Sibirisk Katt

Skribent

Den Sibiriska katten är en älskvärd, lekfull och lojal familjekamrat som trivs bra med barn och andra husdjur. Lär dig mer om denna robusta ryska kattras nedan där jag, en fantastiskt stor kattentusiast samlat det bästa från svenska och engelska sajter om den sibiriska katten.

Sibirisk Katt
Sibirisk katt

Vad du behöver veta om Sibirisk Katt

Storlek: Medium till Stor kattras. Vuxna hanar kan väga mellan 5,5-9 kg, ibland mer, medan honor ligger mellan 4-5,5 kg.

Borstning: 1-2ggr i veckan. En Sibirisk katt tovar inte så lätt så den behöver relativt lite pälsvård.

Fäller hår: Ja, mycket. På våren fäller de sin långa vinterpäls och på hösten fäller de sin korta sommarpäls.

Livslängd: 15-20 år

Socialt behov: Det är en vänlig, sällskaplig katt som har ett ganska högt socialt behov.

Ute/innekatt: Går att ha som innekatt men uppskattar att komma ut. Tänk på att den behöver utrymme att röra sig på.

Barnvänlig: Ja, Sibirisk katt är barnvänlig och en utmärkt familjekatt.

Aktiv eller stillsam: Aktiv, nyfiken och lekfull.

Talför: Ja

Allergivänlig ras: Ja, Sibirisk katt har mindre mängd av proteinet Fel d1 som är ett allergiframkallande ämne. Så personer med överkänslighet mot katt har större chans att inte påverkas av Sibirisk katt.

Beskrivning av Sibirisk Katt

Den Sibiriska katten är en naturlig ras som kommer från Rysslands kalla norra delar. Denna katt har anpassat sig över tiden för att överleva i hårda vinterförhållanden. Deras robusta ursprung avspeglas i deras långa, väderbeständiga tredubbla päls och starka kroppar.

Dessa vaksamma och stadigt byggda katter är lekfulla i sitt temperament. Den här rasen är snäll och älskar att gosa. Den sibiriska katten är helt dedikerad till sin husse och matte och kommer vanligtvis bra överens med barn och andra husdjur.

Det som gör Sibiriska katter unika är deras förtjusande utseende och vänliga, lojala temperament.

Storlek och utseende

Dessa medelstora katter var verkligen byggda för sin miljö i de isiga skogarna i Sibirien. Sibirisk katt har lång, vattenavstötande päls i tre lager och en kraftig, muskulös kropp som verkar tung jämfört med deras storlek.

Sibiriska katter är kraftfulla, med en robust kropp och muskulösa ben. Hanen väger vanligtvis mellan 5,5 till 9kg, även om vissa hanar kan vara större. Honan väger vanligtvis 4 till 5,5kg.

AttributBeskrivning
ViktHane 5,5-9kg, Hona 4-5,5kg
KroppKraftfull, robust
BenMuskulösa
ÖgonfärgGrön, gul, blå, kopparfärgad eller heterokromi (tvåfärgade ögon)
PälsMedellång till lång
PälsfärgVarierande
PälsmönsterSolid, tabby, bicolor eller colorpoint

Sibirisk katt har ofta en bred bröstkorg och rundad mage vilket ger dem ett ”chunky” utseende. Ögonen är stora och uttrycksfulla, kan vara gröna, gula, blå eller till och med heterokroma (olika färgade). Deras päls varierar i längd från medellång till lång, och har en vattenavvisande yttre päls samt en tjock underull som hjälper dem att stå emot kylan.

Päls (längd, kännetecken, färg, mönster)

Sibirisk katt

Sibiriska kattens päls är verkligen något speciellt. Den är inte bara vacker att titta på, men även praktisk. Den yttre pälsen är vattenavvisande medan den tjocka underullen håller katten varm. Pälsen kan vara solid, tabby, bicolor eller colorpoint, och finns i en myriad av färger som kan inkludera allt från vit och svart till rökfärgad, röd och blå med flera.

Sibiriska katterna har vanligtvis gyllene, gröna eller kopparfärgade ögon, även om vita sibiriska katter kan ha blå ögon.

Med all den här pälsen är det inte förvånande att dessa katter fäller mycket. Två gånger om året tappar sibiriska katter faktiskt pälsen: På våren fäller den här rasen sin längre, varmare vinterpäls, och på hösten tappar de den kortare sommarpälsen.

Trots all den här pälsen anses sibiriska katter faktiskt vara ”hypoallergena” eftersom deras hud producerar mindre av ämnet Fel-d1 (Feline domesticus allergen number 1) förknippat med kattallergier. Men det finns ingen verkligt hypoallergen katt, så det är viktigt att veta att dessa katter inte är lämpliga för alla med allergier.

Om du överväger att ta hem en sibirisk kattunge, spendera tid med rasen först för att se hur dina allergier reagerar på dem.

Personlighet/Temperament

Sibirisk katt

Sibiriska katter är mycket tillgivna och har lekfulla personligheter. Denna kattras mognar mycket långsamt, både fysiskt och emotionellt. Det kan ta upp till fem år för den sibiriska katten att nå vuxen ålder, vilket innebär att den tillbringar en betydande del av sitt liv som om den vore en kattunge.

Sibiriska katter är kända för sin milda och vänliga natur. De är mycket sociala och tycker om sällskap, både av människor och andra djur. Det är inte ovanligt att se Sibiriska katter snabbt bli vänner med andra husdjur och till och med vilda djur! De har en naturlig nyfikenhet som får dem att utforska sin omgivning med entusiasm. När de inte är upptagna med att undersöka, älskar de att kela och leka. Deras lekfulla natur gör dem till ett utmärkt val för familjer. De är också utmärkta råttfångare som älskar att patrullera området efter irriterande gnagare.

Trots deras ungdomliga attityd är sibiriska katter vanligtvis ganska lugna och tystlåtna. När de väl gör ljud kommer det troligen att vara ett litet spinn eller kuttrande för att uttrycka sin kärlek till sina favoritpersoner.

Sibiriska katter har en tendens att bli mycket fästa vid sina närmaste människor och kan följa dem runt i huset. De är också intelligenta och anpassningsbara, vilket gör dem lätta att träna och ett nöje att ha runt omkring sig.

Sibirisk katt

Boendebehov

Sibiriska katter är supersociala djur som älskar sina människor och gillar generellt inte att lämnas ensamma för länge. Dessa katter passar bäst i ett hem där människor vanligtvis är närvarande och villiga att leka med dem. Sibiriska katter kommer bra överens med nästan alla och passar bra i hem med barn och andra husdjur.

Dessa intelligenta katter älskar utmaningar, så deras boendemiljö bör erbjuda leksaker och människor som kan hålla dessa fluffiga katter aktiva och underhållna. Att hålla den sibiriska kattens kropp i rörelse och hans sinne sysselsatt är lika viktigt som borstning. Att lämna leksaker framme, att ge dem ett katträd och erbjuda mycket lek på tu man hand är bra sätt att få dessa katter att röra sig och tänka. När sibiriska katter inte leker och busar är de mer än nöjda med att krypa upp i ditt knä och koppla av en stund.

Dessa robusta katter var byggda för utomhuslivet och behåller en del av de egenskaperna. Till exempel älskar många sibiriska katter vatten, så bli inte förvånad om din katt följer med dig in i duschen eller badkaret för att leka! Han kommer också att älska att utforska världen med ett koppel eller ligga och njuta av solen på altanen.

Historia och Ursprung

Sibirisk katt

Den Sibiriska katten har en lång och intressant historia. Ursprungligen härstammar den från det kalla och snöiga landskapet i Sibirien, Ryssland, där den har levt i århundraden. Det sägs att denna ras har varit en del av ryska folklivet i mycket lång tid, och det finns till och med legender som berättar om dessa magnifika katter som levde i de ryska skogarna.

De första dokumenterade hänvisningarna till Sibiriska katter dateras tillbaka till tidigt 1000-tal. De var väl anpassade till det kalla klimatet i regionen med sin tjocka, vattenavvisande päls och förmåga att jaga i djup snö. Vissa kattexperter spekulerar till och med i om den sibiriska katten kan vara den avlägsna förfadern till alla långpälsade raser vi känner till idag.

Rasen kom till Europa och Nordamerika mycket senare, närmare bestämt under sena 1980-talet och tidiga 1990-talet. Så sent som runt år 2000 fick vi Sibiriska katter i någon mer ansenlig mängd i Sverige. Sedan dess har Sibiriska katter blivit populära husdjur tack vare sitt vackra utseende och vänliga temperament.

Vård, Hälsa och Skötsel av Sibiriska Katten

Att ta hand om en Sibirisk katt är en givande upplevelse som kräver viss kunskap och uppmärksamhet.

Genomsnittlig Livslängd och Hälsoproblem hos Sibirisk Katt

Sibiriska katter har en livslängd på 15-20 år och är vanligtvis friska husdjur.

Den största genetiska risken med den här rasen är en något högre risk för hypertrofisk cardiomyopati, också känt som HCM. Detta är ett tillstånd där hjärtmuskeln förstoras och blir mindre funktionsduglig. Detta är dock den vanligaste hjärtsjukdomen hos katter, och inte en särskild sjukdom för sibirisk katt.

Det pågår även ett forskningsprojekt vid SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) angående förekomst och orsak av njurcystor hos Sibirisk katt och syskonrasen Neva Masquerade.

Uppfödarna kontaktade forskare på SLU, som bistått med att ta fram ett screening-protokoll för att bättre utvärdera de observerade njurcystorna som förekommer inom rasen.

De observerade njurcystorna hos SIB och NEM liknar de som ses för [Polycystic kidney disease] PKD. Cystorna verkar däremot inte gå att koppla till perserns mutation.” enligt Åsa Ohlsson, Forskare vid Institutionen för husdjursgenetik (HGEN).

Respekterade uppfödare kommer att screena för hälsoproblem hos din kattunge, men det är viktigt att regelbundet testa dem även under vuxen ålder. HCM och andra hälsoproblem kan gå oupptäckta tills senare i din katts liv.

Skötsel och Underhåll

 1. Pälsvård: Trots sin tjocka päls, har Sibiriska katter en tendens att inte trassla så mycket. Men regelbunden borstning några gånger i veckan hjälper till att hålla pälsen fin och frisk samt minskar mängden hår som hamnar i ditt hem. Sällskapet Sibirisk Katt rekommenderar att du gärna kammar igenom katten dagligen för att vänja katten vid kamning och passa på att ha en mysig stund tillsammans.
 2. Bad: De behöver inte badas ofta tack vare sin vattenavvisande päls. Men om du behöver bada din katt, försäkra dig om att använda ett kattvänligt schampo.
 3. Tandvård: Regelbunden tandborstning med en kattvänlig tandkräm kan hjälpa till att förebygga både tandsten och tandköttssjukdomar.
 4. Klippa klor: Klippa klor regelbundet hjälper till att hålla din katts klor på en bekväm längd.
 5. Öronkontroll: Kontrollera och rengöra öronen som en del av din vanliga vård. Använd en mjuk trasa för att försiktigt torka bort smuts och vax.
 6. Ögonvård: Rengör området runt ögonen försiktigt med en mjuk trasa för att förebygga anhopning av smuts och tårar.

Sibiriska katter är otroligt smarta och kan enkelt tränas att använda en klösbräda eller klöspelare och kattlåda. Eftersom dessa katter är något större än medelstora bör du se till att deras kattlåda är tillräckligt stor för att de ska kunna göra sina behov bekvämt. Du kan till och med träna din sibiriska katt att göra några trick!

Att socialisera dessa djur är ganska enkelt, tack vare deras kärleksfulla personligheter. Återigen kommer sibiriska katter bra överens med barn, andra katter och hundar.

Genom att följa dessa tips kan du hålla din Sibiriska katt glad och hälsosam. Din uppmärksamhet och vård kommer säkerligen att belönas med många år av glädje tillsammans med din fyrbenta vän.

Näring och Utfodring

Sibirisk katt

När det gäller att mata din Sibiriska katt är det viktigt att komma ihåg att denna ras är naturligt aktiv och muskulös. Det betyder att de behöver en diet rik på protein för att hålla sina muskler starka och sin energi uppe.

 1. Protein: Högkvalitativt protein från kött bör vara den främsta ingrediensen i din Sibiriska katts foder.
 2. Fett: En måttlig mängd fett hjälper till att hålla deras päls glänsande och frisk.
 3. Fiber: Fiber hjälper till med matsmältningen och kan vara särskilt viktigt för äldre Sibiriska katter.
 4. Vatten: Säkerställ att din katt har tillgång till färskt vatten hela tiden för att hålla sig hydratiserad.

Övervaka hans matintag för att förebygga överätning. Det kan vara en bra idé att diskutera din katts specifika näringsbehov med en veterinär, som kan rekommendera ett kvalitetsfoder och eventuella kosttillskott.

Barnvänlighet

Sibirisk katt

Sibiriska katter är kända för att vara tåliga och tålmodiga, vilket gör dem till utmärkta kompanjoner för barn. De är oftast väldigt milda och toleranta, även med små barn som kanske inte alltid är så försiktiga som de borde vara.

 1. Tålamod: De har en otrolig tålamodsnivå och är oftast väldigt förlåtande.
 2. Lekfullhet: Deras lekfulla och milda natur gör att de lätt kommer överens med barn och kan delta i många roliga lekar.
 3. Skyddande: Sibiriska katter kan vara mycket skyddande och vakande över familjens yngre medlemmar.

Det är dock alltid viktigt att övervaka interaktioner mellan barn och djur, oavsett ras, för att säkerställa att båda parter är säkra och bekväma.

Med rätt introduktion och övervakning kan den Sibiriska katten bli en älskad medlem av familjen, som delar många glada stunder med dina barn.

Godkänd som ras

Sibirisk katt godkändes 1998 som ras i FIFe och 2000 registrerades den första inom SVERAK.

EMS raskod: SIB  Engelskt namn: Siberian

Syskonras: Neva masquerade

Var kan jag köpa eller adoptera en Sibirisk Katt?

Sibiriska kattungar

Att köpa eller adoptera en Sibirisk katt kan vara en mycket givande upplevelse. Här är några steg och platser som du kan överväga:

 1. Rasklubbar: Det finns särskilda Sibirisk Katt-klubbar där du kan få information om pålitliga uppfödare och tillgängliga adoptioner.
 2. Uppfödare: Kontakta lokala eller nationella uppfödare som specialiserar sig på Sibiriska katter för att se om de har några katter tillgängliga för adoption.
 3. Djurhem: Ibland hamnar Sibiriska katter på djurhem, så det kan vara värt att kontakta närliggande djurhem eller räddningsorganisationer.
 4. Online Plattformar: Det finns online plattformar och forum där uppfödare och ägare kan posta annonser om tillgängliga Sibiriska katter.

Se till att göra en grundlig research och ställa många frågor för att försäkra dig om att du hittar en hälsosam katt som passar in i din livsstil.

Vad kostar det att köpa Sibirisk Katt?

Sibirisk kattunge

Kostnaden för att köpa en Sibirisk katt kan variera beroende på flera faktorer som uppfödarens rykte, kattens ålder, färg och kön, samt om katten är av utställningskvalitet eller inte. Här är en uppskattning av de kostnader du kan förvänta dig:

AspektUppskattad Kostnad
Köppris10,000 – 15,000 SEK
Försäkring200 – 500 SEK/månad
Foder200 – 500 SEK/månad
VeterinärbesökVarierande
Tillbehör (säng, leksaker, kattlåda etc.)Varierande

Det är alltså viktigt att också tänka på de löpande kostnaderna som kommer med att äga en katt, inklusive mat, försäkring, veterinärbesök och tillbehör.

Köpakatt.se kan du hitta säljannonser från SVERAK-anslutna uppfödare för Sibirisk Katt. Köpakatt.se drivs av SVERAK. Läs även om vanliga misstag vid kattköp.

Med rätt förberedelse och kunskap, kan du fatta ett informerat beslut om att välja en Sibirisk katt som din nya fyrbenta vän. Denna charmiga och vänliga ras kan ge dig många år av glädje och värme i ditt hem.

FAQ om Sibirisk katt

Hur mycket kostar sibiriska katter?

Priset på sibiriska katter kan variera beroende på uppfödare, ålder och stamtavla, men de brukar oftast kosta mellan 10 000 och 15 000 SEK. Det är dock viktigt att kolla aktuella priser hos lokala uppfödare.

Är sibirisk katt en utekatt?

Sibiriska katter kan trivas både inomhus och utomhus, men många ägare väljer att hålla dem som innekatter för att skydda dem från faror. Om de får vara ute bör det vara i en säker miljö.

Hur länge kan en sibirisk katt vara ensam hemma?

En sibirisk katt bör inte lämnas ensam för länge, men kan klara sig ensam i upp till 8-12 timmar med tillgång till mat, vatten och kattlåda. Längre ensamhet rekommenderas inte, då katter är sociala djur och kan känna sig ensamma eller uttråkade.

Hur mycket sover en sibirisk katt?

En sibirisk katt, liksom de flesta katter, sover i genomsnitt mellan 12 och 16 timmar per dag. Dock kan detta variera beroende på kattens ålder, hälsa och aktivitetsnivå.

Finns det korthåriga sibiriska katter?

Nej, den sibiriska katten är känd för sin tjocka, semilånga till långa päls. Det finns inga korthåriga varianter av rasen.


Vilket temperament har sibiriska katter?

Sibiriska katter är kända för att vara vänliga, kärleksfulla och lekfulla. De är ofta mycket sociala och kommer bra överens med barn och andra husdjur.


Hur sköter man bäst en sibirisk katts päls?

Den sibiriska kattens tjocka päls kräver regelbunden borstning, helst några gånger i veckan, för att förhindra tovor och hålla pälsen ren och frisk.


Hur stora blir sibiriska katter?

Sibiriska katter är en av de större kattraserna. Hanar kan väga mellan 6 och 9 kg, medan honor vanligtvis väger mellan 4 och 6 kg.

Referenser:

Sibiriskkatt.se

Sverak.se

https://www.slu.se/

Om vår författare:

Andrew och Jeff

Andrew de Lisle

Jag är en passionerad kattägare med två underbara katter, Jeff och Joris. Jag har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta för katter och det är tydligt genom den kärlek och omsorg som jag ger till Jeff och Joris. Dessa två katter är inte bara husdjur, de är en del av min familj.

Jeff och Joris är två matglada, högljudda (när de är hungriga), keliga och gosiga katter som jag och min fru adopterade 2021.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *