Har du en dräktig katt hemma? Hur vet du om din katt är dräktig? Hur länge är en katt dräktig? Dessa frågor och många fler på temat om katten är dräktig besvaras här.
Hur länge är en katt egentligen dräktig?
En katts dräktighetsperiod, det vill säga när en katt är gravid, varar typiskt mellan 58 till 67 dagar, vilket är ungefär 8 till 9 veckor. Men varför denna variation?
Faktor | Påverkan på Dräktighetstiden |
---|---|
Ras | Vissa raser kan ha en kortare eller längre dräktighetstid än genomsnittet. |
Ålder | Yngre katter kan ha en något kortare dräktighet jämfört med äldre katter. |
Hälsa | En katts allmänna hälsotillstånd kan påverka dräktighetens längd. |
Hur vet jag om min katt är dräktig? (tecken på dräktig katt)
Efter parning kan det vara lite av en väntelek att se om katten faktiskt är dräktig men efter ungefär 3 veckor börjar man kunna se tecken på dräktighet. Det finns flera tydliga tecken att hålla utkik efter. Här kommer en lista som kan hjälpa dig att identifiera om din fyrbenta vän snart kommer att bli mamma.
- Ökad aptit: Precis som med oss människor kan en ökad aptit vara ett normalt tecken på dräktighet. Honan kan börja äta mer än vanligt.
- Förändringar i beteendet: Många katter blir mer kärleksfulla och söker mer uppmärksamhet när de är dräktiga. Andra kan dock bli mer tillbakadragna.
- Ultraljud: En veterinär kan undersöka om honan är dräktig med ultraljud.
- Förstoring av spenarna: Ett av de tidigaste tecknen kan vara att kattens spenar blir större och får en mer rosa färg.
- Viktökning: Efter några veckor kommer du att märka att katten börjar lägga på sig vikt, särskilt runt buken.
- Röntgen: Man kan även röntga men det sker ofta lite senare under dräktigheten, det kan dock vara stressigt för kattmamman. För uppfödare kan detta vara lämpligt om de tycker att det är viktigt att veta hur många kattungar det är i magen (det är lättare att se på röntgen än på ultraljud).
- Rörelse i buken: När dräktigheten närmar sig sitt slut kan du faktiskt känna de små kattungarna röra sig där inne!
Om du är osäker på något av dessa tecken, kan du alltid kontakta en veterinär. Det är alltid en god idé att få en professionell bedömning. Att känna igen dessa tecken kommer att göra det så mycket enklare för dig att vara förberedd när det är dags för de små liven att komma till världen.
Vad du kan hjälpa katthonan med
När du vet att katten är dräktig, finns det flera saker du kan göra för att hjälpa henne genom denna spännande tid.
Här är några tips för att göra hennes dräktighet så bekväm och säker som möjligt:
- Bra kost: Ge henne högkvalitativ kattmat speciellt avsedd för dräktiga eller digivande katter. Denna typ av mat är oftast mer rik på näringsämnen som hon behöver för att stödja både sig själv och sina kattungar. Även foder för kattungar fungerar bra till dräktiga katter.
- Färskt vatten: Säkerställ att hon alltid har tillgång till färskt och rent vatten.
- En lugn plats: Skapa en lugn och tyst plats där hon kan dra sig tillbaka. Denna plats kan också fungera som ett ”födelseställe” när tiden är inne.
- Undvik stress: Minska stressen i hennes omgivning. Höga ljud, andra husdjur eller många människor kan vara stressande för en dräktig katt.
- Regelbundna veterinärbesök: Se till att du besöker veterinären regelbundet för att säkerställa att allt går som det ska.
- Försiktighet med mediciner: Om katten behöver medicinering under dräktigheten bör du alltid rådfråga veterinären först.
Din omsorg och stöd under denna tid är avgörande. Genom att följa dessa steg ger du katten bäst möjlighet till en problemfri dräktighet och förlossning.
När ska man uppsöka veterinär?
Att veta vad som är normalt och när det är lämpligt att uppsöka en veterinär är avgörande för både din katts hälsa och för de kommande kattungarna. Här är några situationer då du bör överväga att kontakta din veterinär:
- Ovanligt beteende: Om din katt verkar orolig, rastlös, visa nedsatt allmäntillstånd eller uppvisar något annat otypiskt beteende som du är osäker på.
- Långvarig dräktighet: Om det har gått mer än 69 dagar efter parning och din katt inte har fött ännu.
- Tecken på komplikationer: Om du märker tecken som blodiga flytningar, konstanta kräkningar eller svårighet att andas.
- Inga tecken på förlossning: Om mer än 24 timmar har gått sedan du märkte de första tecknen på förlossning och inga kattungar har fötts.
- Lång tid mellan kattungarna: Om det har gått mer än 2 timmar sedan senaste födseln av kattungar och du tror att det fortfarande finns fler kattungar kvar.
- Om en kattunge fastnat: Om en kattunge fastnat under förlossningen.
- Hälsokontroll: Det är alltid en bra idé att ta med honan till veterinären efter förlossningen för en allmän hälsokontroll.
Det kan vara frestande att lita enbart på egna observationer och slutsatser, men att ha din katts bästa intresse i åtanke innebär ibland att be om professionell hjälp. Kom ihåg att det är bättre att vara säker än ledsen!
Löp och kattens dräktighet
För att förstå kattens dräktighet fullt ut är det viktigt att först ha en uppfattning om kattens löpcykel, eftersom det är under denna period hon kan bli dräktig.
- Vad är löp? Löp, eller östrus som det också kallas, är den period då en honkatt är fertil och redo att para sig. Under denna tid kan hon uppvisa beteenden som rullande på golvet, högljudd jamning eller att lyfta bakdelen när hon blir smekt längs ryggen. Man ska dock veta att vissa katter har ”tysta” löp och då kan det vara väldigt svårt att veta när de är i löp.
- När börjar löp? De flesta katter börjar komma i löp när de är mellan 4 till 9 månader gamla, men det kan variera beroende på ras och individ.
- Hur ofta? Om en honkatt inte blir dräktig kan hon komma i löp igen med intervaller på några veckor. Detta kan variera beroende på faktorer som årstid och bostadsförhållanden. Det finns stora individuella variationer och vissa katter kan löpa i princip “hela tiden”, där det bara går ett par dagar mellan löp.
- Löp och dräktighet: Om en honkatt parar sig under sin löpperiod finns det en stor chans att hon blir dräktig. En rolig fakta är att honkatter kan bli dräktiga med flera hanar under samma dräktighet. Efter parning upphör hon att vara i löp och om hon är dräktig börjar den 58- till 67-dagars perioden av dräktighet.
- Mellan löp och dräktighet: Om en honkatt har parats men inte blivit dräktig kan hon komma i löp igen inom några veckor.
Att förstå sambandet mellan löp och dräktighet hjälper dig att bättre uppskatta när och om din katt kan bli dräktig vilket gör att du kan förbereda dig för en eventuell kull med kattungar. Du kan läsa mer om katter som löper här.
Dräktighetstid och symptom
Efter parningen börjar en spännande period av förväntan. Men för att kunna ge katten det bästa stödet under denna tid behöver du kunna identifiera och förstå dräktighetens olika faser och de symptom som kan uppstå.
- Tidiga tecken: Under de första veckorna efter parning kan du märka att din katt har en ökad aptit och blir mer kärleksfull. Spenarna kan bli större och rosa – detta kallas för ’rosning’.
- Mitten av dräktigheten: Vid den här tiden kan du märka att din katt börjar lägga på sig vikt. Hennes buk börjar bli rundare och hennes beteende kan ändras, där vissa katter söker ensamhet medan andra blir mer kärleksfulla.
- Slutet av dräktigheten: När det närmar sig födelsen kan du se och känna kattungarna röra sig i hennes buk. Hon kan bli mer rastlös, börja leta efter en plats att föda på och kanske till och med gräva i lådor eller garderober.
- Symptom att vara uppmärksam på: Även om dräktigheten oftast löper smidigt finns det några symptom du bör vara extra vaksam på som blodiga flytningar, ihållande kräkningar eller tecken på smärta. Dessa kan vara tecken på komplikationer och bör omedelbart tas upp med en veterinär.
Att vara medveten om dessa tecken och förändringar i din katts beteende gör att du kan vara förberedd och ge henne det stöd hon behöver genom hela dräktighetsperioden.
Förlossning stadier
Förlossningen är den slutliga fasen av dräktigheten, och det är viktigt att vara medveten om dess olika stadier för att kunna ge din katt det stöd hon behöver. På Evidensia djursjukvård beskrivs närmare vad du bör vara beredd på.
Normalt klarar de flesta katter sina förlossningar utan hjälp men du behöver vara förberedd på när och hur du ska ingripa om det behövs.
-Evidensia djursjukvård
I snitt tar en förlossning 16 timmar men den kan även gå så fort som på ett par timmar eller även hålla på längre än 16 timmar. Låt oss gå igenom de tre stadierna av förlossning för honan:
– Inledningsstadium
- Beteendeförändringar: Din katt kan bli rastlös, leta efter en plats att föda på eller till och med vägra att äta.
- Nesting: Hon kan börja gräva i sina filtar eller leta efter en undanskymd plats.
- Mild sammandragning: Dessa är oftast inte märkbara, men är början på förlossningen.
- Varaktighet: Detta stadium kan vara från några timmar upp till ett par dygn.
– Öppningsstadium
- Synliga sammandragningar: Du kommer att märka regelbundna sammandragningar i hennes bukmuskulatur.
- Vattenavgång: Vattenblåsan kan brista vilket frigör en klar vätska.
- Utsträckt födselkanal: Livmoderhalsen och födelsekanalen börjar öppna sig för att kattungarna ska kunna passera.
- Varaktighet: Detta stadium varar oftast från 30 minuter till flera timmar.
- Beteende: Honan kan vara orolig, bädda och tvätta sig. En del honor kan kräkas och en del kan uppvisa aggression.
– Utdrivningsstadium
- Aktiva sammandragningar: Du kommer att märka starka sammandragningar och en synlig ansträngning från honan när hon trycker ut kattungarna.
- Födsel av kattungar: Kattungarna föds vanligtvis med huvudet eller bakbenen först, inneslutna i en fostersäck.
- Rengöring: Efter att varje kattunge är född kommer modern att riva upp fostersäcken och rengöra kattungen, ofta genom att slicka den intensivt.
- Moderkaka: Varje unge har en egen moderkaka. Mamman kommer att försöka äta upp den och det är bra att hindra henne eftersom att hon kan må dåligt i magen av att äta upp många moderkakor. Om en moderkaka inte kommer ut ska du kontakta veterinär.
- Avsnittning av navelsträngen: Mamman kommer att bita av navelsträngen nära kattungens kropp.
- Varaktighet: Tiden mellan födseln av kattungarna kan variera från några minuter till en timme eller mer.
Det är tillrådligt att dokumentera händelseförloppet så att du har information om det skulle bli komplikationer och du behöver tala med en veterinär.
Att känna till dessa stadier och tecken gör att du kan vara förberedd och ge din katt det stöd och den hjälp hon kan behöva under förlossningen.
FAQ om kattens dräktighet
En katt är dräktig i cirka 2 månader, oftast mellan 58 till 67 dagar.
En katt är gravid i cirka 9 veckor, oftast mellan 8 till 9,5 veckor.
En katts första kull kan variera i storlek, men ofta består den av mellan 1 till 6 kattungar. Dock är en genomsnittlig kullstorlek 3 till 5 kattungar.
Om honan är gravid kan du märka förändringar som förstorade och rosafärgade spenar, ökad aptit och en rundare buk. Beteendeförändringar som t ex ökad kärleksfullhet kan också uppstå.
Kattungar börjar sparka och röra sig i katthonans mage ungefär under den sjätte veckan av dräktigheten. Dessa rörelser kan kännas mer tydligt när dräktigheten närmar sig sitt slut.
Dag 1 i kattens dräktighet räknas vanligtvis från den dag hon parades med en hankatt.
Nej, det rekommenderas inte att ställa ut en dräktig katt då det kan medföra onödig stress och risk för hennes och kattungarnas hälsa.
En dräktig katt behöver balanserad och näringsrik mat, regelbundna veterinärbesök för hälsokontroller samt en lugn och säker plats för att förbereda sig inför födseln.
Källor:
https://firstvet.com/sv/artiklar/draktighet-och-forlossning-hos-katt
https://evidensia.se/djurvardguiden/draktighet-och-forlossning-hos-katt/
https://www.sverak.se/for-medlemmar/avel-och-uppfodning/draktighet/
https://www.sveland.se/articles/katt/kattens-draktighet—sahar-tar-du-hand-om-en-draktig-katt/
Om vår författare: