Hem » Tips & Råd » Allmänna Råd » Min katt svalde en leksak

Min katt svalde en leksak

Skribent

För ett par dagar sedan hände det som man helst inte vill ska hända sin katt. Såklart hände det också precis innan jag behövde ta mig till flygplatsen. Det är som att katter vet att man ska iväg och då bestämmer sig för att hitta på något hyss.

Var borta mindre än en minut

Jeff, vår kära, svarta katt tycker det är kul att leka på morgnarna. Jag tog ut hans favoritleksak som är en humla gjord av tyg. Han har haft sönder tre likadana under åren men har aldrig svalt en. Det är med andra ord inget vi varit oroliga över. Det jag hade gjort ett par dagar innan var att sätta fast humlan på en pinne och ett snöre för att på så sätt lättare kunna leka med honom.

Jag började leka med honom och han springer och hoppar efter humlan. Efter ett tag låter jag honom få tag på humlan. Han går ofta med den i munnen till sin favoritlåda och fortsätter leka i den. Jag bestämde mig då för att lägga ned pinnen och gå iväg och göra en kopp kaffe. Jag är borta mindre än en minut. Kommer tillbaka till där jag lagt ned pinnen och lyfter upp den och får bara upp pinnen och en del av snöret. Att detta händer är inget nytt. Att våra katter biter av snöret till dessa pinnar är inget nytt.

Det jag däremot märker är att jag inte ser humlan i lådan. Inte heller under katten. Inte heller utanför lådan. Inte under soffan. Inte under mattan. INGENSTANS.

Nu börjar jag svettas

Jeff ser ut att vara helt obrydd och går runt som om inget har hänt. Han dricker lite vatten och när jag ger honom lite godis så äter han det utan problem. Men jag hittar inte humlan!

Jag bestämmer mig för att ringa djurakuten. De svarar väldigt snabbt och säger att jag borde komma in direkt så de kan röntga honom för att vara säkra på om han svalt leksaken eller inte.

Som tur är ligger djurakuten endast en snabb promenad på 15 minuter bort ifrån där vi bor. Jag kommer in och får ett väldigt fint bemötande. De ber mig gå in i ett väntrum med Jeff. Efter några minuter kommer en veterinär och gör en undersökning samt tar en del uppgifter om Jeff. Fram tills nu är Jeff superlugn och allt är bra med honom. Veterinären ber mig vänta och att ta en kopp kaffe innan nästa veterinär ska komma och ta med honom till röntgen.

Jeff gömmer sig bakom fläkt för i andra rummet är det en hund
Jeff gömmer sig bakom en fläkt för i andra rummet är det en hund

Efter cirka 15 minuter kommer nästa veterinär och tar med honom till röntgen. Det tar mindre än ett par minuter så är han tillbaka och säger att det var bra att jag kom in så snabbt. Jeff har svalt leksaken med en del av tillhörande snöre samt metalldelen som håller snöre och leksak ihop. Tur i oturen är att metalldelen är den som syns på röntgen. Hade han inte svalt den, hade det varit svårt att se den.

Leksaken som svaldes
Leksaken som svaldes

Veterinären förklarar för mig att det finns ett par alternativa saker de kan göra. De kan försöka få Jeff att spy upp leksaken. Men detta kommer troligtvis inte att fungera i och med storleken på leksaken samt risken att metallföremålet kan skada Jeff när det kommer upp genom halsen. Det andra de kan göra är en gastroskopi. Då går de ner med kamera och hämtar upp leksaken ur magen på det sättet. Skulle inte det fungera så behöver Jeff opereras. Jag sa att de skulle köra på gastroskopi.

Veterinären tog då med sig Jeff till deras operationssalar och sa åt mig att gå hem då det inte är någon ide att jag sitter och väntar i flera timmar på djursjukhuset. När de tagit med sig Jeff gick jag hem och då började den eviga väntan.

Inte mer än 90 minuter hade gått efter att jag gick när veterinären ringde med de bästa nyheterna. Allt hade gåt bra. Jeff var fortfarande väldigt groggy och behövde vara kvar för observation i ett par timmar till innan jag kunde hämta honom. Efter ett par timmar gick jag tillbaka till veterinären och kunde hämta en fortfarande ganska groggy Jeff.

När vi kom hem var det intressant att se Joris, brorsan, vara väldigt nyfiken och försiktig med sin bror. Det är som att dom vet att han varit med om något konstigt.

Jeff och Joris är gulliga mot varandra
Jeff är fortfarande groggy och Joris är väldigt nyfiken

Veterinären hade sagt åt mig att försöka ge honom lite mat och se till så att han dricker vatten och inte kräks. Skulle han ha svårt att hålla nere maten skulle jag kontakta dem direkt.

Vad kostade allt det här?

Den totala kostnaden gick på 22 000 kr men jag behövde ”bara” betala 5490 kr på plats hos AWAKE och sedan direkt reglerade vi de 17 000 kr till försäkringsbolaget. Det var gastroskopin som kostade nästan 17 000 kr resterande var röntgen samt undersökning av Jeff.
Försäkringsbolaget accepterade regleringen på måndag morgon utan några problem. Skönt!

Med det sagt är det viktigaste att veta är att ha en bra försäkring för din katt. Vi har idag försäkring hos Agria och har deras dyraste variant. Det svider varje år att behöva betala försäkringen men det är sådana här händelser som försäkringsbolaget räddare än.

Nu har det gått ett par dagar och Jeff är så gott som helt återställd. Han har även börjat leka med sin bror igen.

Jag vill tacka AWAKE djursjukhus på södermalm i stockholm för deras fina bemötande och hur de tog hand om Jeff.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *