Maine Coon

Skribent

Maine Coon är mer än bara en katt. Den är en storslagen blandning av styrka, skönhet och personlighet. Det är inte konstigt att denna kattras är den näst mest mest populära kattrasen i Sverige efter Ragdoll. Om du överväger att adoptera eller bara vill veta mer om denna ras, har vi all information du behöver här nedan. Ihopsatt av mig som är kattälskare och har samlat det bästa från både svenska och engelska kattsajter.

Maine Coon
Maine Coon

Vad du behöver veta om Maine Coon

Storlek : Stor. Vuxna hanar kan väga mellan 6-11 kg, ibland mer, medan honor ligger mellan 4-6 kg.

Borstning : 1-2ggr i veckan.

Livslängd : 9-15 år

Ute/Innekatt : Går att ha som innekatt men uppskattar att komma ut ibland. Tänk på att den behöver utrymme att röra sig på.

Fäller hår : Ja

Barnvänlig : Ja, Maine Coon är barnvänlig och en utmärkt familjekatt.

Aktiv eller stillsam : Aktiv, nyfiken och lekfull.

Talför : Ganska talför.

Allergivänlig ras : Nej.

Socialt behov : Det är en vänlig, sällskaplig katt som har ett ganska högt socialt behov.

Beskrivning av Maine Coon

Maine Coon

Storlek och utseende

Detta är en av de största huskattraserna. Vuxna hanar kan väga mellan 6-8 kg, ibland mer, medan honor ligger mellan 4-6 kg.

EgenskapBeskrivning
ÖgonfärgDe kan ha gröna, gula, guldiga eller blåa ögon. Vissa kan även ha två olika färgade ögon.
PälsPälsen är medium till lång, silkeslen och tät.
FärgDe kan vara i många färger, från vit och svart till röd och blå.
MönsterMönstren varierar från enfärgade till flerfärgade, med populära varianter som tabby och sköldpadda.

Maine Coon-katter är verkligen en imponerande syn med sin stora storlek och markanta utseende. De är kända för sin robusta kroppsbyggnad och stora benstomme som ger dem ett vilt, men ändå majestätiskt utseende. Enligt rasstandarden ska kroppen vara lång med kraftig benstomme. Hård, muskulös, kraftfull och bredbröstad. Svansen är minst lika lång som kroppen från skulderbladen till svanstoppen. Den är bred vid basen och avsmalnande mot toppen, med rikligt böljande hår. Svanshåren är långa och alltid böljande.

 • Vikt: Vuxna han-katter tenderar att väga från 6 och ända upp till 11 kg, medan hon-katter generellt sett är mindre och väger mellan 4 till 6 kg.
 • Ögonfärg: Deras ögon är stora och uttrycksfulla, med färger som sträcker sig från grönt, guldigt och gult till blått. Heterokromi, där varje öga har en annan färg, är också ett förekommande fenomen hos denna ras.
 • Päls: Rasen bär på en lyxig, medium till lång päls som är silkeslen och tät, perfekt för katter i de kallare klimaten i Sverige eller norra Amerika. Pälsen tenderar att vara kortare på axlarna och längre på magen och sidorna. Oftast är även öronen välpälsade med tofsar på spetsen.
 • Färg och Mönster: Kattrasen finns i ett brett spektrum av färg och mönster. De kan vara enfärgade, tvåfärgade, tabby, eller till och med sköldpaddsmönstrade med en myriad av färgkombinationer.

Kul fakta: Världens största katt definieras av hur lång den är och rekordet innehavs enligt Guinnes rekordbok av Barivel (en Maine Coon) som mäter hela 120 cm!

Världens längsta katt Barivel
Världens längsta katt Barivel

Men Barivel har tagit över kronan av en annan Maine Coon, Stewie som var hela 123 cm. Rekordet gäller alltså världens längsta nu levande katt.

Personlighet/Temperament

Maine Coon är ofta beskriven som ”gentle giants” tack vare sin vänliga natur och stora storlek. Katterna är kända för sin intelligens och sin lekfulla, men ändå lugna disposition.

 • Sociala: De älskar mänsklig interaktion och brukar komma överens med andra husdjur. Deras sociala och tillgivna natur gör dem till utmärkta sällskapsdjur.
 • Intelligens: Main Coon-kattrasen är mycket smart och läraktig, vilket gör den lätt att träna. De kan till och med lära sig att öppna dörrar eller lösa enkla pussel!
 • Lugna och Tålamodiga: Trots sin lekfullhet är de mycket lugna och tålmodiga katter, vilket gör dem till utmärkta sällskapsdjur för barn och äldre individer.
 • Aktiva: De är aktiva och katten behöver utrymme att springa så att de får sin motion.

Historia och Ursprung

Maine Coon katt

Historien om Maine Coon-katten är insvept i mystik och legender. De anses vara Nordamerikas äldsta inhemska kattras, och här är några spännande teorier kring deras ursprung:

 • Namnet: Det sägs att rasen har fått sitt namn efter den Nordöstra Amerikanska delstaten Maine där den först upptäcktes, och ’Coon’ från raccoon på grund av likheten i svansens ringmönster med tvättbjörnar.
 • Ursprungsteorier: En teori är att katten härstammar från katter som Marie Antoinette skickade till Amerika under franska revolutionen. En annan populär saga säger att de är avkomman av katter som kom med vikingarna till Nordamerika.
 • Popularitetstillväxt: Under 1800-talet blev rasen mycket populär i kattutställningar men under första halvan av 1900-talet avtog intresset för katten då nya kattraser introducerades. 1953 bildades The Maine Coon Cat Club som höll utställningar för Maine Coon vilket ledde till att intresset för rasen åter igen ökade och fortsätter att vara en av de mest älskade kattraserna i USA och runt om i världen idag.

Genom att utforska deras utseende, temperament och historia, blir det tydligt varför så många människor är förtjusta i dessa storslagna katter.

Godkänd som ras

Maine Coon godkändes som ras i FIFe 1982 – utan certifikaträtt – och fick fullt godkännande 1984. 1986 registrerades den första inom SVERAK.

EMS raskod: MCO Engelskt namn: Maine coon

Vård skötsel och hälsa hos Maine Coon

Maine Coons

Maine Coon behöver en stabil rutin av vård och skötsel för att hålla sig friska och glada. Här är några tips:

 • Päls: Trots deras långa päls tenderar de att inte trassla sig lika mycket som andra långhåriga raser. Att borsta katten 1-2ggr i veckan bör vara tillräckligt för att hålla pälsen i gott skick, men under fällningssäsongen kan det vara nödvändigt med mer frekvent borstning.
 • Öron och ögon: Regelbunden kontroll och rengöring av öron och ögon kan hjälpa till att förebygga infektioner och andra problem.
 • Tandvård: Regelbunden tandborstning (minst tre gånger i veckan) och professionell tandrengöring kan hjälpa till att förebygga tandproblem.
 • Klorna: Klorna bör klippas regelbundet för att undvika att de blir så långa att de kan orsaka smärta eller problem med rörligheten. Om din Maine Coon är väldigt aktiv och utomhus relativt mycket så kommer de naturligt slita mer på klorna och du kan klippa dem mer sällan.

Hälsa hos Maine Coon

Maine Coon-katter har några ras-specifika hälsoproblem som ägare bör vara medvetna om:

 1. Hypertrofisk kardiomyopati (HCM): Detta är den vanligaste hjärtsjukdomen hos katter och är särskilt vanlig hos Maine Coon jämfört med de flesta andra kattraser. HCM orsakar en förtjockning av hjärtmuskeln, vilket kan ge upphov till allvarlig hjärtsvikt, blodproppar och i värsta fall plötslig död.
 2. Höftledsdysplasi: Detta är en annan genetisk sjukdom som är vanligare hos större kattraser, inklusive Maine Coon. Det orsakar onormal utveckling av höftlederna, vilket kan leda till smärta och rörelseproblem.
 3. Spinal muskelatrofi (SMA): En allvarlig genetisk muskelsjukdom som påverkar motorneuroner och leder till muskelsvaghet och atrofi, särskilt i bakbenen.

På grund av deras storlek och genetiska egenskaper kan Maine Coon-katter eventuellt även vara mer benägna att utveckla Inflammatory Bowel Disease (IBD). De har även tendenser till att ha en läggning för tandproblem.

Förutom dessa genetiska tillstånd, är det också viktigt att övervaka Maine Coon-katter för vanliga kattsjukdomar och se till att de får regelbunden veterinärvård, en balanserad kost, och tillräckligt med motion för att upprätthålla en god hälsa.

Näring och Utfodring

Maine Coon

För att stödja Maine Coons stora kroppsbyggnad och aktiva natur, behöver de en välbalanserad kost som är rik på protein och andra viktiga näringsämnen. Ett högt proteininnehåll hjälper till att stödja muskelutveckling och underhålla en hälsosam vikt hos dessa katter. Omega-3 och Omega-6 fettsyror kan hjälpa till att hålla pälsen blank och huden i god kondition.

Det är viktigt att vara uppmärksam på hur mycket de äter då dessa katter lätt kan bli överviktiga. Läs mer om utfodring av katter här. Jag fick ner vikten på mina överviktiga katter, läs om det här. Du kan även testa en slickmatta för att de ska äta långsammare.

Maine Coon

Är Maine Coon barnvänliga?

Det korta svaret är JA, Main Coons är barnvänliga katter. De är kända för sitt tålamod och sin milda natur, vilket gör dem till utmärkta familjedjur, särskilt i hushåll med barn. Det är en vänlig katt och en otroligt söt kattunge.

 • Tålamod: Det tålmodiga temperamentet hos Maine Coon gör att de kan hantera den energi och nyfikenhet som barn ofta har.
 • Interaktion: De tycker om att interagera med barn och kan ofta bli hittade lekandes med eller hängandes runt barnen.
 • Utbildning: Det är viktigt att undervisa barn om hur man hanterar och behandlar katten på ett respektfullt och säkert sätt, för att säkerställa en positiv relation och interaktion mellan katt och barn.

Den välvilliga naturen och det låga underhållskravet hos Maine Coons gör dem till en utmärkt match för familjer, och genom rätt vård och mat kan du säkerställa att din katt förblir en lycklig och hälsosam medlem av din familj i många år framöver. Även om de brukar komma överens med andra katter och barn så är det viktigt att komma ihåg att de är individer och det kan naturligtvis skilja sig åt mellan olika katter.

Var kan jag köpa eller adoptera en Maine Coon?

Maine Coon

För dig som är intresserad av adoption kan du titta på rasklubbar, katthem eller uppfödare i ditt område. Många organisationer specialiserar sig på att omplacera rasrena katter.

Vad kostar det att köpa en Maine Coon?

Priset för en Maine Coon kan variera beroende på många faktorer som uppfödarens renommé, kattens ålder och stamtavla. I genomsnitt kan du förvänta dig att betala mellan 7.000 och 20.000 SEK.

Köpakatt.se kan du hitta säljannonser från SVERAK-anslutna uppfödare för Maine Coon. Köpakatt.se drivs av SVERAK.

Nu när du har en grundlig översikt över Maine Coon-katten hoppas vi att ditt beslut blir lättare. Oavsett om du väljer att välkomna en till ditt hem eller inte, är det alltid viktigt att komma ihåg att varje katt är unik och förtjänar all den kärlek och omvårdnad du kan ge. Det finns många kattraser som passar som familjekatt men Maine Coon är en av de mest populära. Det är en vänlig katt men det finns andra katter med lika sociala egenskaper. Det är nog Maine Coons fascinerande storlek som lockar många.

Maine Coon

Vanliga frågor om Maine Coons

Kan man ha en Maine Coon som innekatt?

Ja, Maine Coons kan vara innekatter. De anpassar sig generellt väl till livet inomhus, förutsatt att de får tillräckligt med motion och mental stimulans.

Vad är utmärkande för kattrasen Maine Coon?

Maine Coons är kända för sin stora storlek, vänliga natur, och vackra, fluffiga päls. De har också en distinkt fysisk profil med stora öron, tuftade tassar och en lång, buskig svans.

Är Maine Coon bra för familjer med barn?

Absolut! Maine Coons är väldigt tålmodiga och vänliga, vilket gör dem till utmärkta familjedjur, särskilt i hushåll med barn.

Hur lång kan en Maine Coon bli?

Maine Coon-katter kan bli ganska stora, med en kroppslängd som sträcker sig från 40 till 100 cm, exklusive svansen. Svansen kan vara ytterligare 30 till 40 cm lång.

Hur stor är världens största Maine Coon?

Världens största Maine Coon registrerad till dags dato är en katt vid namn Stewie, som mätte fantastiska 123 cm från nosen till svansens spets, enligt Guinness World Records.

Hur ofta behöver man borsta Maine Coon?

Maine Coons bör borstas minst en gång i veckan för att hålla pälsen fri från trassel och minska mängden hår som fälls runt i hemmet. Under fällningssäsongen kan det vara nödvändigt med mer frekvent borstning.

Hur ofta ska man bada Maine Coon?

Frekvensen av bad beror på individens behov och livsstil. Vissa Maine Coons kan behöva badas en gång i månaden, medan andra kan behöva badas mindre ofta. Det är viktigt att komma ihåg att regelbunden borstning hjälper till att hålla pälsen ren och minska behovet av bad.

Källor:

https://themaineclub.se/

https://mainecoonkatten.se/

http://maine-coon-cat-club.com/breed/whatis/index.html

https://www.sverak.se/

Om vår författare:

Andrew och Jeff

Andrew de Lisle

Jag är en passionerad kattägare med två underbara katter, Jeff och Joris. Jag har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta för katter och det är tydligt genom den kärlek och omsorg som jag ger till Jeff och Joris. Dessa två katter är inte bara husdjur, de är en del av min familj.

Jeff och Joris är två matglada, högljudda (när de är hungriga), keliga och gosiga katter som jag och min fru adopterade 2021.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *