I en värld som ständigt förändras, är det inte bara vi människor som påverkas av stress och oro, utan tyvärr även våra fyrbenta vänner. Katter, som egentligen är kända för sin självständighet och lugn, är faktiskt väldigt känsliga för förändringar i deras miljö och dagliga rutiner. Nedan utforskar jag olika aspekter av katters stress och oro, inklusive orsaker, symptom och hur vi som kattägare kan hjälpa katten.
Kortvarig och långvarig stress
Katter är mycket lättstressade och vi måste förstå att de inte reagerar på samma sätt som vi människor gör. Det är skillnad på kortvarig, tillfällig stress, som t ex orsakas av ett föremål eller ett högt ljud och långvarig stress som är den farliga formen av stress. Vi som kattägare får inte gå i fällan och skylla på kortvarig stress för att det just hänt något så fort katten visar upp tecken på stress, utan vi behöver ta dessa tecken på allvar och förstå om det är frågan om långvarig stress och vad de bakomliggande orsakerna kan vara.
Orsaker till stress hos katter
Katter är mycket mer lättstressade än vad de flesta människor känner till. Jag tror de flesta blir överraskade av vad som faktiskt stressar våra små älsklingar. Det kan vara så enkla grejer som:
- En ny möbel.
- En ostädad kattlåda.
- Gäster som kommer på besök.
- En okänd person som gör ett kort besök.
- Ett högt ljud.
Sedan finns det naturligtvis ytterligare orsaker som känns lite större, t.ex.:
- Att boendet har för liten yta.
- Att katten har behov av att få gå ut.
- Otillräcklig aktivering/socialisering.
- Plötsligt foderbyte.
- En flytt till ett nytt boende.
- En ny kattkompis, ett nytt husdjur eller en ny familjemedlem.
- Separationsångest.
- Flytt mellan permanenta boendet och landet.
- Ett besök hos veterinären. Det är bra att fråga veterinären på förhand om du ska ge katten något lugnande.
- Att du som ägare är stressad.
- En renovering.
- Starka dofter.
- Att katten har smärta eller obehag någonstans i kroppen.
- Vid sämre syn, hörsel eller problem med minnet, demens när katten blir äldre.
Katter kan också bli stressade senare i livet av händelser som de tidigare i livet varit vana vid och kanske inte då blivit stressde av t.ex. resor eller en flytt. Ibland kan det också vara svårt att hitta en enskild orsak och i dessa fall kan det vara allmän ångest.
Tecken på stress hos katter
Hur katter reglerar och hanterar stress är såklart individuellt, det finns mer och mindre känsliga individer. Tyvärr kan katten inte prata och uppvisar därför beteenden som:
- Katten gömmer sig.
- Kissar eller bajsar utanför lådan.
- Kissar i sängen, i skor, i badkaret (ofta på ställen som vi snabbt ser och reagerar på). Katter är dock inte elaka och det är inte därför de kissar i våra skor. Läs mer om anledningar till att katter kissar inne här.
- Klöser på olämpliga ställen t.ex. dörrar.
- Äter olämpliga saker.
- Ökad vokalisering.
- Urinvägsinflammation.
- Frenetiskt slickande, de slickar ofta bort päls på magen eller bakbenen.
- Aggression.
- Diarré.
Tänk på att du aldrig ska straffa katten för dessa beteenden. Om du gör det så leder det också till stress och blir en ond cirkel.
Vad mer kan kattens stress leda till?
Det kan vara bra att känna till att stress hos din katt kan leda till en del andra problem. “Vid långvarig stress kan kortisol bl a orsaka uttorkning, depression, insulinresistens, infektionskänslighet och störd ämnesomsättning (Griffin & Hume, 2006).“ Stress kan även vara en av orsakerna bakom problemet felin idiopatisk cystit.
Felin Idiopatisk Cystit (FIC)
FIC är ett vanligt urinvägsproblem hos katter. FIC är egentligen inte en sjukdom i sig utan snarare ett uttryck för ett större problem där drabbade katter har förändringar i sitt stresshantering-system. ”Idiopatisk” betyder att den exakta orsaken till ”sjukdomen” är okänd. FIC karaktäriseras av inflammation i urinblåsan utan en uppenbar infektion eller andra tydliga medicinska problem. Symptomen inkluderar ofta svårigheter eller smärta vid urinering, blod i urinen, och frekvent urinering ofta på olämpliga platser. Stress anses vara en viktig bidragande faktor till utvecklingen av FIC. Du kan ge katten Cystophan för att mildra besvären av FIC, här kan du prisjämföra Cystophan.
Exempel på stressorer som tros ha betydelse för utvecklandet av FIC är flerdjurshushåll, flytt, separationsångest, för få kattlådor, ostädade kattlådor, plötsligt foderbyte, väderomslag, nya husdjur eller familjemedlemmar, förändringar i djurägarens arbetstider och stress hos djurägaren.
Hur förebygger och lindrar du stress hos din katt
Det absolut viktigaste är att du är medveten om hur lättstressade katter är samt att du kanske inte alltid förstår att din katt är stressad. Då kommer du naturligt försöka minimera situationer som leder till stress. Det är även viktigt att du lär känna din egen katt vädigt väl, gärna med hjälp av din veterinär. Nedan följer några tips du ska tänka på för att förebygga och lindra stress hos din katt:
- Håll vardagsrutinerna.
- Ge katten tillräckligt med gömställen och lugna platser.
- Se till att ha flera kattlådor och matskålar. En per katt plus en extra är ett bra mått.
- Ge katten utrymme och tid.
- Undvik höga ljud och mycket besök.
- Minimera antalet tillfällen då du ändrar kattens miljö och ditt hem.
- Träna katten att inte bli orolig. T.ex. om din katt blir orolig när du ska gå kan du träna katten att gå och lägga sig och belöna den med en godbit eller en favoritleksak när den gör det. Med tiden kommer katten att förknippa det med positiv belöning att du går, och lära sig att vara okej med det.
- Du kan prata med en beteendevetare/specialist/etolog/kattpsykolog.
- Du kan ge lugnande produkter som Feliway, Aptus Relax, Royal canin Calm foder m.fl.
- Du kan ge ångestdämpande medel (recept efter besök hos veterinären och efter veterinärens bedömning).
Du kanske också är intresserad av:
Varför slåss katter?
Varför kissar katter inne?
Varför stirrar katter?
Hur påverkar katter människors hälsa positivt?
Källor:
https://stud.epsilon.slu.se/6008/7/eriksson_f_130904.pdf
https://www.kattveterinaren.se/felin-idiopatisk-cystit/
https://www.lassie.co/artiklar/katter-och-stress
https://stud.epsilon.slu.se/740/2/gerdin_a_100112.pdf