Ett av de största besluten när du skaffar katt berör frågan om kastrering. Vad innebär det egentligen att kastrera en katt och varför är det bäst att göra det?
Innehållsförteckning
Vad innebär kastrering av katt?
Kastrering är ett kirurgiskt ingrepp där en katts reproduktiva organ avlägsnas för att förhindra reproduktion. Kastrering av hankatt innebär att testiklarna tas bort medan kastrering av honkatt innebär att livmoder och äggstockar avlägsnas.
Varför väljer kattägare att kastrera?
Det finns många anledningar till att kastrera en katt. En anledning är att Jordbruksverket i juni 2020 gick ut med nya regler avseende kastrering av katter: ”Katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat.” Vidare ska en kattägare vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förebygga oplanerade eller oönskade kattungar. En annan anledning är naturligtvis att undvika oönskade kattungar och det är mycket viktigt då vi i Sverige verkligen behöver minska antalet hemlösa katter. Det korta svaret om du inte orkar läsa all information nedan är att de flesta bör kastrera sina katter.
Alla medicinska ingrepp innebär dock både för- och nackdelar. Vi går igenom de viktigaste nedan.
Fördelar med kastrering
Att ta beslutet att kastrera sin katt är inte bara ett steg mot att förhindra oönskad fortplantning. Det finns även ett antal andra fördelar, både hälsomässiga och beteendemässiga.
Minskad risk för oönskade kattungar
Den första uppenbara fördelen är att du genom kastrering förhindrar att din katt får oönskade kattungar. Iom att vi har alldeles för många hemlösa katter i Sverige är detta ett viktigt argument. Hitta ett katthem här om du vill adoptera en hemlös katt.
Positiva beteendeförändringar av kastrering
- Hormonella förändringar efter kastrering kan minska sexuella beteenden som strövarbeteende, territoriella beteenden, aggressivt beteende och urinmarkering.
- Både kastrerade han- och honkatter kan bli lugnare och mindre benägna att strida med andra katter.
- Katter som inte är kastrerade är ofta mer benägna att rymma hemifrån i sökandet efter en partner
- Honkatter slutar löpa efter kastrering vilket är positivt då löpperioderna kan vara väldigt jobbiga både för djurägaren och katten.
En annan fördel är att hankattens urin luktar mindre starkt.
Hälsomässiga fördelar
- Hankatter: Risken för testikelcancer minskas till noll och det finns också en minskad risk för vissa prostataproblem.
- Honkatter: En kastrerad hona kan inte få livmoderinflammation och risken för juvertumörer minskar enligt Djurskyddet.
Fördelar med kastrering | Förklaring |
---|---|
Befolkningskontroll | Minskar antalet oönskade kattungar. |
Beteendeförändringar | Mindre aggression och revirmarkering. Honkatter slutar löpa. |
Hälsa | Minskade risker för vissa sjukdomar. |
Nackdelar och risker med kastrering
Potentiella biverkningar av kirurgi
Varje kirurgiskt ingrepp bär med sig risker, oavsett hur rutinmässigt ingreppet än är:
- Anestesi: Även om dödsfall är sällsynta finns det alltid en liten risk när djur sätts under anestesi.
- Infektion: Trots att veterinärkliniker är mycket noggranna med sterilisering kan infektioner fortfarande inträffa. Det är dock högst risk för infektioner hemma efter operationen då katten ibland kommer åt såret och slickar upp det. Viktigt att ha koll på det alltså!
- Blödning: Inre blödningar kan uppstå efter operationen även om det som tur är är ovanligt.
Viktökning och metabolismförändringar
Efter kastrering kan kattens aptit öka och dess ämnesomsättning minska vilket kan leda till viktökning enligt Solna Djurklinik. Övervikt skulle sedan kunna leda till ytterligare följdsjukdomar som diabetes, läs mer här. Därför är det viktigt att den kastrerade katten ges kost, för kastrerade katter, som är mer light än vanligt foder. Om du äkerställer regelbunden motion och samtidigt ger din katt rätt kost kan du säkerställa att din katt håller en hälsosam vikt även efter kastrering. Läs om hur jag fick ner mina katter från övervikt till normal vikt.
Kostnad och eftervård
Kastrering innebär inte bara en engångskostnad för själva operationen. Det kan även tillkomma kostnader för eftervård som t ex smärtstillande mediciner eller uppföljningsbesök hos veterinären. Dessutom behöver katten såklart vila och utsättas för begränsad fysisk aktivitet under en tid efter ingreppet vilket kräver extra uppmärksamhet och omvårdnad från kattägarens sida.
Det finns en risk att vissa kastrerade katter fortsätter att markera sitt revir. Vissa kastrerade honkatter kan fortfarande visa tecken på löpning även om de inte längre kan bli dräktiga.
Nackdel | Förklaring |
---|---|
Biverkningar av kirurgi | Risker med anestesi, infektion och blödning. |
Viktökning | Förändringar i metabolism kan leda till viktuppgång. |
Kostnad och eftervård | Kostnader för operation, medicin och uppföljningsbesök. |
Nu när du känner till både fördelarna och riskerna kan du fatta ett välgrundat beslut om kastrering är rätt val för din katt.
Man kan även fundera kring när katten bör kastreras. De flesta rekommenderar att det görs vid ca 6 månaders ålder, men för större kattraser kan det finnas skäl att vänta några månader längre för att deras ben och muskler ska hinna växa mer innan kastreringen. Hormonnivåerna förändras nämligen efter kastreringen. Visar inte katten tecken på revirmarkering, urinmarkering eller om honkatten inte har jobbiga löp så kan även mindre raser vänta lite längre också. Carol Margolis, djurveterinär på Gold Coast Center for Veterinary Care på Long Island, N.Y. säger ”Jag är en reproduktionsspecialist, så jag är ett stort fan av reproduktionshormoner. Jag låter mina större kattraser bli närmare 1 år innan kastrering eller sterilisering om vi kan.” Vårt råd är att du diskuterar detta med din veterinär så fort du bestämt dig.
Kastrering av hankatt
När man talar om kastrering av hankatter, handlar det specifikt om att avlägsna testiklarna, vilket hindrar dem från att producera spermier och vissa könshormoner.
Hur går kastrering av en hankatt till?
- Förberedelse: Katten får först lugnande och sedan sövs den med narkosmedel så att han är lugn och inte känner någon smärta under ingreppet.
- Snittet: Ett litet snitt görs i pungen och båda testiklarna avlägsnas.
- Stänga snittet: Oftast syr veterinären inte ihop pungen utan eftersom snitten är små brukar de läka av sig själva. Men i vissa fall kan stygn som inte behöver tas bort användas.
Vissa hankatter är kryptokida vilket innebär att en eller båda testiklarna (oftast en) inte har kommer ner i pungen som de ska (kan ligga i ljumsken men kan också ligga djupare i magen). I dessa fall krävs ett annat ingrepp som innebär högre kostnader. Det är rekommenderat att kastrera även dessa katter. De ska absolut inte avlas på, pga en högre risk för testikeltumörer. Om du har en hankatt är det bra om du så tidigt som möjligt ber en veterinär kontrollera om båda testiklarna sitter på rätt plats.
Kemisk kastration av hankatt
Det går att hämma sexuell drift och beteenden hos hankatter från tre månaders ålder med preparatet Suprelorin från Virbac. Det kan ta 4-6 veckor innan den kemiska kastreringen börjar verka. Under den tiden kan man räkna med att sexuell aktivitet samt andra beteenden kan förstärkas. Den tillfälliga ofruktsamheten varar i ca 12 månader men det kan också hålla längre (individuellt).
Denna metod används oftast av uppfödare som behöver ha katten steril i en period för att sedan para den igen. Det kan också användas om man är osäker på hur katten ändras efter kastrering, då får man en tillfällig effekt.
Det finns begränsade data om återgång till normal fertilitet efter upprepade administreringar av läkemedlet.
Katternas förmåga att avla avkommor efter återgång till normala testosteronnivåer i plasma efter administrering av produkten har inte helt visats, särskilt inte hos prepubertala katter. Ett beslut om att använda produkten till hankatter som är avsedda att användas för avel måste därför ske i enlighet med ansvarig veterinärs nytta-/riskbedömning.
Citat från FASS kontraindikationer suprelorin 4.7mg
Kastrering av honkatt
Vid kastrering av honkatter avlägsnar man livmodern och äggstockarna. Detta förhindrar henne från att bli dräktig och påverkar också produktionen av vissa könshormoner.
Inför kastrering ger man ofta honkatter ppiller för att avbryta ev pågående löp och/eller hindra att katten kommer igång med löp innan operationen. Detta för att minska risken för blödningar samt hormonrubbningar efter kastreringen.
Hur går kastering av en honkatt till?
- Förberedelse: Precis som med hankatter, får honkatten först lugnande och sövs sedan för att säkerställa att hon är lugn och inte upplever någon smärta under själva ingreppet.
- Snittet: Ett snitt görs vanligtvis på kattens buk. Genom detta snitt avlägsnas äggstockarna och i vissa fall även livmodern.
- Stänga snittet: Snittet sys sedan ihop med stygn. Dessa kan antingen vara lösliga och försvinna av sig själva eller så kan ett återbesök krävas för att ta bort dem.
Vid en sterilisering av honkatt avlägsnas äggledarna medan äggstockar och livmoder lämnas kvar.
Kemisk kastrering av honkatt
Enligt Evidensia är hormonpreparat i form av p-piller eller injektion ett alternativ om du vill använda din hona till avel i framtiden. P-piller ger du till din katt en gång per vecka. Du kan dock inte alltid vara säker på om katten får i sig pillret, den kanske spottar ut det när du inte ser. Tyvärr kan det ge biverkningar och öka risken för juvertumörer och livmoderinflammation när de blir äldre. Du bör därför ge P-piller endast under en kortare period och vi rekommenderar det aldrig som en permanent lösning för att undvika kattungar. Du bör alltid rådfråga din veterinär innan du ger din honkatt p-piller.
Kostnaden för kastrering
Att fatta beslutet att kastrera din katt innebär inte bara att överväga fördelar och nackdelar ur ett hälsoperspektiv utan det kostar också en del.
Variabler som påverkar priset
- Geografiskt läge: Priset kan variera beroende på var du bor. Större städer eller områden med hög levnadskostnad kan ha högre priser jämfört med landsbygden.
- Kliniken: Priset kan variera beroende på om du väljer en privat klinik, en ideell organisation eller en statlig klinik.
- Kattens ålder och hälsa: Äldre katter eller katter med hälsoproblem kan kräva extra vård, vilket kan höja kostnaden.
Vad ingår i kostnaden?
Vanligtvis ingår följande i grundkostnaden för kastrering:
- Själva ingreppet
- Bedövning
- Eftervård och smärtstillande
- Ett uppföljningsbesök
Dock kan det tillkomma kostnader för:
- Blodprov: För att säkerställa att katten är tillräckligt frisk för ingreppet. Oftast görs detta på äldre katter eller på katter med en sjukdomshistorik. Tar man en hel panel med blodprover, det avgör veterinären, kan detta kosta flera tusen kr.
- Vaccinationer: Om din katt inte redan är vaccinerad.
- Medicin: Om det uppstår komplikationer eller om din katt behöver ytterligare smärtlindring.
Sätt att minska kostnaden
Tyvärr ersätter inte försäkringsbolag kostnaden för vanliga kastreringar. Dock vill väl alla spara pengar och det kan ändå finnas några sätt att möjligen minska kostnaden:
- Subventionerade program: Många områden erbjuder subventionerade kastreringsprogram särskilt för personer med låg inkomst.
- Ideella organisationer: Vissa djurskyddsorganisationer erbjuder rabatterade priser för kastrering.
- Rådfråga flera kliniker: Jämföra priser kan hjälpa dig att hitta det mest prisvärda alternativet för dina behov.
Tabell över uppskattade kostnader
Post | Uppskattad kostnad |
---|---|
Grundkostnad | 800 – 2000 SEK |
Extra blodprov | Kan uppgå till flera tusen kronor |
Vaccinationer | 150 – 400 SEK/styck |
Ytterligare medicin | Varierande |
Även om det kostar en del initialt kan kastrering spara pengar i långa loppet genom att förhindra oönskade kattungar och vissa hälsoproblem.
Förberedelser inför kastrering
Innan din katt ska kastreras är det några saker du bör tänka på för att allt ska gå så smidigt som möjligt. Här kommer en lista med tips för dig som kattägare.
1. Konsultation med veterinären
- Det första steget är alltid att rådgöra med en veterinär. Veterinären kan ge dig information om förfarandet, potentiella risker och fördelar.
- Baserat på din katts hälsa och ålder kan veterinären ge rekommendationer om när det är bäst att genomföra ingreppet.
- Om du har en skygg eller aggressiv katt är det alltid bra att kontakta veterinären innan ett besök och fråga om alternativ för lugnande medel som du kan ge hemma inför besöket. Det underlättar för katten och minskar risken för att den ska bli stressad.
2. Fastande
- De flesta veterinärer rekommenderar att katten fastar natten innan operationen. Detta minskar risken för kräkningar och andra komplikationer under narkos.
- Generellt sett bör du inte ge mat efter midnatt natten innan operationen.
3. Ingen lek eller kraftig aktivitet morgonen innan
- Det kan vara bra att låta katten vara lugn på morgonen innan operationen för att minimera trötthet eller stress.
4. Förbered ett lugnt utrymme
- När katten kommer hem efter operationen kommer den troligtvis att vara trött och kanske lite omtöcknad.
- Förbered ett lugnt, mjukt och varmt utrymme där katten kan vila ostört. Detta kan vara en korg med mjuka filtar eller ett rum där den får vara ifred.
5. Ta reda på alla eftervårdsinstruktioner i förväg
- Det är en bra idé att diskutera eftervård med veterinären innan operationen. På så sätt vet du vad som förväntas när katten kommer hem och du kan förbereda dig i förväg.
Genom att förbereda dig och din katt ordentligt inför kastreringen kan du bidra till att allt går så smidigt och stressfritt som möjligt. Det ger också din katt den bästa chansen till en snabb och problemfri återhämtning.
Eftervård och återhämtning
Efter att din katt har genomgått kastreringsprocessen är det viktigt att se till att den får rätt vård för en smidig och snabb återhämtning. Genom att följa några enkla riktlinjer kan du minimera risken för komplikationer och se till att din katt mår bra igen på nolltid.
1. Smärtlindring
- Din veterinär kommer sannolikt att ge smärtstillande medel efter ingreppet.
- Se till att följa doseringsinstruktionerna noggrant och kontakta din veterinär om du tror att din katt fortfarande har ont.
2. Håll katten lugn
- Försök hålla din katt inomhus och begränsa för busig lek och aktivitet i några dagar efter ingreppet.
- Använd ett mjukt koppel om du behöver ta ut din katt utomhus.
3. Sårvård
- Kontrollera operationsområdet dagligen för tecken på rodnad, svullnad eller vätskeutsläpp.
- Försök att förhindra att din katt slickar eller tuggar på såret. En skyddande krage eller en bodysuit kan behövas om detta blir ett problem.
4. Följ upp med veterinären
- Återvänd till veterinären för en uppföljningskontroll vanligen inom en vecka eller två efter ingreppet.
- Kontakta din veterinär omedelbart om du märker några tecken på infektion eller andra komplikationer.
5. Mata som vanligt
- Din katt kan ha lite minskad aptit direkt efter operationen, men den borde återgå till sitt vanliga matintag inom en dag eller två.
- Du bör kontakta din veterinär om din katt vägrar att äta i mer än 24 timmar.
För en lyckad återhämtning behöver du ta hand om din katt efter kastreringen. Genom att vara uppmärksam på din katts behov och följa veterinärens råd kan du se till att din katt snart är tillbaka på fötterna igen och mår bra.
Vanliga myter och missförstånd
Kastrering av katter är ett ämne som omgärdas av en del myter och missförstånd. Låt oss titta närmare på tre av de vanligaste myterna.
Myt 1: Min katt kommer att bli överviktig efter kastrering
Fakta: Det är sant att katten riskerar att gå upp i vikt pga ökad aptit och en lägre ämnesomsättning, men med rätt kost och motion kommer din katt fortsatt att kunna bibehålla en hälsosam vikt.
Myt 2: Det är bättre att låta en honkatt få en kull innan kastrering
Fakta: Enligt Purinas experter finns det ingen medicinsk fördel med att låta en honkatt få en kull innan kastrering. Tvärtom kan kastrering före första löpningen faktiskt minska risken för vissa hälsoproblem.
Myt 3: Min katt kommer att lida av kastrering
Fakta: Med moderna metoder och smärtstillande medel är kastrering ett relativt enkelt ingrepp som sällan orsakar komplikationer. Din katt kommer sannolikt att vara sitt vanliga jag inom några dagar igen.
Det är alltid bra att diskutera dina funderingar med en veterinär som kan ge dig professionella råd och klargöra eventuella missförstånd.
Vanliga frågor kring kastrering av katter
Sterilisering av en katt innebär att katten fortfarande producerar könshormoner men kan inte få någon avkomma, medan kastrering innebär borttagning av könsorganen vilket stoppar produktionen av könshormoner och förhindrar fortplantning.
De flesta experter rekommenderar kastrering mellan 4 och 6 månaders ålder. Detta förhindrar oönskad avkomma och minskar risken för vissa hälsoproblem. Med större katter kan det vara bra att vänta några månader längre.
Många katter blir lugnare och mindre territoriella efter kastrering. Detta kan minska risken för slagsmål och revirmarkering. Dock behåller de flesta katter sin grundläggande personlighet.
Kostnaden för kastrering kan variera beroende på var du bor och vilken klinik du väljer. Det finns ofta stödprogram och lågkostnadsalternativ tillgängliga.
De flesta katter återhämtar sig snabbt efter operationen, ofta inom några dagar. Det är viktigt att följa veterinärens råd för att säkerställa en smidig återhämtning.
Absolut! Kastrering påverkar inte kattens fysiska förmåga eller lust att leka. Många kastrerade katter fortsätter att vara mycket aktiva och lekfulla.
Du kanske även är intresserad av:
Vilka lagar och regler gäller för kattägare?
Källor:
https://stud.epsilon.slu.se/6641/11/bjornsson_o_140904.pdf
https://www.purina.se/artiklar/katter/kattunge/halsa/kastrering-av-katter
https://www.fass.se/LIF/product?userType=1&nplId=20051113000016
https://evidensia.se/djurvardguiden/kastrera-hankatt/
https://evidensia.se/vara-tjanster/kastrering-katt/
https://www.solnadjurklinik.se/Castration
https://goldcoastcvc.com/