Hem » Kost & Hälsa » Hur ofta och länge löper en honkatt?

Hur ofta och länge löper en honkatt?

Skribent

En katt löper under 5-8 dagar och frekvensen kan variera från att katten löper varannan vecka under sommaren om den inte blir parad till att den inte löper på flera månader under vinterhalvåret. Katter blir könsmogna tidigt, många redan vid 4-6 månaders ålder. Deras löpcykel delas in i perioder; förlöp, löpfas, mellanlöp, efterlöp och viloperiod. Om du någonsin har hört en honkatt jama högt mitt i natten kan du ha bevittnat de första tecknen på att hon löper.

Katt jamar

Löpcykeln hos katter kan vara komplex, men om du vet hur ofta och när din katt löper kan du bättre tillgodose hennes behov och försäkra dig om att hon förblir hälsosam och lycklig.

Hur ofta löper en katt?

En del katter löper bara 1-2 gånger om året medan andra katter kan löpa varannan vecka tills de har blivit parade. Vissa katter har ett uppehåll under vinterhalvåret och löper bara under det ljusare sommarhalvåret medan andra kan löpa till och från hela året. Hur ofta löper din katt? Om du förstår det kan du ge det stöd hon behöver under dessa perioder.

Olika kattraser löper olika ofta

  • Siameskatter och orientaliska raser är kända för att löpa oftare än andra raser. De kan till och med löpa så ofta som varannan vecka!
  • Persiska katter tenderar att ha färre löpperioder jämfört med andra raser.
  • Allmänna huskatter har en löpcykel som kan variera avsevärt beroende på individuella förhållanden och genetik.

Påverkan av årstid och ljusförhållanden

De flesta katter är säsongsbetonade löpare, vilket betyder att de påverkas mycket av årstiderna:

  • Under vår och sommar löper katter oftare tack vare att dagarna blir längre och ljusare.
  • Under höst och vinter löper katter betydligt mindre, löpcyklarna kan till och med upphöra helt under dessa kallare månader med kortare dagar.

Inomhuskatter som utsätts för konstgjort ljus kan löpa hela året eftersom deras inre klocka kan bli förvirrad av belysningen. Både Sverak och den legitimerade veterinären Anna Olverling menar att du med hjälp av ökad belysning kan styra detta något och få honan att löpa oftare.

Sphynx

Hur länge löper en katt?

De flesta honor löper i 5-8 dagar eller ca en vecka. Men precis som hur ofta en katt löper kan hur länge hon löper variera. Vissa katthonor löper i endast ett par dagar, medan andra kan löpa i upp till 10 dagar eller mer. Det är viktigt att komma ihåg att varje katt är unik vilket innebär att din katts löpcykel kan skilja sig från genomsnittet.

Faktorer som kan påverka längden

Varför varierar löpcykeln så mycket mellan olika katter? Här är några skäl:

  1. Ålder: Den yngre katten, som just har börjat löpa, kan ha oregelbundna cykler som varar olika länge.
  2. Hälsa: Om din katt har några hälsoproblem kan det påverka varaktigheten av hennes löpcykel.
  3. Miljö: Katter som lever i stressiga miljöer kan löpa kortare tid eller ha mindre frekventa löpcykler.
  4. Genetik: Precis som med oss människor kan generna spela en stor roll i hur kroppen fungerar, inklusive hur länge katten löper och hur lång löpcykeln är.

Vad är löpning hos katter?

Löpning, även känd som östruscykeln, är den period då honan kan bli gravid. Detta sker när kattens kropp producerar ägg och är redo för befruktning.

  • Definition av löpning: Östruscykeln, eller löpfasen, är den regelbundna period då honan kan acceptera en hankatt för parning. Det är en naturlig biologisk process som säkerställer kattens möjlighet att fortplanta sig.
  • Biologisk bakgrund: Löpcykeln startar oftast när katten når en viss ålder eller vikt, vanligtvis runt 4-10 månaders ålder, beroende på ras och individuella förhållanden. Cykeln styrs av hormoner och kan påverkas av faktorer som årstid, näringsstatus och närvaro av andra katter.

Om du funderat på om din katt löper just nu kan du titta på hennes beteende. Ofta kommer hon att visa tecken som att rulla runt på golvet, bli mer kärleksfull eller jama högt.

Russian blue

De olika faserna i löpcykeln

Varje fas i löpcykeln eller brunstcykeln som den också kallas har sina egna unika egenskaper och kattbeteenden. En löpcykel varar ca 3 veckor om honan inte parar sig och får ägglossning, men det är endast under östrus-fasen som hon kan bli dräktig. Här går vi igenom de olika faserna och vad du kan förvänta dig av din honkatt under varje fas.

Proöstrus (förlöp)

Proöstrus är inledningen till löpcykeln. Detta skede varar vanligtvis bara 1-2 dagar. Under denna tid kommer du att märka att din katt kanske blir mer kärleksfull mot dig och börjar jama mer. Hon kan också locka till sig hankatter, men hon kommer inte att vara redo att para sig ännu.

Östrus (löpfas eller höglöp)

Under denna fas är katthonan mottaglig för parning och om hon kommer i kontakt med en hankatt kan hon mycket väl bli gravid. Östrus varar i ungefär en vecka, men kan vara kortare eller längre beroende på katten. Enligt den veterinären Anna Olverling är den 2a till 4e löpdagen de mest optimala dagarna att para på. Din katt kommer under höglöpet sannolikt att:

  • Jama högt och ofta, särskilt nattetid.
  • Visa ett ”presenterande” beteende där hon böjer framdelen och lyfter upp bakdelen.
  • Rulla runt på golvet.
  • Bli mer kärleksfull och klängig.

Under höglöp kan honan para sig flera gånger innan hon blir gravid. Om honan inte paras under denna fas sker ingen ägglossning vilket är en skillnad jämfört med många andra däggdjur. Eftersom katten inte har någon ägglossning innan parning så blöder de inte heller under löpet som till exempel hundar gör.

Interöstrus (mellanlöp)

Om ingen parning och ägglossning skett under östrus, går hon in i interöstrus. Under denna period, 3-15 dagar, kommer hon att ha en paus från de framträdande löpsymptomen, men kan fortfarande visa vissa tecken.

Diöstrus (efterlöp)

Om däremot parning och ägglossning skett under östrus går honkatten in i diöstrusperioden. Om hon blivit befruktad är hon dräktig i 58-67 dagar innan hon får sina ungar, läs mer här om honans graviditet. Om äggen trots att hon parat sig inte har blivit befruktade blir hon skendräktig i cirka 6 veckor. Det kan hända om t ex hanen är steril.

Anöstrus (viloperiod)

Anöstrus kallas den viloperiod då honkatten inte löper alls. Din katt har under denna period ingen äggstocksaktivitet alls och kommer inte att visa några tecken på löpning under denna period. Anöstrus varar tills nästa löpcykel börjar, vilket kan variera mycket beroende på årstid och andra faktorer.

Katt ser arg ut

Hur snabbt efter förlossning löper katten igen?

Vanligen löper inte katter som just fått ungar förrän efter runt 6 veckor, men vissa katter kan också börja löpa direkt efter förlossningen

Hantera honkatter som löper

Att ha en katt som löper kan vara en utmaning både för katten och för dig som ägare. Med rätt kunskap och förberedelse kan du göra denna period mycket lättare för båda parter.

Tips för att hjälpa din katt under löpningen

  1. Givande uppmärksamhet: Din katt kan bli mer kärleksfull och klängig under löptiden. Ge henne extra smekningar och uppmärksamhet för att hjälpa henne känna sig lugn.
  2. Leksaker och aktivering: Lek kan vara ett bra sätt att distrahera din katt och minska stressen. Investera i några nya leksaker eller lek med henne mer än vanligt.
  3. Säkert utrymme: Om din katt blir rastlös kan det vara bra att ge henne ett tryggt och lugnt utrymme där hon kan koppla av. Detta kan också förhindra att hon rymmer i försök att hitta en hankatt.
  4. Undvik oönskad parning: Om du inte planerar att din katt ska ha kattungar behöver du se till att hålla henne inomhus och borta från okastrerade hankatter.

Vad du bör undvika under löpningen

  • Bestraffning: Din katt kan uppvisa beteenden som att jama högt eller märka sitt territorium. Kom ihåg att detta är naturligt för henne och att bestraffa henne inte är lösningen.
  • Att låta henne gå ut: Om din katt inte är steriliserad är risken stor att hon blir gravid om hon går ut under löpningen.

Att ta hand om en honkatt som löper kan kräva lite extra tålamod, men med förståelse och kärlek kommer ni båda att klara er bra igenom det.

Om du inte vill att din katt ska löpa kan du ge katten P-piller men detta ger ökad risk för juvertumörer och livmodersjukdom enligt Agria. Ett bättre alternativ skulle kunna vara sterilisering. Detta förhindrar oönskade kullar och kommer att stoppa löpcykeln helt. Studier har även visat att steriliserade katter i allmänhet lever ett längre och friskare liv. Veterinärer rekommenderar att helst kastrera katten före eller efter att hon löpt för första gången och ifall det sker efter första löpet ska du vänta minst en månad. Kontakta din veterinär om du funderar på att kastrera din katt.

Tänk på att varje katt är unik och det som gäller för en katt kanske inte gäller för en annan. Om du någonsin är osäker på din katts hälsa eller beteende, tveka inte att rådfråga din veterinär.

Källor:
https://www.sverak.se/for-medlemmar/avel-och-uppfodning/lop-parning/

http://veterinaren.nu/

https://firstvet.com/sv

Om vår författare:

Joakim och Celine

Joakim Flisberg

Jag har alltid älskat katter. I min ungdom umgicks jag mycket med olika bondkatter och har alltid fascinerats av katters olika personlighet och beteenden. Idag har jag en Ragdoll-hona som är helt fantastisk. Hon är en lekfull, kärleksfull och lite lat livsnjutare. Hon älskar att brottas med min hand eller lägga sig på tangentbordet när jag sitter och jobbar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *