Har du tänkt att skaffa en katt? Fantastiskt! Att ha en katt är otroligt givande och kan berika ditt liv på många sätt. Men, innan du tar hem en söt och gosig ny vän, finns det faktiskt en hel del att överväga. Vad behöver du tänka på innan du bestämmer dig för att skaffa katt? Vilken katt ska du välja? Och vad behöver du förbereda hemma innan du tar hem katten för första gången. Detta kommer jag gå igenom på denna sida.
Övervägande innan du skaffar katt
Att skaffa en katt är ett stort ansvar och det finns flera faktorer du bör tänka igenom innan du bestämmer dig. Här är några viktiga aspekter att överväga:
Har du tid med en katt?
Att ta hand om en katt kräver tid, tålamod och engagemang. Katter kan leva i 15 år eller längre, så det är ett långsiktigt åtagande. Här är några av de ansvarsområden du behöver tänka på:
- Läs på om kattvård: Du behöver lägga tid på att lära dig om kattvård redan innan du skaffar katt. Många som skaffar katt är inte tillräckligt pålästa om hur de ska ta hand om katten.
- Kattvård: Du behöver kunna samt ha tid för kloklippning, pälsborstning, tandborstning samt rengöring av ögon och öron. Katten behöver även regelbunden matning med näringsrik kost och du behöver kunna bedöma hullet på katten så att den ej blir överviktig vilket blivit ganska vanligt bland katter.
- Hälsa: Du behöver veta hur du ska agera om katten t ex blir dålig i magen, du behöver känna till de vanligaste sjukdomarna och du behöver känna till var du har din närmaste veterinär och djursjukhus. Du behöver göra regelbundna veterinärbesök för att hålla din katt frisk.
- Aktivitet: Lek och stimulans är avgörande för kattens fysiska och mentala välbefinnande och du kan inte lämna detta enbart till katten utan du måste vara med och leka med din katt varje dag.
- Träning av katten: Du behöver tid att träna katten från ung ålder, om du åker mycket bil t ex till sommarstället behöver katten tränas för det i t ex en transportbur. Träna även katten att träffa nya människor samt andra djur, åtminstone om du funderar på eller redan har fler husdjur.
Kan du uppfylla kattens behov?
Din tid är som vi såg väldigt viktig, men det finns även andra faktorer i din livsstil som spelar en stor roll i hur väl du och din framtida katt kommer att trivas tillsammans. Ställ dig själv dessa frågor:
- Fungerar bostaden: Bor du i ett hem som är säkert och lämpligt för en katt? Tänk på utrymme, säkerhet och om du har andra husdjur.
- Har du råd: Kostnaden är mycket större än den initiala kostnaden för att köpa katt. Det tillkommer kostnader för kattleksaker, mat, kattförsäkring, sjukvård, vaccinationer m.m.
- Blir katten stressad: Katter är extremt stresskänsliga. Det är ej optimalt att flytta runt katten, dvs det är inte bra om du reser för mycket och katten behöver följa med. Det är inte optimalt med främmande människor heller så om du har ett väldigt socialt liv med många besök i hemmet kan det bli väldigt stressande för katten. Är du själv borta mycket så kan även det stressa katten. Reser du inte så ofta så kan det fungera bra om du har tillgång till en kattvakt som du kan använda varje gång. Läs mer om stress och oro hos katter här.
- Finns allergier: Är du eller någon i din familj allergisk mot katter? Det är viktigt att veta innan du tar hem en katt.
Har du koll på lagstiftningen?
Det är lag på att katten måste vara id-märkt oavsett om den går ute eller ej. Det är även lag på att katten måste vara kastrerad eller på annat sätt skyddad från att föröka sig okontrollerat om katten går löst utomhus. Det finns även regler att katten behöver tillsyn minst två gånger per dygn samt alltid ska ha tillgång till rent vatten. Här kan du läsa en bra översikt över de lagar och regler som finns för kattägare.
Välj rätt katt
Att välja rätt katt är inte bara en fråga om hjärta, det är också en fråga om kompatibilitet. Olika raser har olika egenskaper och behov, så det är viktigt att välja en som passar din livsstil. Här är några tips för att hitta den perfekta katten för dig:
Kattens egenskaper
Vill du skaffa en raskatt eller en huskatt? Alla katter utan stamtavla räknas som huskatter. Välj inte katt enbart utifrån att den ser söt ut. Varje kattras har sina fördelar, nackdelar och personlighetsdrag. Vissa raser kan vara mer aktiva, medan andra är lugnare. Tänk på följande:
- Aktivitetsnivå: Är du ute efter en energisk katt som leker mycket, eller en lugnare, mer självständig typ?
- Pälsvård: Vissa raser kräver mer pälsvård än andra. Är du redo att borsta din katt ofta och regelbundet?
- Sällskaplighet: Överväg hur social katten är. Vissa raser är mer kärleksfulla, klängiga och behöver mycket uppmärksamhet, medan andra är mer självständiga.
- Barn och husdjur: Om du har barn eller redan har andra husdjur ska du välja en ras som fungerar väl tillsammans med dem. Introducera alltid en ny katt försiktigt till barn och andra husdjur. Dubbelkolla även med katthemmet eller uppfödaren hur den potentiella katten har blivit introducerad till barn och andra djur hittills i sitt liv.
Välj inte en extremt skygg katt om du har barn hemma, eller är äldre och inte kan hantera en sådan katt. Välj inte en en extremt energisk katt som behöver röra på sig mycket om du bor litet och inte har möjlighet att ta ut katten. Välj inte en väldigt sällskaplig katt om du är borta större delen av dagarna. Köper du en renrasig katt ska katten redan vara ID-märkt och du ska se till att du får med dig stamtavlan, ett besiktningsintyg från en veterinär som är högst 7 dagar gammalt samt ett överlåtelseavtal, läs mer på Sverak här.
Kattens ålder
Kattungar är både väldigt intensiva samt kräver en hel del träning. En vuxen katt är ofta lugnare och har lättare för rutiner. Välj inte en kattunge om du inte kan hantera energinivån och nej, kastrering betyder inte alltid att katten kommer att lugna ner sig. Om du ofta är borta bör du också välja en äldre katt.
Träffa katten
Se även till att du får träffa den katt du funderar på innan du slutgiltigt bestämmer dig för att se kattens personliga egenskaper och ifall ni verkar komma överens. Intervjua även tidigare ägare/uppfödare om egenskaper, eventuell sjukdomshistorik samt dagliga rutiner.
Innan du tar hem katten första gången
Innan din nya katt kommer hem är det viktigt att göra några förberedelser för att säkerställa att ditt hem är en säker och välkomnande plats. Här är några steg du bör ta:
Anpassa hemmet
Ditt hem bör vara en trygg zon för din katt. Tänk på följande:
- Säkra farliga områden: Se till att fönster är säkra och att farliga platser som tvättstugor eller små utrymmen där katter kan fastna är otillgängliga. Ta bort växter som är giftiga för katter.
Om du har balkong se då till att den är inglasad eller att du sätter upp ett nät så att katten inte ramlar ned. - Skapa en trygg plats: Ge din katt en egen plats med en mysig kattbädd, där den kan känna sig trygg och ostörd.
- Tillräckligt med klösmöjlighet: Skaffa klösträd eller klösbräda så att katten direkt har något att klösa på förutom dina möbler.
- Gömställen: Se till att det finns gömställen som katten kan använda för att gömma sig.
- Högt belägna platser: Ordna gärna någon eller några möjligheter för katten att ligga högt upp och lata sig och spana.
Skaffa nödvändiga tillbehör
För att din katt ska trivas behöver du några grundläggande tillbehör:
- Mat- och vattenskålar: Välj skålar som är lämpliga för din katts storlek.
- Kattlåda: Viktig för toalettvanor. Placera den på en lugn och lättillgänglig plats. Om du har flera katter ska du helst skaffa lika många kattlådor som antal katter plus en extra.
- Leksaker: Hjälper till att hålla din katt underhållen och stimulerad.
- Feliway: Skaffa någon produkt för att undvika att katten klöser på möbler. Se https://www.feliway.com/se. Jag har sprayen här hemma och den fungerar mycket bra.
- Feliway är inte bara för klösande utan en toppenprodukt just när katten byter miljö, t.ex. när du skaffar katten, den ger lugnande feromoner och är helt enkelt bra att ha.
- Kattmat: Fråga vilket foder katten ätit hos uppfödaren eller tidigare ägaren och skaffa samma foder att ge katten i början. Du kan byta ut det över tiden, men katten kan bli dålig i magen om du byter för snabbt. Även kattens stress av att byta hem bidrar till tarmrubbning och då är det viktigt att maten inte ytterligare påverkar magen negativt.
Checklista för nya kattägare
- Kattbädd
- Mat- och vattenskålar
- Kattlåda och strö
- Klösbräda och leksaker
- Kattborste och klotång
- Feliway – bra att ha för att lugna katten vid förändringen
- Kattmat (samma som tidigare)
- Veterinärkontakt
- Djursjukhus
Att skaffa en katt är ett underbart beslut som kan ge mycket glädje och sällskap. Genom att noga överväga din egen livsstil och välja rätt kattras samt förbereda ditt hem kan du skapa en kärleksfull och långvarig relation med din nya katt. Kom ihåg, en katt är inte bara ett husdjur, det är en familjemedlem som förtjänar ditt engagemang och omsorg. Lycka till med ditt nya äventyr som kattägare!
Du kanske även vill läsa vanliga misstag när man köper katt.