Glykogenlagringssjukdom typ IV (glycogen storage disease, GSD): En sällsynt ärftlig sjukdom där katten inte kan lagra glykogen korrekt. Varningstecken inkluderar muskelryckningar, muskelförlust och frekventa episoder av kollaps, vanligtvis under kattungens uppväxttid. Man kan upptäcka om katten bär på anlaget genom DNA-test.
Norsk skogkatt drabbas oftare av diabetes än många andra kattraser, du kan läsa mer om diabetes här och skogisar har även en tendens till tandproblem. Ta väl hand om din norska skogkatts hälsa genom att boka regelbundna veterinärbesök och ta emot råd från veterinären.
Den Norska Skogkattens Historia & Ursprung
Den norska skogkatten är en naturlig ras, vilket innebär att den inte är en blandning av andra raser (trots deras något blandade utseende). Skogisen har funnits längre än många andra katter. Vissa experter spekulerar i att den norska skogkatten har funnits i århundraden, sedan Vikingatiden, enligt CFA. Norska muntliga historier berättar om stora, långhåriga katter skickliga på att klättra, och dessa katter passar definitivt in på beskrivningen. Eftersom datumen är uppskattade genom muntliga historier är det svårt att bekräfta exakta tidsramar – men om berättelserna stämmer kan det vara så att den norska skogkatten har funnits i tusentals år.
Enligt CFA är det möjligt att de tidiga skogisarna var vikingarnas följeslagare och användes på deras skepp för att hålla gnagare borta. Det finns också en teori om att den norska skogkatten kan vara en tidig förfader till Maine coon, och skogisen kan ha introducerats först i Nordamerika från skeppen av tidiga vikingaupptäckare som Leif Eriksson.
Det var inte förrän på 1930-talet som den norska skogkatten övervägdes för en ras då de även var med på utställningar i bland annat Tyskland. Sedan var rasen nära utrotning på 1940-talet efter andra världskriget. Efter att skogis-entusiaster gjorde stora ansträngningar för att skydda rasen, blev de vanliga igen på 1970-talet. Norsk skogkatt har sannolikt funnits i Sverige mycket länge, men intresset för rasen ökade i Sverige under 1970- och 1980-talen. Svenska kattklubbar och uppfödare har sedan dess bidragit till att popularisera och bevara den norska skogkatten.
Godkänd som ras
Norsk skogkatt godkändes 1978 som ras i FIFe (efter beslut av FIFes GF 1977) och samma år registrerades den första inom SVERAK.
EMS raskod: NFO Engelskt namn: Norwegian forest cat (”Wegie”)
Roliga Fakta om Norska skogkatten
Norska skogkatter är naturligtvis Norges nationalkatt.
Denna ras beskrivs i nordisk mytologi som en magisk fe-lik katt som kan skrämma allt och alla och med förmåga förmåga att klättra på klippväggar. Den nordiska gudinnan Frejas vagn sägs ha blivit dragen av två stora norska skogkatter som var en gåva från åskguden Thor. I denna historia är katterna naturligtvis mycket större än dagens katter.
Det sägs även att vikingarna hade norska skogkatter med sig på sina färder, både som sällskap och för att hålla skeppen fria från gnagare.
Köpa Norsk Skogskatt
På Köpakatt.se kan du hitta säljannonser från SVERAK-anslutna uppfödare för Norsk Skogskatt. Köpakatt.se drivs av SVERAK. Läs också om vanliga misstag när man köper katt.
FAQ för Norsk skogskatt
Priset för en Norsk Skogkatt kan variera mycket beroende på uppfödare, stamtavla och andra faktorer. I allmänhet ligger priset mellan 10 000 och 20 000 kronor. Det rekommenderas att kontakta flera uppfödare för att få en uppfattning om aktuella priser där du bor.
Ja, man kan ha en norsk skogskatt som innekatt, men det är då viktigt att erbjuda den regelbunden aktivitet och lek för att ge den utlopp för sin energi och tillgodose aktivitetsbehovet.
Norska Skogkatter är kända för att vara vänliga, lekfulla och tillgivna. De är ofta mycket sociala och kommer bra överens med både barn och andra husdjur.
Norska skogkatter har en genomsnittlig livslängd på 12-16 år, men många kan leva längre med rätt skötsel och regelbunden veterinärvård.
Innan du skaffar en norsk skogkatt bör du se till att du kan erbjuda den en trygg och kärleksfull miljö. Det är viktigt att förstå och uppfylla rasens specifika behov, som frekvent pälsvård, motion och social interaktion. Du bör också kolla upp kattens härkomst och se till att den kommer från en ansvarsfull uppfödare.
Källor:
https://www.skogkattslingan.com/
https://cfa.org/norwegian-forest-cat/
https://www.sverak.se/for-kattagare/raskatt/kattraser/norsk-skogkatt/
https://www.vet.cornell.edu/departments-centers-and-institutes/cornell-feline-health-center
https://www.modernadjurforsakringar.se/fakta-katter/kattraser/norsk-skogkatt/
Om vår författare:
Norsk Skogskatt är det bästa.
Ja dom är fina dom 🙂
Har du en sådan hemma?