Hem » Alla Kattraser som är godkända i Sverige

Alla Kattraser som är godkända i Sverige

Skribent

Katter är mer än bara söta, fluffiga följeslagare. De är vänner med mystiska ögon som kan läsa ditt sinne och trösta dig utan ord. Om du är en kattälskare, eller kanske funderar på att bli en, har du kommit till rätt plats. I denna artikel ska vi gå igenom alla kattraser som är godkända i Sverige, komplett med bilder och intressanta fakta. Oavsett om du letar efter en ny pälsbeklädd vän eller bara är nyfiken, har vi samlat allt du behöver veta på ett och samma ställe.

Kattras Ragdoll
Ragdoll

Vad betyder det att vara en godkänd kattras?

Innan vi dyker in i listan över godkända raser, låt oss först förstå vad det innebär att vara en godkänd kattras i Sverige. Godkännande av en kattras innebär att rasen uppfyller vissa kriterier och standarder fastställda av FIFe – det världsförbund som SVERAK är den svenska medlemmen i. Detta garanterar rasens hälsa, temperament och andra viktiga egenskaper som gör katten till ett fantastiskt husdjur. Om katten inte har en utfärdad stamtavla så är det inte en raskatt utan en huskatt, eller bondkatt som de också kallas. En originalstamtavla från SVERAK är en värdehandling som ska följa med katten om den byter ägare.

Lista över godkända kattraser i Sverige

Nu när du har en bättre förståelse om vad en godkänd kattras är, låt oss titta på de olika raser som är godkända i Sverige. Här är en lista för dig att utforska:

Abessinier

Abessinier
Abessinier

Med sitt smala, atletiska utseende, sina stora öron och en distinkt tickad päls, är Abessiniern ett iögonfallande och lojalt tillskott till familjen. Denna katt är lekfull, väldigt aktiv och kärleksfull. Pälsen är kort och silkeslen. Läs mer om och se fler bilder Abessinier här.

American Curl korthår & långhår

American Curl
American Curl

Kännetecknas av sina unika, bakåtcurlade öron och finns i både korthårig och långhårig variant. Denna charmiga och lekfulla ras med ursprung i USA är känd för sitt vänliga och sociala temperament. Läs mer om American Curl här.

Balines

Balines
Balines

Balinesen är en graciös, charmig och intelligent kattras med en slank kropp och lång, silkeslen päls, som utstrålar elegans och finess. En vänligt sällskaplig katt som skapar starka band med sina ägare och alltid är redo för lek och äventyr. Balinesen härstammar från siames och är i mångt och mycket en långhårig siames. Läs mer information och fakta om samt se fler bilder av balines här.

Bengal

Bengal
Bengal

Bengalkatter är mycket aktiva och lekfulla med en vacker prickig eller marmorerad päls. Bengalen härstammar från en blandning av tamkatt och vild asiatisk leopardkatt och den är ett kärleksfullt och mycket mjukt husdjur. Om du vill ha en katt som liknar en liten leopard eller påminner om en tiger ska du skaffa en bengal. Läs fakta om och se fler bilder på Bengalen här.

Bombay

Bombay
Bombay

Känd för sin släta, svarta päls och stora, uttrycksfulla kopparfärgade ögon, vilket ger den ett exotiskt och mystiskt utseende. Denna vänliga och sociala ras är mycket tillgiven mot sina ägare, och med sitt lugna och mjuka temperament, passar den utmärkt som en kärleksfull familjekatt. Observera att ”Bombay blev preliminärt godkänd ras 2023-01-01 och är ännu inte fullt godkänd.” Läs mer om Bombay här.

Brittiskt korthår

Brittisk Korthår
Britiskt korthår

Med sin runda kind och korta, plyschiga päls är brittiskt korthår oemotståndligt charmiga och lugna. En vänlig och tystlåten ras som blir ganska stor och även får relativt få sjukdomar. Här kan du läsa mer om brittiskt korthår.

Brittiskt Långhår

Brittisk Långhår
Brittiskt långhår

En elegant och charmig ras med stora, runda ögon och en lyxig, tjock päls som inbjuder till mysiga stunder. En lugn, vänlig och tystlåten katt som blir en perfekt kompis för familjer och erbjuder en blandning av oberoende och lojal tillgivenhet. Läs mer om Brittiskt Långhår.

Burma

Burma
Burma

En katt som är känd för den silkeslena, korta pälsen och runda, uttrycksfulla ögon som kompletterar dess muskulösa kropp och charmiga utseende. Vänlig, lekfull och sällskaplig är Burma en interaktiv och tillgiven följeslagare som trivs i människors sällskap och knyter starka band med sin familj. Läs mer om Burma här.

Burmilla

Burmilla Katt
Burmilla Katt

Utstrålar en exotisk charm med sina strålande gröna ögon, korta till medellånga päls, och skuggade eller prickade mönster. Denna katt är kärleksfull, lekfull och intelligent, vilket gör den till en utmärkt följeslagare i hemmet, samtidigt som den lättanpassar sig till olika livsstilar och miljöer. Läs mer om Burmilla här.

Chartreux

Chartreux
Chartreux

En robust och muskulös kattras med en tjock, ullig päls och stora, uttrycksfulla ögon som ofta är av en strålande orange eller kopparfärg. Denna ras är känd för sitt lugna och oberoende temperament, samtidigt som den är lojal och tillgiven mot sin familj, vilket gör den till en utmärkt och lågt underhållande följeslagare i hemmet. Läs mer om Chartreux här.

Cornish Rex

Cornish Rex
Cornish rex

En unik och uppmärksamhetskrävande ras, känd för sin mycket korta, vågiga, silkeslena päls och eleganta, slanka kropp. Denna lekfulla, intelligenta och sociala katt trivs i människors sällskap, och dess kärleksfulla och nyfikna natur gör den till en underhållande och kärleksfull följeslagare i många hem. Se en massa information och fakta om samt bilder på Cornish Rex här.

Cymrik

Cymrik
Cymrik

En charmig och robust kattras med stora, runda ögon, känd för sin korta svans och tjocka, dubbel päls som kommer i en mängd olika färger och mönster. Med sitt lekfulla, intelligenta och tillgivna temperament, blir Cymrik en interaktiv och underhållande följeslagare som trivs väl i aktivt socialt umgänge och älskar att utforska sin omgivning.

Devon Rex

Devon Rex
Devon Rex

Devon Rex är en fascinerande och unik kattras med den korta, lockiga pälsen och stora, elfenbensformade öron. Dess lekfulla, nyfikna och vänliga natur, kombinerat med ett livligt temperament, gör Devon Rex till en underhållande och kärleksfull följeslagare som älskar att vara i centrum för uppmärksamheten. Läs mer om Devon Rex.

Don Sphynx

Don sphynx
Don Sphynx

Med sitt distinkta, nästan hårlösa utseende och stora, uttrycksfulla öron, är Don Sphynx en kattras som verkligen sticker ut i mängden. Trots sitt exotiska utseende är rasen känd för sitt vänliga, lojala och sociala temperament, vilket gör den till en utmärkt följeslagare och en kärleksfull medlem i många hem. Läs mer om Don Sphynx här.

Egyptian Mau

Egyptian Mau
Egyptian Mau

Kattrasen förtrollar med den eleganta, prickiga pälsen och gröna, uttrycksfulla ögon, och bär en aura av mystik och exotism. Denna ras är känd för sin lekfullhet, intelligens och tillgivenhet, och skapar starka band med sina ägare samtidigt som den erbjuder en balans mellan oberoende och interaktion. Läs mer om Egyptian Mau här.

Europé

Europé
Europé

Är känd för sin milda och balanserade natur, med en medelstor, muskulös kropp och den mjuka, glänsande pälsen. Denna vänliga och sociala ras är mycket tillgiven mot sin familj, och dess anpassningsbara och lekfulla temperament gör den till en utmärkt följeslagare i många olika hemmiljöer. Läs mer om Europé.

Exotic

Exotic
Exotic

Med sitt söta, rundade ansikte och den korta, plyschliknande pälsen erbjuder rasen en charmig och lättillgänglig personlighet. Denna ras är sällskaplig och är känd för sitt lugn. Den blir en lojal och tillgiven följeslagare som uppskattar komforten i ett lugnt hem och glädjen i goda stunder med familjen. Här kan du läsa mer om och se fler bilder av Exotic.

German Rex

German Rex
German Rex

Är känd för sin lockiga, silkeslena päls och rundade öron, vilket ger den ett unikt och charmigt utseende. Denna vänliga och sociala ras har ett lekfullt och tillgivet temperament, vilket gör den till en utmärkt följeslagare som trivs i interaktion med människor och andra husdjur. Läs mer om German Rex.

Helig Birma

Helig Birma
Helig Birma

Helig Birma är en majestätisk och elegant ras med en silkeslen, mediumlång päls och djupa, blå mandelformade ögon. En tystlåten katt vars vänliga och lugna sinne, kombinerat med en sällskaplig och lojal natur, gör Helig Birma till kärleksfulla följeslagare som skapar starka band med sina ägare och trivs i en lugn och kärleksfull miljö. Läs mer om och se fler bilder på Helig Birma här.

Japanese Bobtail

Japanese Bobtail
Japanese Bobtail

Är en charmig och distinkt kattras, känd för sin korta ”pom-pom”-liknande svans och en lång, elegant, atletisk kropp med höga, slanka ben. Lekfulla, social och intelligent, erbjuder Japanese Bobtail en livlig och underhållande följeslagare i hemmet. Läs mer om Japanese Bobtail här.

Korat

Korat
Korat

Med den släta, silvriga pälsen och stora, runda gröna ögon, är den en symbol för tur och välmående i sitt hemland Thailand. Detta är en intelligent, charmig och nyfiken ras. Läs mer om Korat.

Kurilean Bobtail

Kurilean Bobtail
Kurilean Bobtail

Med dess unika ”pom-pom”-liknande svans och robusta kropp, finns i både kort- och långhåriga varianter, där den korta versionen har en tjock, plysch päls och den långhåriga sportar en mjuk, silkeslen mantel. Denna lekfulla och intelligenta ras är känd för sin balanserade och vänliga natur, vilket gör den till en utmärkt familjemedlem som trivs i olika sorters hem och miljöer. Läs mer om Kurilean Bobtail.

La Perm

La Perm
La Perm

En unik och charmig kattras med en lockig päls, som kommer i både kort- och långhåriga varianter, där den korta pälsen är plyschliknande och den långa pälsen är silkeslen. Med sitt vänliga och lekfulla sätt, blir La Perm en lojal följeslagare som älskar att interagera med sin familj och trivs i de flesta hemmiljöer. Läs mer om La Perm.

Lykoi

Lykoi
Lykoi

Ofta kallad ”varulvskatten” på grund av sitt unika utseende med delvis hårlöshet och pälsen som påminner om en varulvs, är verkligen en ovanlig och fascinerande ras. Trots sitt vilda utseende har Lykoi ett varmt, vänligt och lekfullt sätt, och trivs i sällskapet av sin människofamilj samt andra husdjur, vilket gör kattrasen till en spännande och kärleksfull följeslagare. Läs mer om Lykoi.

Maine Coon

Maine Coon
Maine Coon

Detta är en av de största kattraserna bland tamkatter, känd för sin vänliga och lekfulla natur samt den långa, fluffiga pälsen och buskiga svans. Rasen är sällskaplig, intelligent och anpassar sig väl i olika miljöer, vilket gör den till en utmärkt kompanjon både för ensamstående och familjer. Det är en Maine Coon som har världsrekordet världens längsta katt i Guinness World Records och Maine Coons anses av många vara mycket majestätiska katter. Läs mer om Maine Coon.

Manx

Manx
Manx

Rasen är känd för sin unika svanslöshet och robusta, muskulösa kropp, vilket ger den ett distinkt utseende. Denna vänliga och intelligenta ras har en lojal och lekfull natur, och skapar starka band med sina ägare samtidigt som den erbjuder en aktiv och underhållande följeslagare i hemmet. Läs mer om Manx.

Neva Masquerade

Neva Masquerade
Neva Masquerade

Med den fluffiga, medellånga pälsen och imponerande färgmaskering, är Neva Masquerade en visuellt slående och charmig kattras. Dess vänliga och sociala sätt kombinerat med en intelligent och lekfull natur gör kattrasen till en underhållande och kärleksfull följeslagare som är lätt att knyta an till och trivs i en familjeorienterad miljö. Läs mer om Neva Masquerade här.

Norsk skogkatt

Norsk Skogskatt
Norsk Skogkatt

En naturlig ras från Norge, de har en tjock, vattenavvisande päls och älskar att klättra. Norska skogkatter är stora, kärleksfulla katter som gör sig mycket bra som familjekatter. De är mycket sociala och blir goda vänner med både matte, husse, barn och andra husdjur. Läs mer om Norsk Skogkatt.

Ocicat

Ocicat
Ocicat

Med sitt vilda, leopardliknande utseende och stora, atletiska kropp, är Ocicat en kattras som verkligen drar blicken till sig. Trots sitt exotiska utseende är Ocicat social, lekfull och tystlåten, vilket gör rasen till en utmärkt följeslagare som uppskattar sällskap och aktiv interaktion med sin familj.

Orientaliskt korthår

Orientaliskt korthår
Orientaliskt korthår

Är en elegant och atletisk ras, känd för sin slanka kropp, stora öron och stora utbud av färg- och mönsterkombinationer. Livlig och social kombinerat med en nyfiken och intelligent natur, gör kattrasen till en engagerad och underhållande följeslagare som trivs i en aktiv och stimulerande hemmiljö.

Orientaliskt långhår

Orientaliskt Långhår
Orientaliskt långhår

Är en graciös och sofistikerad kattras som bär på en slank, elegant kropp och en lyxig, silkeslen päls. Charmig, sällskaplig och talför tillsammans med en intelligent och lekfull natur, gör rasen till en förtrollande följeslagare som älskar att vara i centrum för uppmärksamheten och trivs i ett kärleksfullt och engagerat hem.

Perser

Perser
Perser

Kända för sin långa, silkeslena päls och söta, platta ansikten. Perser är lugna, vänliga, kärleksfulla och älskar att kela. De passar bra med både barn och andra husdjur bland annat tack vare sitt tålamod och kärleksfulla attityd. Läs mer och se fler bilder av Perser här.

Peterbald

Peterbald
Peterbald

Med sin eleganta, slanka kropp och skalliga utseende, är en unik och fascinerande ras. Den är känd för sitt vänliga och sociala sätt samt sin intelligenta och lekfulla natur, vilket gör Peterbald till en mycket anpassningsbar och charmig följeslagare som kan skapa djupa band med sin familj.

Ragdoll

Ragdoll
Ragdoll

Ragdoll är kända för sin lugna och milda personlighet samt deras stora, muskulösa kroppsbyggnad och silkiga, medellånga päls. Denna kärleksfulla och sällskapliga ras har en tendens att slappna av och bli ”dockliknande” när du lyfter upp dem, därav namnet, och de trivs i närheten av människor, ofta följer de efter sina ägare från rum till rum. Läs mer om Ragdolls här.

Russian Blue

Russian Blue
Russian Blue

En elegant kattras som utmärker sig genom sin korta, silvrigt blå päls och stora, uttrycksfulla gröna ögon. Rasen är känd för att vara lugn och vänlig, samt sin intelligens och lojalitet, vilket gör den till en försiktig men kärleksfull följeslagare som trivs i en lugn och stabil hemmiljö. Läs mer om Russian Blue.

Selkirk Rex

Selkirk Rex
Selkirk Rex

Oavsett om det är långhår eller korthår, är rasen känd för sin unika lockiga päls som ger den ett bedårande plysch-liknande utseende. Denna vänliga och sociala katt har ett lugnt och kärleksfullt sätt, och trivs i sällskap av människor och andra djur, vilket gör den till en utmärkt familjekompis som tillför en dos charm och mjukhet i hemmet.

Siames

Siames
Siames

Siamesiska katter är sociala, intelligenta och mycket vokala. Kattrasen älskar att vara i centrum för uppmärksamheten. Siameskatten är en smart katt med ett attraktivt utseende och en charmig personlighet som inte kan hjälpa att den drar till sig beundrare vart han än går. Läs mer om Siames här.

Sibirisk katt

Sibirisk Katt
Sibirsk katt

Sibirisk katt är känd för sin robusta kroppsbyggnad och tjocka, vattenavvisande päls som skyddar den mot det kyliga klimatet i dess hemland. De är sociala, vänliga och har en tendens att komma väl överens med både människor och andra djur, vilket gör dem till en utmärkt familjekatt. Läs mer om Sibirisk katt här.

Singapura

Singapura
Singapura

Med sin kompakta storlek och charmiga, stora ögon, är Singapura en ras som verkligen fångar hjärtan. Trots sin lilla storlek är den här katten full av liv och energi, och är känd för sin lekfulla, kärleksfulla natur, som tillsammans med sin intelligens och sociala attityd, gör den till en utmärkt och engagerande följeslagare i hemmet.

Snowshoe

Snowshoe
Snowshoe

Med sina unika ”snösko”-liknande vita tassar och charmiga blå ögon, är denna katt en fängslande och sällsynt ras. Dess vänliga, sociala och lekfulla natur, kombinerat med en intelligent och nyfiken attityd, gör den till en underhållande och kärleksfull följeslagare som älskar att utforska sin omgivning tillsammans med sin familj. Läs mer om Snowshoe här.

Sokoke

Kattrasen Sokoke
Kattrasen Sokoke

En exotisk och sällsynt kattras med ursprung från Kenyas kustregion, känd för sin unika, vilda utseende och vackra tabbymönstrade päls. Med en aktiv, nyfiken och oberoende natur, erbjuder Sokoke en spännande kombination av vild skönhet och ett lekfullt och äventyrligt temperament, vilket gör den till en fascinerande följeslagare för de som uppskattar dess unika utseende och personlighet. Läs mer om och se fler bilder av Sokoke här.

Somali

Somali
Somali

Med sin majestätiska, rufsiga päls och livliga, lekfulla natur, är denna katt som en liten räv som springer runt i hemmet. Denna charmiga och sociala ras är känd för sin skönhet och sitt lekfulla, äventyrliga temperament, vilket gör den till en underhållande och kärleksfull följeslagare som adderar en dos glädje och energi i varje hem den blir en del av. Läs mer om Somali här.

Sphynx

Sphynx
Sphynx

Med sin karakteristiska nakna hud och stora öron, är detta en unik och ikonisk ras som verkligen står ut i mängden. Trots sitt ovanliga utseende är Sphynx en extremt kärleksfull, social och lekfull ras, som älskar mänsklig interaktion och ofta söker värme och närhet hos sin familj, vilket gör denna katt till en charmig och hängiven följeslagare. Läs mer om och se fler bilder på Sphynx.

Thai

Thai
Thai

Är en charmig ras som kombinerar en klassisk orientalisk profil med en varm och kärleksfull natur. Denna sociala och intelligenta katt är känd för sin lojalitet, lekfullhet och förmåga att knyta djupa band med sin familj, vilket gör den till en underbar och empatisk följeslagare som berikar livet för dem den bor med. Läs mer om och se fler bilder på Thai här.

Turkisk Angora

Turkisk Angora
Turkisk Angora

En av de äldsta och mest aristokratiska kattraserna, känd för sin långa, silkeslena päls och graciösa, eleganta rörelser. Denna intelligenta och oberoende ras har en lekfull och kärleksfull sida, och dess charmiga och sociala natur gör katten till en underbar följeslagare som bidrar med en touch av lyx och skönhet till varje hem den blir en del av. Se fler bilder och läs fakta om Turkisk Angora här.

Turkisk Van

Turkisk Van
Turkisk Van

En distinkt och äventyrlig katt, känd för sin kärlek till vatten och förmåga att simma, vilket är ovanligt bland andra katter. Med sin medellånga, silkeslena päls, kraftiga kropp och vänliga, lekfulla temperament, erbjuder katten ett glatt sällskap som är lika redo för mysiga stunder i soffan som för spännande utflykter i naturen. Läs mer om och se fler bilder av Turkisk Van här.

Tabell över några specifika egenskaper

För att hjälpa dig att jämföra, har vi sammanställt en tabell som visar några specifika egenskaper hos några av de populära raserna.

KattrasStorlekTemperamentPälsvårdMindre Allergen
AbessinierMediumAktiv/socialLågNej
American CurlMediumAktiv/vänligMedelNej
BalinesStorAktiv/socialHögNej
BengalStorAktiv/vänligMedelNej
BombayMedelstorAktiv/tillgivenLågNej
Brittisk korthårMedelstorStillsam/tillgivenMedelNej
Brittisk långhårStorStillsam/tillgivenMedelNej
BurmaMedelstorAktiv/socialLågNej
BurmillaMediumStillsam/socialMedelNej
ChartreuxMedelstorStillsam/lojalMedelNej
Cornish RexLiten till MediumAktiv/tillgivenLågNej
CymricMedelstorStillsam/tillgivenHögNej
Devon RexMedelstorAktiv/kärleksfullLågJa
Don SphynxMedelstorTillgivenHudvårdJa
Egyptian MauMedelstorAktiv/tillgivenLågNej
EuropéMedelstorAktiv/snällMedelNej
ExoticMedelstorLugn/sällskapligHögNej
German RexMediumAktiv/tålmodigMedelNej
Helig BirmaStorLugn/vänligMedelNej
Japanese BobtailMedelstorAktiv/kärleksfullLågNej
KoratMedelstorNyfiken/snällLågNej
Kurilean BobtailMedelstorVänlig/stillsamMedelNej
La PermMedelstorLekfull/socialLågNej
LykoiMediumLekfull/kärleksfullHögNej
Maine CoonStorSällskaplig/nyfikenHögNej
ManxMedelstorStillsam/kärleksfullMedel-HögNej
Neva MasqueradeMedelstorAktiv/nyfikenMedelJa
Norsk SkogskattStorVänlig/tillgivenHögNej
OcicatMedelstor – storAktiv/sällskapligLågNej
Orientaliskt korthårMedelstorIntelligent/sällskapligMedel-HögJa
Orientaliskt långhårMedelstorSällskaplig/nyfikenMedelNej
PerserMediumLugn/tystlåtenHögNej
PeterbaldMediumIntelligent/sällskapligHudvårdJa
RagdollStorLugn/kärleksfullMedel-HögJa
Russian BlueMedelstorLekfull/socialLågJa
Selkirk RexMedelstor-storSocial/tillgivenMedel-HögNej
SiamesLiten till MediumSocialLågJa
Sibirisk KattStorVänlig/nyfikenMedelJa
SingapuraLiten-mediumNyfiken/socialMedelNej
SnowshoeLitenAktiv/vänligLågNej
SokokeLitenAktiv/självständigLåg-medelNej
SomaliMedelstorAktiv/socialMedel-HögNej
SphynxLiten-MedelstorSocial/tillgivenHudvårdJa
ThaiMedelstorLugn/socialLågNej
Turkisk AngoraMedelstorLivlig/sällskapligMedelNej
Turkisk VanMedelstorLivlig/sällskapligLågNej

Särskilda överväganden när du väljer en kattras

Att välja rätt kattras är inte alltid en enkel uppgift, särskilt med så många underbara alternativ tillgängliga. Här är några viktiga överväganden som kan guida dig i din sökning:

 • Livsstil: Din livsstil är kanske den viktigaste faktorn att tänka på. Är du ofta hemma eller ute på äventyr? Vissa kattraser, som siamesiska och bengaler, kräver mer uppmärksamhet och interaktion, medan andra, som brittiska korthår och perser, är mer oberoende och nöjda med att slappa hemma när du är borta.
 • Boende: Storleken och typen av ditt boende kan också påverka ditt val av kattras. Större kattraser som Maine Coon och norska skogskatter kan trivas bättre i hus med mycket utrymme, medan mindre raser som siamesiska och ragdolls kan vara mer lämpade för lägenhetsliv.
 • Familjesituation: Har du små barn eller andra husdjur? Vissa kattraser går bättre ihop med barn och andra djur än andra. Till exempel, ragdolls och brittiska korthår är kända för sin tålmodiga och milda natur, vilket gör dem till utmärkta familjekatter.
 • Allergier: Är någon i din familj allergisk mot katter? Då kan det vara värt att överväga hypoallergena kattraser som sibiriska katter och bengaler, som tenderar att producera färre allergener jämfört med andra raser.
 • Pälsvård: Hur mycket tid och energi är du beredd att investera i pälsvård? Vissa raser, som perser och Maine Coon, kräver regelbunden borstning för att hålla pälsen i gott skick, medan andra, som siamesiska och brittiska korthår, kräver mycket mindre pälsvård.
 • Temperament: Sist men inte minst, temperamentet hos din blivande kattkompis är viktigt. Är du ute efter en katt som är lekfull och aktiv eller en som är mer avslappnad och lugn? Varje ras har sina egna unika temperamentsegenskaper, så se till att välja en ras vars personlighet matchar din egen.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer och göra en noggrann forskning innan du bestämmer dig, kommer du vara på god väg att hitta den perfekta kattkompisen som kommer att passa bra in i ditt liv och ditt hem. Glöm inte att överväga att adoptera en katt från ett katthem eller räddningscenter, där många underbara katter väntar på att få sitt livslånga, kärleksfulla hem.

Vilka är de vanligaste kattraserna?

Det finns många kattraser att välja bland, men vissa raser tycks ha en särskild plats i hjärtat hos kattägare. Bland de mest populära kattraserna finner vi Ragdoll, en kärleksfull och lugn kompis som ofta följer sin ägare som en skugga. Maine Coon, med sin imponerande storlek och vänliga disposition, är en annan favorit som ofta håller kattälskare underhållna med sin lekfulla natur. De elegant långsträckta kroppsformerna hos Siames och Orientaliskt korthår lockar många med en smak för det exotiska, medan den ständigt populära huskatten fortsätter att vara ett självklart val för de som uppskattar en mer traditionell kattkamrat. Brittiskt korthår, med sin rundade kind och stora ögon, är en annan älskad ras. Alla dessa raser, tillsammans med många andra, gör Sveriges kattliv rikt och varierat, och erbjuder oändliga möjligheter för de som söker en fyrbent vän att dela sina dagar med. Men faktum är att den vanligaste katten i Sverige är huskatten eller bondkatten som den också kallas.

Mest populära kattraser under 2023

De tio mest populära kattraserna i Sverige under 2023 enligt Jordbruksverket var följande:

 1. Ragdoll, 20 662 registrerade katter
 2. Maine Coon, 11 340 registrerade katter
 3. Sibirisk katt, 9 277 registrerade katter
 4. Norsk skogkatt, 8 679 registrerade katter
 5. Brittiskt korthår, 6 766 registrerade katter
 6. Helig Birma, 5 359 registrerade katter
 7. Bengal, 4 011 registrerade katter
 8. Devon Rex, 3 377 registrerade katter
 9. Neva Masquerade, 2 806 registrerade katter
 10. Perser, 2 625 registrerade katter

Utöver detta fanns 326 611 st registrerade huskatter/bondkatter i Sverige.

Populäraste katterna 2022

1.(1) Ragdoll
2.(2) Maine coon
3.(3) Sibirisk katt
4.(4) Norsk skogkatt
5.(5) Brittiskt korthår
6.(8) Bengal
7.(7) Neva masquerade
8.(9) Devon rex
9.(6) Helig birma
10.(10) Brittiskt långhår

2021 års placering inom parantes. Källa: Sverak.se

De mest populära kattraserna i Sverige skiljer sig lite mot de mest populära utomlands där listan under 2022 såg ut enligt följande enligt Cat Fanciers Association:

 1. Ragdoll
 2. Maine Coon
 3. Devon Rex
 4. Exotic
 5. Perser
 6. Brittiskt korthår
 7. Abessinier
 8. Scottish Fold (ej godkänd som ras av Sverak)
 9. Sphynx
 10. Sibirisk katt

Vad är en raskatt?

En raskatt är en katt vars anor kan spåras tillbaka till en särskild ras av katter med en dokumenterad stamtavla. Till skillnad från huskatter, vars härkomst är okänd, har raskatter en klar och igenkännbar genetisk bakgrund och uppfyller specifika standarder för utseende och temperament som är fastställda av kattuppfödarorganisationer. Här är några viktiga punkter om raskatter:

 • Stamtavla: Varje raskatt har en stamtavla som visar dess släktträd och bevisar dess rasrenhet. Detta dokument utfärdas av SVERAK och ger information om kattens föräldrar, mor- och farföräldrar, samt andra släktingar. I vissa fall kan man följa kattens stamtavla ända tillbaka till 1930-talet.
 • Rasstandard: Raskatter uppfyller de specifika standarderna för sin ras när det gäller utseende, beteende och temperament. Dessa standarder definieras och upprätthålls av kattuppfödarorganisationer för att säkerställa rasens kvalitet och integritet.
 • Registrering: Raskatter registreras hos SVERAK som verifierar deras stamtavla och överensstämmelse med rasstandarden. Registreringen ger katten en officiell status som en representant för sin ras och tillåter den att delta i utställningar och tävlingar.
 • Hälsa: Tack vare deras dokumenterade genetiska bakgrund, är det möjligt för uppfödare och veterinärer att förutse och hantera potentiella hälsoproblem som är associerade med en viss ras.
 • Pris: Raskatter är dyrare att köpa än huskatter på grund av deras rasrenhet, stamtavla och de kostnader som uppfödare har för att upprätthålla rasstandarden.

Att välja en raskatt kan vara ett bra val om du har specifika önskemål om kattens utseende eller beteende. Men kom ihåg, oavsett om du väljer en raskatt eller en huskatt, behöver varje katt kärlek, omsorg och ett tryggt, kärleksfullt hem.

Nya kattraser

Kattuppfödning är en konst och vetenskap som ständigt utvecklas, och nya kattraser erkänns regelbundet av kattuppfödarorganisationer runt om i världen. Dessa nya raser kan vara resultatet av planerad uppfödning mellan befintliga raser, spontana mutationer, eller introduktion av vilda gener genom hybridisering. Här är några punkter kring nya kattraser:

 • Erkännande: För att en ny kattras ska bli erkänd, måste den uppfylla vissa kriterier som fastställts av kattuppfödarorganisationer. Processen inkluderar ofta att dokumentera rasens unika egenskaper, hälsa, och reproduktionsförmåga över flera generationer.
 • Unika egenskaper: Nya kattraser erbjuder ofta unika egenskaper som skiljer dem från befintliga raser, vare sig det är en ovanlig pälsfärg, ett distinkt utseende, eller ett unikt temperament.
 • Hybridraser: Vissa nya kattraser skapas genom att korsa befintliga raser med vilda katter. Denna typ av hybridisering kan resultera i katter med exotiska utseenden och personligheter.
 • Hälsa: Innan en ny ras erkänns, undersöks den ofta noga för att säkerställa att den inte bär på genetiska sjukdomar eller andra hälsoproblem som kan påverka rasens långsiktiga välbefinnande.
 • Populäritet: Nya kattraser kan snabbt bli populära, särskilt om de har unika eller önskvärda egenskaper. Det är dock viktigt att tänka på att varje kattras behöver en ansvarsfull uppfödning för att säkerställa hälsan och välbefinnandet hos framtida generationer.

Slutsats

Oavsett vilken kattras du väljer, kommer din nya pälsbeklädda vän säkert att bringa mycket glädje och skratt i ditt liv. Vi hoppas att denna artikel har varit informativ och hjälper dig på din resa att hitta den perfekta kattkompisen. Titta gärna på fler raser och lär dig om deras unika egenskaper. Det finns en perfekt katt där ute som väntar på att fylla ditt hjärta med kärlek och ditt hem med äventyr.

Du kanske även är intresserad av:
Vad ska du tänka på innan du skaffar katt?
Vanliga misstag vid kattköp.
Tänk på det här när du adopterar katt.

Referenser

För mer information och bilder av de olika kattraserna, kan du besöka Svenska kattklubbar eller Internationella kattorganisationer. Glöm inte att varje katt är unik, så det är alltid en bra idé att besöka lokala djurhem och rasklubbar för att träffa olika katter och hitta din perfekta match.

Sverak.se – Sverak Sveriges kattklubbars riksförbund. Stamtavlor och mycket information om lagar och regler med mera.
Jordbruksverket statistik.

Om vår författare:

Joakim och Celine

Joakim Flisberg

Jag har alltid älskat katter. I min ungdom umgicks jag mycket med olika bondkatter och har alltid fascinerats av katters olika personlighet och beteenden. Idag har jag en Ragdoll-hona som är helt fantastisk. Hon är en lekfull, kärleksfull och lite lat livsnjutare. Hon älskar att brottas med min hand eller lägga sig på tangentbordet när jag sitter och jobbar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *