Hem » Tips & Råd » Allmänna Råd » Så här skapar du en trygg miljö för din katt

Så här skapar du en trygg miljö för din katt

Skribent

Om du läser det här är chansen stor att du har en liten lurvig vän hemma som du vill ska känna sig så trygg och älskad som möjligt. Och du har kommit till rätt ställe. Katters behov av en trygg miljö går hand i hand med deras välbefinnande. Precis som du och jag, kan katter känna stress, obehag och rädsla i miljöer där de känner sig osäkra. Men oroa dig inte, det finns steg du kan följa för att se till att din katt mår som bäst.

Katt som gömmer sig

I denna guide kommer jag att täcka allt från tecknen på att din katt kan känna sig otrygg till konkreta åtgärder du kan vidta för att förbättra saker för henne. I korthet:

AvsnittVad du kan förvänta dig
Varför en trygg miljö är avgörandeInsikt i kattens välbefinnande och potentiella risker
Tecken på otrygghetHur du identifierar om din katt känner sig otrygg
Steg för trygg miljöPraktiska åtgärder för att skapa en trygg hemmamiljö
Ditt beteendeHur du kan stärka bandet till din katt och öka deras trygghet

Så, håll i dig och gör dig redo att ge din katt det trygga hem den förtjänar!

Varför en trygg miljö är avgörande

För att verkligen uppskatta vikten av en säker miljö för din katt, behöver du först förstå några grundläggande saker om kattens natur. Katter, trots att de är rovdjur, är också bytesdjur i naturen. Detta innebär att deras instinktiva beteenden är inriktade på att undvika potentiella hot. I ett hem kan dessa ”hot” vara så enkla saker som höga ljud, plötsliga rörelser, nya möbler eller förändringar i rutiner.

Betydelsen av trygghet för kattens välbefinnande och hälsa

En katt som känner sig trygg är en lycklig katt. Enkelt, eller hur? Men det är inte alltid så uppenbart vad som gör en katt trygg. En stabil miljö som är förutsägbar (men inte tråkig!) tillåter din katt att känna sig avslappnad och säker. Katter blir mycket lättare stressade än vad vi människor tror! En stressad katt kan däremot uppvisa beteenden som överdrivet klösande, överdriven pälsputsning eller till och med aggression. Även felaktig urinering kan vara ett tecken på stress hos katten. Läs mer här.

För att sätta det i perspektiv: tänk dig att du befinner dig i en ständigt föränderlig miljö där du aldrig riktigt vet vad som kommer härnäst. Låter inte särskilt trevligt, eller hur? Din katt känner precis likadant.

Potentiella risker i en otrygg miljö

Förutom beteendemässiga problem kan långvarig stress faktiskt ha fysiska konsekvenser för din katt. En ständigt orolig katt kan utveckla hälsoproblem som urinvägsinfektioner, matsmältningsproblem och andra stressrelaterade åkommor.

Så, hur undviker man detta? Genom att skapa en trygg, kärleksfull miljö för din katt, naturligtvis! Och det är precis vad vi ska utforska i de kommande avsnitten.

Hur vet jag om min katt känner sig otrygg?

Det kan vara knepigt att tolka kattens beteenden, speciellt eftersom katter är kända för att vara ganska hemlighetsfulla varelser. Men det finns definitivt tecken du kan hålla utkik efter som indikerar att din katt känner sig otrygg eller stressad.

Tecken och beteenden att hålla utkik efter

  1. Överdriven pälsputsning: En katt som konstant tvättar sig kan göra det som en reaktion på stress. Detta syns ofta som kala fläckar på magen eller benen.
  2. Döljer sig ofta: Om din katt tillbringar mer tid än vanligt gömd under sängen eller i skrymslen, kan det vara ett tecken på obehag.
  3. Aggressivitet: Plötsliga utbrott av aggression, antingen mot människor eller andra djur, kan vara en reaktion på rädsla eller stress.
  4. Överdrivet klösande: Medan klösande är ett naturligt beteende för katter, kan överdrivet klösande indikera stress.
  5. Misslyckande med att använda kattlådan: Om din annars husrena katt börjar ha ”olyckor” utanför lådan, kan det vara ett tecken på stress eller obehag. När katten är stressad är den så smart att den aktivt går och kissar i t.ex. sängen, duschen, handfatet, på mattor, i skorna eller andra ställen där vi ofta märker av det. Läs om fler orsaker till att katter kissar utanför lådan.
TeckenVad det kan indikera
Överdriven pälsputsningStress, obehag
Döljer sig oftaRädsla, osäkerhet
AggressivitetRädsla, behov att försvara sitt revir
Överdrivet klösandeStress, territoriellt beteende
Missar kattlådanStress, medicinska problem

Skillnaden mellan tillfällig stress och ihållande otrygghet

Alla katter kommer att uppleva stunder av stress eller obehag – det kan vara en ny person kommer och hälsar på, en hantverkare, en ny person, en ny möbel eller ett nytt husdjur i hemmet, ett högt oväsen eller kanske en förändring i rutin. Det som är viktigt att skilja på är tillfällig stress och ihållande otrygghet. Om du märker att din katts beteenden fortsätter under en längre tid, eller om den verkar särskilt intensiv, kan det vara en indikation på en djupare känsla av otrygghet.

Innan jag går vidare till de konkreta stegen för att skapa en trygg miljö, ta ett ögonblick att reflektera över din katts beteenden. Har du märkt något av de ovan nämnda tecknen? Om ja, oroa dig inte! De kommande avsnitten kommer att ge dig de verktyg du behöver för att göra din katts värld så trygg och kärleksfull som möjligt.

Hur får man en katt att känna sig trygg? – Steg för att skapa en trygg miljö

Hur får man en katt att känna sig trygg

Nu när du är utrustad med kunskapen om vad du ska hålla utkik efter när det gäller otrygghetstecken, låt oss utforska hur du kan agera proaktivt och skapa en miljö där din katt kan trivas och må bra. Först går vi igenom vad du bör tänka på i hemmet och sedan förmodligen det viktigaste, hur du beter dig mot din katt och hur mycket tid du ger den.

Val av rätt plats

Varje katt har sina egna favoritplatser i hemmet. För att din katt ska känna sig som hemma är det viktigt att du respekterar dessa platser.

  • Fönsterbrädor: Många katter älskar att titta ut genom fönstret. Att ha en bekväm plats vid fönstret uppskattas och kan vara avkopplande för din katt.
  • Höga platser: Många katter gillar att sitta högt upp för att observera sin omgivning. Hyllor, kattpelare eller klätterträd kan vara bra alternativ. Ordna så att katten kan komma upp på bokhyllor och ovansidan på skåp.
  • Varmt och mysigt: Du kanske har noterat att din katt gillar att ligga och dåsa i solen eller att den tenderar att krypa upp i soffan och trassla in sig i en filt. Många katter, särskilt nakenkatter som Sphynxen, älskar värme. Se till så att din katt har en lugn plats med behaglig temperatur och en mjuk kudde/madrass och filt. Har du flera katter ska varje katt ha tillgång till en egen sovplats. Prisjämför kattbäddar här.

Trygga gömställen

Om din katt känner sig osäker, kan den söka tröst i gömställen.

  • Tunnlar eller tält: Dessa erbjuder en känsla av skydd. Gärna utrymmen som bara rymmer en katt och ifall du har flera katter bör de ha tillgång till flera gömställen så att de kan gömma sig på olika ställen.
  • Kattbäddar: Placera dessa på avskilda platser för att ge din katt ett tryggt ställe att koppla av på. Ge den så många olika alternativ som möjligt där den kan ligga och mysa och koppla av.

Leksaker och aktivering

Tristess kan leda till stress. Att se till att din katt är sysselsatt kan därför bidra till dess välbefinnande.

Produkter för en trygg miljö

Produkten Feliway – det finns en spray för transportbur (som oxiderar så den funkar inte långsiktigt) och även en dosa man sätter in i eluttaget. Feliway är en kopia på kattens egna feromoner (inte hormoner). Katter har körtlar mellan mungipan och öronen (bland annat), de utsöndrar feromoner när de t.ex. stryker sig mot saker och personer (markerar också revir), kattmamman utsöndrar feromoner när kattungarna diar, det ger katten en trygghetskänsla och verkar lugnande. 

Det är doftfritt och påverkar endast katter. Rekommenderat speciellt när man har just förändring i kattens miljö, vid flytt, en ny kattkompis m.m. Vissa katter kan behöva ha det i eluttaget kontinuerligt. Finns olika typer av Feliway och man bör välja det som passar katten och situationen bäst.

Feliway® Optimum

Feliway® Optimum

Feliway® Classic

Feliway® Classic

Feliway® Friends

Feliway® Friends

Feliway® Optimum Refill

Feliway® Optimum Refill

Feliway® Classic Refill

Feliway® Classic Refill

Feliway® Friends Refill

Feliway® Friends Refill

Rätt sorts mat och vatten

Kattens näringsbehov ska inte underskattas. En balanserad diet kan bidra till dess mentala välbefinnande.

  • Högkvalitativ mat: Undersök vad som är bäst för din katts ålder och hälsa. Om du har flera katter ska du låta dem äta samtidigt och ge dem möjlighet att äta i lugn och ro utan att störa varandra.
  • Friskt vatten: Ge alltid tillgång till rent vatten och gärna på flera ställen i hemmet. Många katter gillar att dricka rinnande vatten så fundera på att skaffa en vattenfontän som katten kan dricka ifrån. Ge den i så fall möjlighet att dricka både från en skål och den nya fontänen.

Utformning av kattlådan

Ge katten tillgång till en öppen kattlåda som är minst 1,5 ggr längre än kattens längd. Placera lådan på ett lugnt ställe där katten inte blir störd. De flesta katter gillar klumpbildande sand i lådan och mängden sand styrs av individuella behov, men vanligtvis är 3-7 cm sand lagom. Rengör kattlådan minst en gång om dagen, se tips här. Tänk på att om du har flera katter är riktlinjen att ha en kattlåda mer än antalet katter. Placera lådorna på olika ställen i hemmet så att varje katt kan gå ostörd på toaletten. Här kan du prisjämföra kattlådor och här kattsand.

Hantering av oväsen och plötsliga förändringar

Plötsliga höga ljud eller förändringar kan vara stressande. Tänk på att till och med inköp av nya möbler eller att möblera om kan stressa en katt.

  • Skapa ett ”safe space”: Ett rum där din katt kan dra sig tillbaka om det blir för mycket.
  • Försök att minimera höga ljud: Om möjligt, var uppmärksam på saker som kan skrämma din katt.

Minimera farorna i hemmet

Tänk igenom vilka faror som kan finnas i hemmet och ta bort dessa. Ta bort större eller vassa föremål som är lätta att välta. Se till att giftiga produkter eller kemikalier är tätt förslutna. Undvik att ha giftiga växter och blommor. Till sist, ha inte fönster eller balkongdörrar öppna som ligger högt ovanför marken.

StegÅtgärd
Val av rätt platsRespektera kattens favoritplatser, erbjud fönsterplatser
Trygga gömställenErbjud tunnlar, tält och kattbäddar
Leksaker & aktiveringAnvänd interaktiva leksaker och pussel
Mat & vattenVälj högkvalitativ mat och se till att rent vatten finns
Hantera oväsenSkapa ett ”safe space” och minimera störande ljud
Katter gillar att sitta i fönster och spana
Katter gillar att sitta i fönster och spana

Förhoppningsvis har dessa tips givit dig en bra startpunkt för att skapa en trygg miljö för din katt. Men det finns ytterligare aspekter att överväga, som hur du beter dig runt din katt.

Hur ska jag bete mig för att min katt ska vara trygg med mig?

Ditt beteende och sättet du interagerar med din katt på är enormt viktigt när det gäller att skapa en känsla av trygghet. Katter är ofta känsliga för mänskligt beteende och kan uppfatta även små förändringar i din attityd och ditt beteende.

Ge din katt tid

Lek och umgås med din katt varje dag, gärna flera gånger per dag. Lämna den inte ensam under hela dagar eller nätter. Använd en kattvakt om du åker bort.

Tålamod är nyckeln

Förstå att varje katt är unik. Medan vissa katter kanske direkt blir bekväma med nya situationer, kan andra ta tid. Var tålmodig och låt din katt anpassa sig i sin egen takt.

Undvik plötsliga rörelser och höga ljud

Katter kan bli skrämda av plötsliga rörelser eller oväntade ljud. Var medveten om din katts närvaro och försök att undvika att skrämma den. Detta är väldigt viktigt, min katt, Celine, är en hejare på att ljudlöst smyga sig upp bakom mig så jag har fått lära mig att se mig omkring innan jag tar ett steg bakåt.

Lär dig kattens kroppsspråk

Genom att observera din katts kroppsspråk kan du lära dig mycket om hur den känner sig. En svans som piskar kan till exempel indikera irritation, medan spinnande oftast är ett tecken på att katten är avslappnad. Ibland spinner dock katten även när den är stressad eller har ont så det viktigt att observera situationen och andra beteenden samtidigt. När katten kommer emot dig med svansen rakt upp och toppen på svansen vikt åt sidan så är det en glad hälsning. Lär dig mer om katters kroppsspråk.

Ge utrymme när det behövs

Om din katt söker ensamhet, respektera det. Ibland kan katter vilja ha lite ensamtid, precis som människor.

Regelbunden rutin

Katter älskar rutiner. Att mata dem, leka med dem och till och med klappa dem vid samma tider varje dag kan bidra till att de känner sig mer trygga.

Belöna positivt beteende

När din katt beter sig på ett sätt som du vill uppmuntra, använd positiv förstärkning. Det kan vara genom godis, beröm eller klappar. Här kan du köpa kattgodis.

BeteenderådBeskrivning
TålamodLåt katten anpassa sig i sin egen takt
Undvik oväsenVar medveten om din katts närvaro och dess känslighet
Lär dig kroppsspråkObservera och tolka din katts signaler
Ge utrymmeRespektera din katts behov av ensamtid
Regelbunden rutinUpprätthåll dagliga rutiner för förutsägbarhet
Belöna positivt beteendeAnvänd positiv förstärkning för att uppmuntra goda vanor
AktiveringAnvänd leksaker och pussel för att sysselsätta katten

Att förstå och respektera din katts behov är avgörande för att bygga ett starkt band och en känsla av trygghet. Med dessa tips i åtanke, kommer du och din katt att bygga en harmonisk och kärleksfull relation!

Slutsats och sammanfattning

Ragdolls är gosiga

Att skapa en trygg miljö för din katt är mer än bara fysiska arrangemang; det handlar om att bygga en djup, förstående relation med din katt. Genom att vara medveten om din katts beteenden, behov och kroppsspråk, kan du verkligen skapa ett hem där din katt känner sig älskad och trygg.

Några saker att komma ihåg:

  • Observera din katt: Lär dig känna igen tecken på stress eller otrygghet.
  • Skapa trygga utrymmen: Se till att din katt har tillgång till sina favoritplatser och gömställen.
  • Om du har flera katter: Tänk på att erbjuda varje katt ett eget ställe att äta på, sova på, gömma sig vid osv.
  • Aktivering: Leksaker och aktiviteter hjälper till att hålla din katt engagerad och nöjd.
  • Stabil rutin: En förutsägbar daglig rutin ger katten en känsla av säkerhet.
  • Ditt beteende: Var tålmodig, förstående och anpassningsbar. Umgås och lek med din katt flera gånger per dag.

Att äga en katt är ett stort ansvar, men det kommer också med otroliga belöningar. Genom att följa dessa riktlinjer kan du njuta av en starkare relation med din katt, där ni båda känner er älskade, förstådda och framför allt trygga tillsammans. Tack för att du tar dig tid att lära dig mer om hur du kan göra livet bättre för din katt! Genetik spelar en stor roll för hur gammal din katt blir, men hur du tar hand om den är också av avgörande betydelse, läs mer om det här.
Du kanske även är intresserad av:
Tänk på det här innan du skaffar katt.
Vanliga misstag när man köper katt.
Lär dig mer om katters oro och stress här.

Källor:

https://motaladjurklinik.se/bra-att-veta/katt/sa-skapar-du-en-optimal-miljo-for-din-katt/

https://www.veterinarbutiken.se/blog/post/minska-stress-hos-din-katt-genom-att-berika-din-katts-miljoe.html

https://www.vetsstore.se/category/oro-och-radsla-katt

https://www.nidirect.gov.uk/articles/welfare-cats-need-suitable-environment

https://www.cathealth.com/cat-care/how-to/2368-creating-the-best-environment-for-your-cat

Om vår författare:

Joakim och Celine

Joakim Flisberg

Jag har alltid älskat katter. I min ungdom umgicks jag mycket med olika bondkatter och har alltid fascinerats av katters olika personlighet och beteenden. Idag har jag en Ragdoll-hona som är helt fantastisk. Hon är en lekfull, kärleksfull och lite lat livsnjutare. Hon älskar att brottas med min hand eller lägga sig på tangentbordet när jag sitter och jobbar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *