Hem » Kost & Hälsa » Sjukdomar & Diagnoser » Njursvikt hos katt

Njursvikt hos katt

Skribent

Njursvikt hos katter är en allvarlig sjukdom som kan vara antingen kronisk eller akut.

  • Kronisk njursvikt: Detta är en långsamt framåtskridande sjukdom som ofta drabbar äldre katter. Kronisk njursjukdom, även känd som Chronic Kidney Disease (CKD), är tyvärr inte botbar, men kan hanteras med rätt vård.
  • Akut njursvikt: Akut njursvikt utvecklas snabbt, ofta på grund av förgiftning eller trauma. Akut njursvikt kräver omedelbar veterinärvård.

På denna sida kommer vi huvudsakligen gå djupare igenom kronisk njursvikt. Här kan du läsa mer om akut njursvikt hos katter. Enligt Cornell University College of Veterinary Medicine kan katter med CKD uppleva en ansamling av avfallsprodukter och andra ämnen i blodet som normalt tas bort eller regleras av njurarna. Denna ackumulering kan göra att de känner sig sjuka och verkar slöa, ovårdade och förlorar vikt. Läs mer om detta och andra problem som uppstår vid kronisk njursvikt nedan.

Gammal cat som ligger på soffan

Njurarnas funktion

För att förstå njursvikt, låt oss snabbt gå igenom njurarnas roll hos katten. Njurarna är avgörande för att:

  1. En mycket viktig funktion är att filtrera bort avfall och giftiga ämnen från blodet och ifall denna funktion försämras kommer, över tid, mer och mer avfallsprodukter och skadliga ämnen att samlas i blodet.
  2. Reglera kroppens vatten- och saltbalans, vilket om njurarna försämras gör att katten inte kan koncentrera urinen och därmed kissar mer och behöver dricka mer vatten för att kompensera.
  3. Hjälpa till att kontrollera blodtryck, vilket om det fallerar kan påverka funktionen hos kattens ögon, hjärna och hjärta.
  4. Produktion av viktiga hormoner.
  5. Förlust av njurfunktion påverkar också kattens aptit och metabolism, vilket kan resultera i viktminskning, illamående, kräkningar och en allmän känsla av sjukdom.

Med denna grundläggande förståelse, kan vi nu utforska orsakerna till njursvikt hos katter.

Vad orsakar njursvikt?

Njursvikt hos katter kan ha flera orsaker, och det är viktigt för dig som kattägare att vara medveten om dessa. Här är några av de vanligaste orsakerna:

  1. Åldrande: Precis som hos människor, försämras tyvärr njurarnas funktion hos katten med åldern. Enligt Kattveterinären uppskattas det att 30-40% av alla katter över 10 år har CKD.
  2. Sjukdomar: Sjukdomar som njurstenar, polycystisk njursjukdom eller infektioner kan leda till njursvikt.
  3. Förgiftning: Vissa ämnen, som till exempel antifrysmedel, vissa giftiga växter, råttgift eller tunga metaller, är extremt giftiga för katter och kan snabbt orsaka akut njursvikt.
  4. Genetik: Vissa kattraser är mer benägna att utveckla njurproblem.
  5. Miljöfaktorer: Dålig kost eller exponering för gifter kan också bidra till njurskador hos katten. Läs om katters kostbehov här.

Enligt International Cat Care är CKD en av de vanligaste tillstånden som drabbar äldre katter, och i de flesta fall är det progressivt över tid så att det sker en gradvis försämring och förvärring av sjukdomen. Takten av försämring varierar dock kraftigt mellan olika katter.

Njursvikt katt symptom

Enligt en studie vid Sveriges Lantbruksuniversitet kan tidiga symptom på CKD vara svåra att upptäcka och CKD är en diagnos som innefattar både katter med mindre långtgående njurskador och äldre katter med mycket låg njurkapacitet. I och med att symptomen är svåra att upptäcka är det viktigt för dig som kattägare att vara uppmärksam på följande:

Vanliga symptom på njursvikt

  • Minskad aptit: En av de första tecknen kan vara att din katt äter mindre än vanligt.
  • Viktminskning: Oavsiktlig viktminskning är ett annat tidigt tecken.
  • Ökad törst och urinering: Njurarna kan inte koncentrera urinen, vilket leder till ökad törst och urinering.
  • Energilöshet: Din katt kan verka mindre aktiv eller trött.
  • Kräkningar eller diarré: Mag-tarmproblem kan förekomma. Läs mer om kräkningar här.
  • Dålig andedräkt: En ammoniakliknande lukt från kattens mun kan vara ett tecken på uppbyggnad av toxiner i blodet.

När ska du vara extra uppmärksam?

  • Äldre katter: Särskilt katter över 7 år bör regelbundet kontrolleras för njurproblem.
  • Katter med tidigare njurproblem: Om din katt har haft njurproblem, t ex akut njursvikt tidigare, var extra vaksam.
  • Katter som utsatts för möjliga toxiner: Om din katt kan ha kommit i kontakt med giftiga ämnen.

Om du märker något av dessa symptom hos din katt är det viktigt att du snabbt kontaktar en veterinär. Tidig upptäckt och behandling kan göra en stor skillnad i din katts hälsa och livskvalitet framöver.

Gammal katt som kollar uppåt

Undersökning av och diagnos av njurproblem hos katt

När du tar din katt till veterinären för att utreda möjlig njursvikt kommer veterinären att genomföra en serie tester och undersökningar. Dessa steg är avgörande för att fastställa en korrekt diagnos och planera en effektiv behandling.

Steg i diagnosprocessen

  1. Medicinsk historik: Veterinären kommer att börja med att fråga om din katts medicinska historik, inklusive eventuella tidigare sjukdomar och symptom du har observerat.
  2. Fysisk undersökning: En grundlig fysisk undersökning hjälper till att identifiera eventuella yttre tecken på sjukdom.
  3. Blodprov: Ett blodprov kan avslöja höga nivåer av slaggprodukter som kreatinin och urea, vilket är tecken på nedsatt njurfunktion.
  4. Urinprov: Ett urinprov hjälper till att bedöma hur väl njurarna koncentrerar urinen och kan också avslöja tecken på infektion eller andra problem.
  5. Bildgivande tester: Ultraljud eller röntgen kan användas för att visuellt bedöma njurarnas storlek, form och struktur.
  6. Eventuellt biopsi: I vissa fall kan en njurbiopsi behövas för att fastställa den exakta orsaken till njursvikten.

Vikten av tidig diagnos

  • Anpassad behandling: En noggrann diagnos möjliggör en skräddarsydd behandlingsplan baserad på din katts specifika behov.
  • Förhindra försämring: Ju tidigare njursvikt upptäcks, desto effektivare kan behandlingen vara för att förhindra ytterligare försämring av njurfunktionen.

När bör du kontakta en veterinär?

  1. Vid tidiga tecken: Om du märker något av de tidigare nämnda symptomen, vänta inte. Tidig intervention kan göra en stor skillnad.
  2. Förändringar i beteende: Även små förändringar i din katts beteende eller rutiner kan vara tecken på problem.
  3. Efter en möjlig exponering för toxiner: Om du misstänker att din katt har kommit i kontakt med giftiga ämnen, kontakta veterinären omedelbart.
  4. Årliga kontroller: För äldre katter, eller katter med en historia av njurproblem, är regelbundna veterinärbesök viktiga för att övervaka njurfunktionen.

Det kan vara stressande för katten hos veterinären så fråga gärna veterinären på förhand om du eventuellt ska ge katten något lugnande redan innan du kommer till veterinären.

Stadier av CKD hos katter

Enligt International Renal Interest Society (IRIS) bör kattens stadium av CKD bedömas efter att katten diagnosticerats med CKD för att förstå hur långt sjukdomen gått och planera rätt behandlingsplan. CKD delas in i fyra kliniska stadier baserat på svårighetsgraden av njurfunktionsnedsättningen och dessa baseras enligt IRIS på mängden kreatinin och SDMA i blodet för en bedömning av njurens filtrationsförmåga.

  • Stadium 1:     Kreatinin <140 mikromol/L eller SDMA <18 mikrogram/dL. Njurarna börjar förlora sin funktion, men det finns få eller inga uppenbara symptom.
  • Stadium 2:     Kreatinin 140-250 eller SDMA 18-25. En måttlig minskning av njurfunktionen och katter kan börja visa milda symptom som ökad törst och urinering.
  • Stadium 3:     Kreatinin 251-440 eller SDMA 26-38. Njurfunktionen är betydligt nedsatt och symptom som viktminskning, minskad aptit, kräkningar och energilöshet blir mer uppenbara.
  • Stadium 4:     Kreatinin >440 eller SDMA >38. Detta är det mest avancerade stadiet av CKD. Katterna uppvisar tydliga och allvarliga symptom på njursvikt, inklusive uttalad energilöshet, anorexi, kräkningar och ibland neurologiska symptom.
Gammal katt som ligger på fönsterbleck

Behandling av kronisk njursjukdom hos katt

När din katt har diagnostiserats med kronisk njursjukdom (CKD), är nästa steg att diskutera behandlingsalternativ med din veterinär. Även om CKD inte kan botas, finns det flera sätt att hantera tillståndet och förbättra din katts livskvalitet. Målet är att sakta ner sjukdomens progression och förbättra kattens livskvalitet.

Behandlingsstrategier för CKD hos katter

  1. Dietförändringar:
    • Specialfoder: Veterinären kan rekommendera ett specialfoder som är utformat för att stödja njurfunktionen.
      • Specialfoder är balanserat för att belasta njurarna mindre. Det som är i fokus är mineralbalansen samt proteinet. Det är protein som i första hand belastar njurarna, men eftersom katter är karnivorer kan man tyvärr inte ta bort det från deras diet. På grund av belastningen är det dock viktigt att man inte ger katter t.ex. kött, kyckling, godis, fisk m.m. som är högt i protein när de är njursjuka. 
      • Ex. på veterinärfoder är: k/d från hill’s samt k/d + mobility (för att även stödja ledfunktionen) från hill’s.
      • Renal från Royal Canin (3 olika, vanlig, special, select).
    • Vattenintag: Ökat vattenintag är viktigt. Våtfoder och vattenfontäner kan uppmuntra till mer drickande.
      • Det finns elektrolyter för njursjuka katter t.ex. Oralade Renal.
  2. Medicinering:
    • Blodtrycksmediciner: För att hantera högt blodtryck, ett vanligt problem vid CKD.
    • Fosfatbindare: Dessa kan hjälpa till att kontrollera fosfatnivåerna i blodet.
    • Erytropoietin: För att behandla anemi som ofta förekommer vid CKD.
  3. Vätsketerapi:
    • Subkutan vätska: Regelbunden tillförsel av vätskor under huden kan hjälpa till att hålla katten hydrerad.
  4. Regelbundna kontroller:
    • Uppföljningsbesök: Regelbundna besök hos veterinären är viktiga för att övervaka din katts tillstånd och justera behandlingen vid behov.

Utöver ovan behandlingsstrategier finns det också en del du kan göra själv som vi går igenom nedan.

Vad kan jag göra själv?

Som kattägare spelar du en avgörande roll i hanteringen av din katts kroniska njursjukdom. Här är några åtgärder du kan vidta för att stödja din katts hälsa och välbefinnande:

Hemvård för katter med CKD

  1. Noggrann övervakning:
    • Håll koll på symtom: Var uppmärksam på förändringar i din katts aptit, vikt, beteende och toalettvanor.
    • Dagbok: Att föra en dagbok över din katts hälsa kan vara användbart för uppföljningsbesök hos veterinären.
  2. Anpassa hemmiljön:
    • Tillgängligt vatten: Se till att färskt vatten alltid är tillgängligt.
    • Bekväma viloplatser: Ge din katt bekväma och lättillgängliga platser att vila på samt en så stressfri miljö som möjligt.
  3. Kost och näring:
    • Följ veterinärens kostråd: Använd det rekommenderade specialfodret och var konsekvent.
    • Små, frekventa måltider: Detta kan vara lättare för din katt att hantera.
  4. Emotionellt stöd:

Lär dig så mycket som möjligt om CKD. Ju mer du vet om sjukdomen, desto bättre kan du stödja din katt.

Genom dessa behandlingsmetoder kan många katter med CKD fortsätta att leva ett relativt normalt och bekvämt liv. Kom ihåg att regelbunden kommunikation med din veterinär är nyckeln till att hantera denna sjukdom effektivt.

FAQ om njursvikt hos katt

Hur länge kan en katt leva med njursvikt?

Det varierar stort. Med lämplig behandling och vård kan många katter leva flera år med god livskvalitet.

Hur märker man att katten har dåliga njurar?

Man märker att en katt har dåliga njurar genom symptom som minskad aptit, ökad törst och urinering, viktminskning, energibrist, kräkningar eller diarré, och dålig andedräkt med en ammoniakliknande lukt.

När avliva en katt som har problem med njurarna?

En katt med njurproblem bör avlivas när dess livskvalitet försämras betydligt och inte längre kan förbättras med behandling, vilket bedöms i samråd med en veterinär. Detta beslut baseras på faktorer som svår smärta, kronisk lidande, eller total förlust av funktion och livsglädje.

Kan en katt överleva njursvikt?

Ja, en katt kan överleva njursvikt om den får tidig och lämplig behandling, inklusive dietförändringar och medicinsk vård, vilket kan bromsa sjukdomens progression och förbättra livskvaliteten. Livslängden och livskvaliteten varierar beroende på sjukdomens svårighetsgrad och hur väl katten svarar på behandlingen.

Vad för mat till katter med njurproblem?

Katter med njurproblem bör få specialfoder som är lågt i protein och fosfor, samt har ökad halt av omega-3-fettsyror och antioxidanter, vilket hjälper till att minska belastningen på njurarna och stödja deras funktion. Det är viktigt att följa veterinärens rekommendationer för specifikt anpassat foder för njursjuka katter.

Hur vanligt är njursvikt hos katter?

Njursvikt är relativt vanligt hos äldre katter. Det beräknas att omkring 30% av katter över 15 år lider av någon form av njursjukdom.

Kan njursvikt botas?

Medan kronisk njursvikt inte kan botas, kan dess progression ofta bromsas och symtomen hanteras med rätt vård och behandling.

Är njursvikt smärtsamt för katten?

Njursvikt i sig är inte smärtsamt, men det kan leda till andra besvär som kan orsaka obehag. Regelbunden veterinärvård är viktig för att hantera dessa symptom.

Att vara väl informerad och proaktiv är nyckeln till att hantera njursvikt hos katter. Genom att arbeta tillsammans med din veterinär och ge din katt den bästa möjliga vården och uppmärksamheten hemma kan du hjälpa din katt att få en bättre livskvalitet trots sjukdomen.
Läs mer här om akut njursvikt hos katter.
Läs om anledningar till att katter kissar inne här.

Källor:
https://www.vet.cornell.edu/departments-centers-and-institutes/cornell-feline-health-center/health-information/feline-health-topics/chronic-kidney-disease
https://icatcare.org/advice/chronic-kidney-disease/
https://www.kattveterinaren.se/kronisk-njursjukdom/
https://stud.epsilon.slu.se/17433/1/hoglund_j_211214.pdf
http://www.iris-kidney.com/pdf/IRIS_Staging_of_CKD_modified_2019.pdf

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *