Hem » Kost & Hälsa » Sjukdomar & Diagnoser » Ringorm hos katt

Ringorm hos katt

Skribent

Har du någonsin undrat över de mystiska, cirkulära utslagen på din katts hud? Det kan vara ringorm, en vanlig hudsjukdom hos katter och andra husdjur som orsakas av en svampinfektion. Ringorm är en så kallad zoonos, det vill säga att smittan även kan överföras till människa.

Om du misstänker att din katt har ringorm ska du kontakta veterinär direkt. Ett snabbt sätt är att boka videosamtal med FirstVet. Men var beredd på att du kommer behöva besöka en fysisk veterinär då det kommer behöva tas skrapprov.

Hur ser ringorm ut på katter

Ringorm hos katter är inte alltid lätt att upptäcka. Nedan finner du i alla fall symptom på ringorm hos en katt:

  • Skalliga fläckar: De mest uppenbara tecknen är runda, skalliga fläckar på huden, vanligtvis med en rödaktig kant.
  • Skadad päls: Kattens päls kan se skadad ut, med hår som lätt bryts av och områden med håravfall kan utvecklas.
  • Torra, fjällande områden: Du kan märka torra, fjällande områden på kattens hud.
  • Sprucken hud: I svårare fall kan huden bli så torr och inflammerad att den spricker. Även skorpor i huden förekommer.
  • Klåda och irritation: Vissa katter kan uppleva klåda, vilket leder till överdriven slickning eller kliande.
  • Varierande utseende: Hos vissa katter kan ringormen se annorlunda ut, så det är viktigt att vara uppmärksam på andra ovanliga hudförändringar.

Det är viktigt att komma ihåg att alla katter inte uppvisar tydliga tecken på ringorm. Hos vissa katter kan symptomen vara mindre märkbara eller till och med obefintliga. Om du är osäker bör du alltid kontakta en veterinär.

Joris lutar sig mot köksbordet
Joris lutar sig mot köksbordet

Smittämne och orsaker

Ringorm hos katter orsakas av en svamp som heter Microsporum canis. Denna svamp trivs i varma, fuktiga miljöer och kan överleva i miljön under flera år. Det är viktigt att förstå hur katter kan drabbas av ringorm:

  1. Kontakt med smittade djur: Den vanligaste smittkällan är direkt kontakt med en infekterad katt.
  2. Kontakt med föremål eller miljöer: Katter kan också smittas genom att komma i kontakt med föremål som har använts av infekterade djur, som borstar, sängkläder, filtar eller till och med jord där svampsporer kan finnas.
  3. Sällsynta fall: I sällsynta fall kan människor överföra svampen till katter.

Det är viktigt att betona att även om ringorm är vanligare hos unga, äldre eller immunsvaga katter, kan alla katter drabbas.

Smitta

Ringorm är inte bara ett bekymmer för katter, utan den kan också överföras till människor och andra djur. Här är några viktiga punkter om smittspridningen:

  1. Mellan djur: Den vanligaste smittvägen är direkt kontakt med en smittad katt. Men ringorm kan också spridas från hundar, gnagare, och till och med hästar.
  2. Människa till djur: Även om det är mindre vanligt, kan människor som har ringorm överföra svampen till sina husdjur. Det är viktigt att om detta misstänkts så måste även djurägaren testas.
  3. Föremål och miljö: Svampsporer kan fästa sig vid kläder, möbler, och borstar, vilket gör det möjligt för smittan att spridas även utan direkt kontakt.

Det är viktigt att vidta åtgärder för att begränsa spridningen av ringorm, särskilt i hem där det finns små barn, äldre eller immunsvaga personer då ringorm även kan smitta från katt till människa.

Diagnos

Att ställa rätt diagnos är avgörande för att effektivt behandla ringorm hos katter. Här är de vanligaste metoderna som används av veterinärer:

  1. Visuell undersökning: Veterinären börjar ofta med en noggrann visuell undersökning av de drabbade områdena.
  2. Wood’s lampa: En speciell lampa, känd som Wood’s lampa, kan användas för att upptäcka vissa typer av svampar som lyser under ultraviolett ljus. Dock är inte alla ringormsvampar synliga med denna metod.
  3. Mikroskopisk undersökning: Ett prov av hud eller hår från den drabbade katten kan undersökas under mikroskop för att upptäcka svampsporer.
  4. Kulturtest: Det mest tillförlitliga sättet att diagnostisera ringorm är genom ett kulturtest, där ett prov placeras i ett näringsmedium för att se om svampen växer.

Tidig diagnos och behandling är nyckeln till att minska smittspridningen och snabbt återställa din katts hälsa.

Chartreux
Chartreux

Behandling av ringorm på katt

När ringorm har diagnostiserats hos din katt är det viktigt att påbörja behandlingen omedelbart. Behandlingsmetoder varierar beroende på svårighetsgraden av infektionen:

  1. Topiska medel: För mildare fall kan topiska antifungala krämer eller schampon vara tillräckliga.
  2. Oral medicinering: För mer allvarliga eller utbredda infektioner kan veterinären förskriva oral antifungal medicinering utöver antifugala schampon.
  3. Miljörensning: Eftersom ringorm kan överleva i miljön är det tyvärr även viktigt att rengöra och desinficera hemmet noggrant vilket är ett ganska digert arbete. Det inkluderar tvätt av sängkläder, filtar, mattor och andra tyger som din katt har kommit i kontakt med. Släng kattborsten och tvätta/desinficera noggrannt eller släng kattleksaker, kloklypor, kattlådor och andra föremål som katten använt.
  4. Isolering: För att förhindra smittspridning, kan det vara nödvändigt att isolera den infekterade katten från andra husdjur och människor, särskilt de som har nedsatt immunförsvar.

Kom ihåg att samråd med en veterinär är avgörande för att säkerställa att din katt får rätt behandling.

Förebyggande

Förebyggande av ringorm är nyckeln till att skydda både dina husdjur och din familj. Här är några effektiva tips:

  1. Regelbunden städning: Rengör och desinficera ditt hem regelbundet, särskilt områden där dina husdjur spenderar mycket tid.
  2. Hygien: Tvätta händerna efter att ha hanterat djur, särskilt om du har varit i kontakt med djur som inte är dina egna.
  3. Undvik överfyllda förhållanden: Ringorm sprids lättare i överfyllda miljöer, så undvik att ha för många djur i ett litet utrymme.
  4. Kontrollera dina husdjur: Håll ett öga på tecken på hudproblem hos dina husdjur, och vidta åtgärder snabbt om du misstänker ringorm.
  5. Vaccination: Det har tidigare funnits ett vaccin i Sverige men det har enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt avregistrerats.

Genom att följa dessa enkla steg kan du hjälpa till att hålla dina katter och ditt hem fria från ringorm.

FAQ om ringorm på katt

Hur får man bort ringorm på katt?

För att behandla ringorm på katt, använd antifungala krämer eller schampon som föreskrivits av en veterinär och i allvarligare fall, oral medicinering. Det är också mycket viktigt att rengöra och desinficera hemmet och föremål som katten varit i kontakt med.

Hur ser ringorm ut på katter?

Ringorm på katter visar sig oftast som runda, skalliga fläckar på huden, ofta med en rödaktig kant. Pälsen kan också vara skadad, ha skorpor eller se spröd ut och det kan förekomma torra, fjällande områden på huden.

Kan innekatter få ringorm?

Ja, innekatter kan få ringorm, då svampen som orsakar infektionen kan komma in i hemmet genom kontaminerade föremål eller genom direkt kontakt med en smittad person eller annat djur.

Kan ringorm läka ut av sig själv?

Ja, ringorm kan ibland läka ut av sig själv, särskilt hos individer med ett starkt immunförsvar, men det kan ta flera veckor eller månader och finns risk för smittspridning under tiden. Behandling från en veterinär rekommenderas för att påskynda läkningsprocessen och minska smittrisken.

När bör man kontakta veterinär?

Har ditt djur klåda, hårlösa fläckar, torr hud, eller är du orolig för din katt ska du alltid ta kontakt med en veterinär. Här kan du boka ett videosamtal med FirstVet för att få en första bedömning av ditt djur.

Ringorm hos katter är en vanlig och hanterbar svampinfektion, men det kräver uppmärksamhet och omsorg. Genom att vara uppmärksam på de tidiga tecknen och symptomen och vidta snabba åtgärder för både behandling och förebyggande, kan du säkerställa att ditt husdjur förblir friskt och lyckligt. Kom ihåg att samråd med en veterinär alltid är det bästa sättet att hantera hälsorelaterade frågor hos dina husdjur.

Du kanske också är intresserad av:
Avmaskning av katt.
Min katt har diarré.
HCM hos katt.
Kattsnuva.
Kan katter ha adhd?

Källor:
https://www.sva.se/amnesomraden/djursjukdomar-a-o/ringorm-hos-katt/
https://www.sva.se/sport-och-sallskapsdjur/katt/infektioner-i-kattgrupper-nagra-basala-rad/ringorm-i-kattgrupper-behandling-och-sanering/

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *