Att klippa klorna på en katt är en viktig del av kattens skötsel, men det kan vara en utmanande uppgift för många kattägare. Här är en noggrann guide som hjälper dig genom processen på ett säkert och stressfritt sätt för både dig och din katt.
Det går att klippa klorna ensam men det är oftast enklare att vara två. En person som håller katten i sitt knä och en som klipper klorna.
Förberedelser
- Klo-klippare: Investera i en klo-klippare designad specifikt för katter. Dessa finns i olika typer som giljotinsaxar och saxar med böjda blad. Här hittar du ett klo- och pälsvårdsset för katter.
- Godis och belöningar: Ha kattens favoritgodis redo för att belöna den efter varje klipp.
- Handduk: Om din katt är mycket orolig kan du svepa in den i en handduk för att minska rörelse och skydda dig själv.
- Belysning: Se till att du har bra belysning så att du tydligt kan se kattens klor och undvika att klippa för långt in på klon.
Steg-för-Steg guide
- Introducera verktygen: Låt din katt vänja sig vid klo-klipparen genom att visa den och låta katten lukta på den innan du börjar. Detta kan minska kattens rädsla för verktyget.
- Förbered katten: Håll katten i en bekväm position. Du kan t ex sätta den i ditt knä med ryggen mot dig. Om katten är nervös, försök att lugna den genom att prata mjukt och klappa den. Du kan också prova att svepa in katten i en handduk, vilket ger en trygg känsla och minskar rörelse.
- Identifiera blodkärlen: Kattens klor har en rosa del som kallas ”pulpan”, där blodkärlen och nerverna finns. Det är mycket viktigt att undvika att klippa i denna del eftersom det kan orsaka smärta och blödning. På ljusa klor är pulpan lättare att se, men på mörka klor kan det vara svårare. Klipp bara toppen av klon för att vara säker. Klipp den vita haken, om den syns, inte hela klon. Om du råkar klippa i pulpan så resulterar det i blödning och att katten kan bli lite rädd. Det är dock inte farligt om det börjar blöda lite, det är bra att ha blodstopppulver hemma.
- Klipp klorna: Håll fast kattens tass och tryck försiktigt på trampdynan för att exponera klorna. Med en stadig hand, klipp spetsen av klon i en snabb, bestämd rörelse. Försök hålla saxen i 90 graders vinkel och klipp klon rakt av för att undvika sprickor i klon. Undvik att klippa för långt in mot pulpan. Om du är osäker, klipp bara en liten bit och gör det oftare istället. På kattungar räcker det oftast att klippa någon millimeter. Du behöver inte klippa alla klor på en gång, utan det går bra att ta pauser och ta upp det igen efter en stund.
- Belöna katten: Efter klippningen, ge katten en godis och beröm den. Detta skapar en positiv association med klo-klippningen.
- Kontrollera efteråt: Inspektera varje klo efter att du klippt den. Om du av misstag skulle klippa för långt och orsaka blödning, använd ett blodstoppande medel som finns att köpa i djuraffärer. Du kan också hålla bomull emot eller doppa klon i lite potatismjöl.
Om katten börjar bli stressad så är det bättre att avbryta klippningen och fortsätta vid ett senare tillfälle. Släpp inte katten när den kämpar emot, utan släpp den först när den lugnat sig lite.
Tips och råd
- Börja i ung ålder: Det är lättare att vänja en kattunge vid klo-klippning än en vuxen katt. Börja så tidigt som möjligt. Många tycker det är jobbigt att klippa klor på sin katt men ju tidigare du börjar desto bättre.
- Regelbundenhet: Klipp klorna regelbundet, vanligtvis var 2-4 vecka beroende på hur snabbt klorna växer och hur mycket katten klöser.
- Lugn miljö: Välj en lugn tid och plats där katten är avslappnad för att klippa klorna. Börja smått och visa katten att det inte är någon fara.
- Be om hjälp: Om du känner dig osäker eller om katten är mycket motsträvig, be om hjälp från en vän eller en professionell djurvårdare.
Varför är det viktigt att klippa klorna?
Kattens klor växer kontinuerligt och om de inte hålls i schack kan de bli för långa, vilket kan leda till smärtsamma situationer som:
- Skador på möbler och tyger: Långa klor kan orsaka mer skada när katten klöser.
- Skador på katten: För långa klor kan växa in i trampdynorna och orsaka infektioner eller smärta. Det är individuellt hur snabbt klorna växer, men man vill verkligen undvika att klorna växer in i trampdynan, det händer sällan hos unga katter, men är betydligt vanligare hos äldre katter då klorna börjar växa längre och bredare.
- Skador på människor: En katt med långa klor kan oavsiktligt skada sina ägare eller andra djur.
Att klippa klorna på en katt är en hanterbar uppgift för de flesta med rätt förberedelse och teknik. Med tålamod och regelbunden övning blir både du och din katt mer bekväma med processen. Om du ändå känner dig osäker så kan du kontakta din veterinär för att få en förevisning.