Att köpa en katt är en underbar och många gånger mycket berikande upplevelse. Men, som ny kattägare, finns det en del fallgropar du bör undvika för att säkerställa att både du och katten får en så smidig start som möjligt. Här går jag igenom en rad vanliga misstag och ger dig tips för att istället skapa en lycklig och hälsosam miljö för din katt.
Innehållsförteckning
Misstag 1: Att inte läsa på om rasen
Innan du köper en katt är det kritiskt att förstå att olika raser har väldigt olika personligheter och behov. Kanske dras du till Siameser för deras slående utseende, men vet du också att de är otroligt sociala och kräver mycket uppmärksamhet? Om du ofta är borta hemifrån kan en mer självständig ras som en Brittisk korthår vara ett bättre val. Om du bor litet ska du inte köpa en katt som är beroende av mycket fysisk aktivitet. Att inte göra din hemläxa på förhand kan leda till en mismatch som är mycket frustrerande för både dig och din katt. Köp en ras som passar dig och din livssituation.
Misstag 2: Att inte ha den tid som krävs för en katt
Ett av de vanligaste misstagen är en brist på förståelse för vilken tid det tar att ha katt. En katt behöver mycket omsorg och lek varje dag. Om du reser mycket eller inte spenderar speciellt mycket tid hemma bör du inte skaffa katt. Läs här om hur länge du kan lämna en katt ensam.
Misstag 3: Att inte kontrollera kattens hälsa
Ett av de första stegen du bör ta när du väljer en katt är att se över dess hälsostatus. Detta är viktigt oberoende av om du köper från uppfödare, katthem eller privat. Fråga efter hälsocertifikat, om vaccinationer och om den är nyligen undersökt av en veterinär. Även om katten verkar vara i toppskick, kan det finnas dolda genetiska tillstånd som är vanliga i vissa raser. Att vara proaktiv om din katts hälsa från början kan spara dig både hjärtesorg och kostnader i framtiden. Läs om katters kost och hälsa här.
Misstag 4: Att inte ha kunskap om katters hälsa
Läs på om vilka specifika problem det brukar finnas med din ras. Ta reda på hur du ska agera om katten t.ex blir dålig i magen. Ta reda på vilka djursjukhus och vilken veterinär som ligger närmast där du bor, hitta dem här.
Misstag 5: Att ignorera kattens ålder
Att välja en katt baserat enbart på dess utseende utan att beakta dess ålder är ett vanligt misstag. Kattungar är bedårande, men kräver mycket tid och tålamod för att uppfostra. Vuxna katter kan vara mindre krävande och deras personlighet är redan etablerad, vilket gör det lättare för dig att välja en som passar din livsstil. Äldre katter kan vara perfekta för en lugnare hemmiljö, men samtidigt missar du de livsfulla och intensiva kattungeåren.
Misstag 6: Att inte förbereda hemmet
Ditt hem är nu också din katts hem. Det innebär att du behöver göra det säkert och inbjudande för din nya kompis. Se till att farliga föremål som små leksaker, giftiga växter och lös tråd är utom räckhåll. Skapa en mysig sovplats, och se till att kattlådan är placerad på en lugn och lättillgänglig plats (flera kattlådor och matskålar om du har flera katter). Ge katten möjligheter att gömma sig samt att ligga uppe på en hög plats och spana. Glöm inte klösmöbler – de är nödvändiga för kattens välbefinnande och hjälper till att skydda dina möbler! Läs mer om att skapa en trygg miljö för katten här.
Misstag 7: Att försumma socialisering och träning
Många nya kattägare tror att katter inte behöver träning och socialisering på samma sätt som hundar. Detta är långt ifrån sanningen. Tidig socialisering kan hjälpa din katt att bli mer självsäker och minskar risken för beteendeproblem. Grundläggande träning som att använda kattlådan, klösmöbler och komma när den kallas är viktiga för en harmonisk samlevnad. Dessutom skapar träning en starkare relation mellan dig och din katt. Här kan du lära dig om klickerträning.
Misstag 8: Att inte tänka på kostnaderna
Många nya kattägare inser inte den verkliga kostnaden för att ha en katt. Utöver grundläggande kostnader som mat och kattlåda, finns det veterinärbesök, försäkring, vaccinationer, eventuella mediciner, och oväntade utgifter om katten blir sjuk. Dessutom bör du överväga kostnader för kattsäkerhet och stimulans, som klösmöbler och leksaker, prisjämför kattleksaker här. En katt är ett långsiktigt åtagande, så se till att din budget kan hantera både de förväntade och oväntade löpande kostnaderna.
Misstag 9: Att ignorera kattens nutritionella behov
Kattens kost är avgörande för dess hälsa och välmående. Direkt när du köpt en katt bör du fortsätta mata den med samma foder som den fått hos sin tidigare ägare och sedan kan du successivt ändra mat om du önskar. Glöm alltså inte fråga tidigare ägaren om vilket foder du ska använda och skaffa det innan du tar hem katten.
Att mata katten med billigt eller olämpligt foder kan leda till näringsbrister och hälsoproblem. Alldeles för många katter är överviktiga, lär dig hur du bedömer din katts hull. Varje katt är unik och deras näringsbehov kan variera beroende på ålder, vikt och hälsostatus. Konsultera en veterinär för att hitta en kostplan som är lämplig för just din katt. Kom ihåg: en hälsosam kost är en investering i din katts långsiktiga hälsa! Här kan du lära dig mer om katters kost.
Här hittar du vårt test av bästa torrfoder.
Misstag 10: Att inte planera för veterinärvård
Regelbunden veterinärvård är avgörande för att upprätthålla din katts hälsa. Många nya ägare väntar tills katten är sjuk innan de besöker veterinären, men förebyggande vård är nyckeln till att undvika allvarliga hälsoproblem. Planera för årliga hälsokontroller, vaccinationer och tandvård. Om du har en raskatt kan du lära dig om specifika hälsoproblem för den rasen som kan kräva extra uppmärksamhet.
Misstag 11: Att inte identifiera katten
Det kan verka oviktigt, särskilt om du planerar att ha en innekatt, men att id-märka din katt är både kritiskt och nödvändigt enligt lag. Mikrochippning är ett effektivt sätt att säkerställa att din katt kan identifieras och återvända hem om den råkar komma bort. Ett ID-halsband är också en bra idé, men se till att det är ett säkerhetshalsband som lossnar om katten fastnar någonstans.
Misstag 12: Att ignorera kattens mentala hälsa
Många kattägare tänker inte på sin katts mentala välbefinnande, men det är lika viktigt som fysisk hälsa. Katter kan drabbas av stress, ångest och tristess, vilket kan leda till beteendeproblem. Stimulans av leksaker, pussel och regelbunden lek är nödvändigt för kattens mentala stimulering. Att förstå och uppmärksamma din katts beteende är nyckeln till att upprätthålla en lycklig och välmående katt.
Katter är mycket mer lättstressade än vad vi människor tror. Se till att de har en lugn och stabil omgivning med bra rutiner. Ett besök av en främmande person, en ny möbel i hushållet eller en resa till sommarstället kan vara mycket stressande för en katt.
Misstag 13: Att inte tillhandahålla tillräckligt med klösmöjligheter
Klösning är ett naturligt och nödvändigt beteende för katter. Att inte tillhandahålla adekvata klösytor kan resultera i skadade möbler och mattor. Investera i flera klösträd och klösbrädor placerade på olika ställen i hemmet. Det hjälper inte bara till att skydda ditt hem, utan också att hålla din katts klor friska och ger dem en källa till motion och underhållning.
Misstag 14: Att förvänta sig att katten ska anpassa sig snabbt
Varje katt är unik och deras anpassningsförmåga varierar. Nya kattägare gör ofta misstaget att förvänta sig att deras nya katt snabbt ska anpassa sig till sitt nya hem och rutiner. Ge din katt tid att utforska och bli bekväm i sin nya miljö. Tålamod och förståelse under dessa första dagar och veckor är avgörande för att bygga en trygg och kärleksfull relation med din katt.
Misstag 15: Att inte tänka på andra husdjur
Om du redan har andra husdjur är det viktigt att noggrant överväga hur du introducerar din nya katt. Katter kan vara territoriella och en abrupt introduktion kan leda till stress och aggression. Gör introduktionen gradvis och övervaka alla interaktioner noggrant. Se till att varje djur har sitt eget utrymme och resurser, som mat- och vattenskålar, leksaker och viloplatser.
Misstag 16: Att ignorera kattens lekbehov
Lek är inte bara underhållning för katter; det är en vital del av deras dagliga rutin som bidrar till både fysisk hälsa och mental stimulering. Att inte tillhandahålla tillräckligt med lekmöjligheter kan leda till en uttråkad och olycklig katt. Använd en variation av leksaker för att hålla din katts intresse och spendera tid varje dag med att aktivt leka med din katt. Detta stärker också bandet mellan dig och din fyrbenta vän.
Misstag 17: Att välja felaktig kattsand och låda
Val av kattsand och kattlåda är mer än bara ett praktiskt övervägande; det kan ha stor inverkan på din katts toalettvanor. En del katter föredrar finare sand, medan andra kan ha känslighet för dofter. Lådan bör vara tillräckligt stor för katten och placeras på en tyst och avskild plats. Om din katt undviker kattlådan bör du ta det som ett tecken på att något behöver ändras.
Misstag 18: Att inte beakta kattens personlighet vid adoption
Alla katter är självklart inte likadana. När du väljer en katt är det viktigt att tänka på dess personlighet och hur den passar med din livsstil. Är du ute efter en energisk och lekfull katt, eller en lugn och tillbakadragen följeslagare? Att besöka katten flera gånger innan adoption och prata med omhändertagare eller uppfödare kan hjälpa dig att göra ett informerat beslut.
Misstag 19: Att inte skapa en rutin
Katter är varelser av vana och trivs med rutiner. Att inte etablera en regelbunden rutin för matning, lek och vila kan skapa stress och oreda för din katt. Försök hålla matningstider, lektider och vilotider konsekventa från dag till dag. Detta hjälper din katt att känna sig trygg och bekväm i sitt nya hem.
Misstag 20: Att försumma långsiktig planering
Att adoptera en katt är ett åtagande som kan vara i 15 år eller mer. Många nya kattägare tänker inte på de långsiktiga aspekterna av kattägarskap, såsom åldrande och de förändringar i vård och rutiner som detta kan medföra. Det är viktigt att förbereda sig för din katts olika livsfaser och de utmaningar och behov som kommer med varje. Att planera för framtiden innebär att du kan ge din katt det bästa livet genom alla dess år.
Misstag 21: Att inte respektera kattens självständighet
Katter är kända för sin självständighet och det är viktigt att respektera detta. Att tvinga interaktioner eller överösa din katt med uppmärksamhet, speciellt när den visar tecken på att vilja vara ensam, kan leda till stress för katten. Respektera din katts önskan om utrymme när det behövs och här kan du lära dig om katters kroppsspråk.
Misstag 22: Att förvänta sig att katten är som en hund
Katter och hundar är fundamentalt olika och har olika behov och beteenden. Att förvänta sig att din katt ska bete sig som en hund – att hämta saker, följa kommandon, eller alltid vara social – kan leda till frustration för både dig och din katt. Förstå och uppskatta de unika aspekterna av kattens beteende och personlighet.
Att vara en kattägare är en fantastisk upplevelse fylld av kärlek och gemenskap. Genom att undvika ovan vanliga misstag kan du säkerställa en lycklig och hälsosam relation med din katt. Kom ihåg att varje katt är unik och att lära känna din katt är en underbar resa. Med rätt vård och förståelse kommer du och din nya katt att njuta av många lyckliga år tillsammans.