Hem » Tips & Råd » Allmänna Råd » Vad behöver man tänka på när man skaffar katt?

Vad behöver man tänka på när man skaffar katt?

Skribent

Katter kan verkligen vara människans bästa vän. De erbjuder kärlek, tröst och en varm famn när världen känns kall. Men innan du rusar iväg för att välkomna en ny katt till ditt hem, finns det några saker du verkligen behöver tänka på för att ta hand om din katt eller kattunge.

Skaffa katt

För dig som funderar på att skaffa en katt, grattis! Att få en mjuk, spinnande kompanjon kan vara ett av de bästa besluten du gör. Men det är inte bara fluff och lek. Att vara en kattägare är ett stort ansvar. Du behöver förbereda ditt hem, din plånbok och ditt hjärta. Är du redo att ta steget? Här är några saker att tänka på innan du välkomnar din nya familjemedlem.

Förberedelser innan ankomst

Innan du hämtar hem katten, finns det några viktiga saker du måste ha fått klart:

Utrustning

ProduktBeskrivning
Kattlåda/kattsandNödvändigt för kattens toalettbehov.
FoderVälj rätt foder beroende på kattens ålder och hälsa.
LeksakerFör att hålla katten aktiverad och stimulerad.
KlösträdHjälper till att skydda möbler från klösande katter.
SovbäddKatter hittar själva olika platser att sova på men de bör ha minst en mjuk bädd som bara är deras.
KattborsteEn kattborste för pälsvård är nödvändig, även tandborste och klosax är bra att ha på plats.

Att förbereda dessa saker i förväg kommer att göra övergången smidigare för både dig och din katt. Även telefonnummer till din veterinär är bra att ha till hands.

Boendesituationen

För att säkerställa att ditt hem är säkert för katten, bör du tänka på:

 • Säkra farliga ämnen: Många rengöringsmedel och växter kan vara giftiga för katter. Se till att dessa är utom räckhåll.
 • Fönster och balkonger: Har du nät eller skydd för att förhindra olyckor? Särskilt om de är belägna lite högre upp.
 • Gömställen: Katter älskar att kura ihop sig på lugna, trygga platser. Ser du till att det finns flera olika gömställen i ditt hem?

Raskatt eller Huskatt – vilken typ av katt passar dig?

Att välja mellan en raskatt och en huskatt kan vara ett svårt beslut. Båda har sina egna unika fördelar och utmaningar. Låt oss titta närmare på dem:

Raskattens fördelar och utmaningar

FördelarUtmaningar
Förutsägbart temperamentKan kräva särskild vård
Känd hälsobakgrundOfta dyrare vid inköp
Specifika karaktärsdragKan ha rasspecifika sjukdomar

Om du funderar på en raskatt, är det viktigt att du gör din undersökning innan. Varje ras har sina egna behov och personlighetsdrag, vi beskriver dem utförligt här i kattraser A-Ö. Är du redo för det ansvar det kan innebära? För vissa kan fördelarna med en raskatt, som ett förutsägbart temperament eller en känd hälsobakgrund, vara värda de potentiella extra kostnaderna och utmaningarna.

Huskattens fördelar och utmaningar

Huskatt
FördelarUtmaningar
Ofta mer anpassningsbaraOsäker hälsobakgrund
Lägre inköpskostnadKan vara mer oberoende
Mindre rasspecifika sjukdomarOkänt temperament

Huskatter, eller gårdskatter eller bondkatter som de ibland kallas, är ofta mycket anpassningsbara och tåliga. De har inte samma rasspecifika sjukdomar som vissa raskatter kan ha. Men eftersom de inte har en specifik rasbakgrund, kan deras temperament och hälsa vara mer oförutsägbara. En del menar att de passar bättre som utekatter än vad raskatter gör, men det behöver inte vara så då det skiljer mycket individuellt mellan olika katter. För dig som är öppen för överraskningar och vill ge ett hem till en katt i nöd, kan en huskatt vara det perfekta valet.

När du bestämmer dig för vilken typ av katt som passar bäst för dig, kom ihåg att varje katt är unik. Oavsett om det är en raskatt eller huskatt, är det viktigaste att du kan erbjuda ett kärleksfullt och tryggt hem.

Ekonomiskt ansvar

Att skaffa katt innebär inte bara kärlek och gos. Det medföljer också en ekonomisk börda som du behöver vara medveten om. Att ta hand om en katt är ett långsiktigt åtagande över många år, och de ekonomiska kostnaderna är betydligt högre än den initiala inköpskostnaden.

KostnadBeskrivning
Inköp/AdoptionBeroende på var du får katten kan det vara allt från gratis till många tusen kronor (20-30.000 SEK för vissa raskatter).
FörsäkringKattförsäkring kan hjälpa dig täcka oväntade veterinärkostnader och den kostar typiskt 150-500 SEK/månad.
FoderKostnaden för kattmat varierar beroende på kvalitet och mängd, men räkna med ytterligare 150-600 SEK/månad.
VeterinärbesökRegelbundna check-ups, vaccinationer, och eventuella sjukdomsbehandlingar. Räkna med 1 000-5 000 SEK/år.
TillbehörLeksaker, bäddar, kattväska eller transportbur, klösträd och annat adderar till kostnaden över tid. Initialt behöver du sannolkt lägga 1 000 till 3 000 kronor på detta.

Att förstå dessa kostnader i förväg hjälper dig att vara förberedd och se till att din katt får den bästa möjliga vården. För en del kan det vara en överraskning hur mycket det faktiskt kostar att ha katt. Förbered din plånbok och tänk igenom detta noggrant. För din katts välbefinnande och för att undvika oförutsedda utgifter bör du överväga att sätta undan en summa pengar varje månad.

Kattens hälsa och välbefinnande

När du väljer att köpa en katt, öppnar du också ditt hjärta för ett ansvar som sträcker sig långt utöver de första dagarnas gos. Att värna om din katts hälsa är avgörande för ett långt och lyckligt liv tillsammans.

Regelbundna veterinärbesök

En katt är inte bara ett husdjur – den är en del av familjen. Och precis som med alla familjemedlemmar, behöver katten regelbundna hälsokontroller.

TjänstBeskrivning
VaccinationerSkyddar din katt från allvarliga sjukdomar.
AvmaskningAvlägsnar parasiter som kan påverka kattens hälsa. Kontrollera att en kattunge avmaskats regelbundet innan du köper den och för en vuxen katt bör du fråga om den vistats ute mycket och när den avmaskades senast, läs mer här.
Allmänna kontrollerUppdagar tidigt eventuella hälsoproblem, vilket kan underlätta behandling.

Att ha regelbundna check-ups ger dig sinnesro och säkerställer att eventuella problem upptäcks i tid.

Kastrering och sterilisering

När du tänker på ditt ansvar som kattägare, är kastrering och sterilisering två viktiga överväganden:

 • Fördelar för katten: Minskad risk för vissa sjukdomar, eliminering av oönskade kullar och eventuellt också mindre förekomst av problematiskt beteende.
 • Fördelar för dig som ägare: Kan minska risken för katten att rymma hemifrån, minskar risken för oönskade kattungar och kan bidra till ett lugnare husdjur.

Att bestämma sig för att kastrera eller sterilisera din katt är ett stort beslut, men det kan ha långvariga fördelar för både dig och din katt.

Kattens sociala behov och uppfostran

Katter, trots sitt ibland oberoende sätt, har sociala behov och kräver en viss uppfostran för att trivas i en människans värld. Att förstå dessa aspekter hjälper dig att bygga en djupare relation med din katt.

Socialisering av kattungen

För många nya kattägare kan den initiala blygheten hos kattungen vara en överraskning. Kattungar, precis som människor, har sina egna unika personligheter. Vissa kattungar är födda sociala medan andra behöver lite mer tid att växa sin sociala personlighet. Det är viktigt att ta sig tid att lära känna sin kattunge och ta reda på vilken personlighet just din kattunge har. Även en kattunge är en individ med en personlighet men man kan, genom lek och umgänge, lära en kattunge att bli mer social i tidig ålder.

 • Introduktion till andra djur: Om du redan har husdjur hemma, introducera dem långsamt. Ge dem tid att vänja sig vid varandras dofter och närvaro.
 • Lek och interaktion: Lek är ett viktigt sätt för kattungen att binda och bygga förtroende. Sätt av tid varje dag för att leka och interagera med din katt. Du bör försöka leka med en vuxen katt minst en gång om dagen men kom ihåg att med en kattunge bör du leka flera gånger om dagen. Lämna inte heller katten ensam för länge, läs mer här.

Uppfostran och gränser

Klösträd

Katter, även om de är självständiga, kan dra nytta av lite vägledning:

 • Klösning: Om din katt börjar klösa på möbler, överväg att investera i fler klösträd, klösmöbler eller klösbrädor. Det finns även klösspray som kan avskräcka katten från att klösa på oönskade ställen. Om katten klöser där den inte får, säg vänligt nej och lyft katten till sitt klösträd eller klösbräda så visar du var den får klösa. Läs mer om val av klösbräda här.
 • Toaletträning: De flesta katter anpassar sig snabbt till att använda en kattlåda, men se till att den hålls ren och placeras på en lugn plats. Om du har flera katter så behöver du skaffa flera kattlådor, gärna en mer låda än du har katter.
 • Belöning: När din katt beter sig väl, belöna den med godbitar, lek och beröm. Positiv förstärkning fungerar generellt sett mycket bra på katter!

Utrymme och miljö för katten

Ditt hem blir snart din katts kungarike. Men hur ser du till att ditt ”slott” är anpassat för en kunglig katt? Här är några aspekter att tänka på för att säkerställa att din katts miljö är både säker och stimulerande.

Säkerhet först

Innan din katt ska utforska sitt nya hem, se till att det är säkert.

 • Giftiga växter och föremål: Vissa växter kan vara giftiga för katter. Se till att dessa är utom räckhåll. Även rengöringsmedel eller andra farliga ämnen skall förvaras utom räckhåll eller i tättslutande förpackningar.
 • Säkra fönster och balkonger: En nyfiken katt kan lätt klättra eller hoppa ut. Se till att fönster och balkonger är säkra.

Kattens egna platser

Katter älskar att ha sina egna speciella ställen där de kan koppla av.

Katträd
Katter behöver utkiksplatser
 • Kattbädd: Ge din katt flera mjuka och bekväma platser att vila på.
 • Gömställen: Katter gillar att ha små utrymmen där de kan dra sig undan och känna sig trygga. Ge dem flera stycken så blir de glada.
 • Utsiktspunkter: Om möjligt, ge din katt en hög plats där den kan spana på omvärlden. Det kan vara ett klösträd eller en hylla. Många katter gillar att ligga högt upp och spana och alla katter behöver utrymme. Gör det gärna möjligt för dem att klättra upp på ovansidan av högskåp.

Stimulans och lek

Fler saker att tänka på är att möjliggöra aktivitet. För att hålla din katt mentalt aktiv och fysiskt frisk, överväg följande:

 • Leksaker: Många olika leksaker håller din katt underhållen. Allt från bollar till fjäderleksaker kan vara roligt.
 • Interaktiv lek: En katt behöver även dedikerad tid med dig. Lek tillsammans för att stärka bandet mellan er. Skaffa interaktiva leksaker. Hjälp den att få utlopp för sina naturliga jaktinstinkter.
 • Klösträd, klösmöbler och klösbrädor: Dessa erbjuder inte bara en plats att skärpa klorna, utan också en plats för klättring och utforskning.
 • Kattvakt: Om du är borta mycket kan det vara läge att fundera på om du har någon som regelbundet kan vara kattvakt och leka med och ge din katt sällskap när du är borta.

Om du vill läsa mer om vad du bör göra i ditt hem för att din katt ska trivas kan du göra det här.

Utekatt eller Innekatt – Vad passar bäst för dig och din katt?

Utekatt eller innekatt?
Utekatt eller innekatt?

När du bestämmer dig för att skaffa en katt ställs du inför valet: ska katten vara inomhus eller utomhus? Båda alternativen har sina för- och nackdelar, och det är viktigt att ta hänsyn till kattens välbefinnande, din livsstil och de omgivande förhållandena.

Utekatt

Fördelar:

 • Frihet att utforska: Utekatter får chansen att utforska naturen, klättra i träd och jaga.
 • Fysisk aktivitet: Ute i det fria får katten mycket motion, vilket kan bidra till en sund vikt och god kondition.
 • Naturligt beteende: Utekatter kan utöva sina naturliga beteenden som jakt och markering av territorium.

Nackdelar:

 • Risker: Utekatter kan utsättas för trafikolyckor, rovdjur och andra faror.
 • Kortare livslängd: På grund av de ovan nämnda riskerna kan utekatter ha en kortare genomsnittlig livslängd jämfört med innekatter. Läs mer om hur länge en katt lever här.
 • Sjukdomar: Kontakt med andra katter kan öka risken för sjukdomar som kattpest och kattsnuva.

Innekatt

Fördelar:

 • Säkerhet: Innekatter är skyddade från yttre faror som trafik och rovdjur.
 • Längre livslängd: Utan dessa yttre hot kan innekatter ofta leva längre.
 • Mindre exponering för sjukdomar: Då de inte kommer i kontakt med andra katter minskar risken för smittsamma sjukdomar.

Nackdelar:

 • Begränsad stimulans: Utan tillgång till utomhusmiljön kan innekatter bli understimulerade. Detta kan åtgärdas med leksaker och interaktiv lek.
 • Risk för övervikt: Begränsad fysisk aktivitet kan leda till övervikt, så det är viktigt med en balanserad diet och regelbunden lek. Om din katt har problem med övervikt kan du läsa om hur Andrew löste det här.

Tänk också på att olika kattraser passar olika bra som innekatt respektive utekatt. Många katter trivs bra som innekatter men uppskattar ändå att komma ut lite då och då.

Kan jag skaffa katt om jag är pälsdjursallergiker?

Sibirisk katt
En del allergiker kan ha en Sibirisk katt till exempel

Många människor drömmer om att ha en katt som husdjur, men blir avskräckta av tanken på pälsdjursallergi. Men betyder en pälsdjursallergi verkligen att du inte kan ha en katt? Låt oss titta närmare på det.

Vad orsakar kattallergi?

Det är viktigt att förstå att det inte direkt är kattens päls som de flesta är allergiska mot. Istället är det proteiner som finns i kattens hud, saliv, urin och mjäll som oftast orsakar allergiska reaktioner.

Hypoallergena kattraser

För de som lider av allergier finns det vissa kattraser som anses vara ”hypoallergena”. Det betyder inte att de är helt allergifria, men de producerar färre av de allergener som orsakar reaktioner. Några exempel inkluderar:

Men kom ihåg, även om dessa raser kan vara bättre för allergiker, kan de fortfarande orsaka allergiska reaktioner hos vissa individer.

Försiktighetsåtgärder

Om du överväger att skaffa en katt trots din allergi, kan följande åtgärder hjälpa:

 1. Besök en allergispecialist: Genom att testa kan du få en tydligare bild av din känslighet mot kattallergener.
 2. Håll katten utanför sovrummet: Genom att hålla ditt sovrum fritt från katten minimerar du exponeringen under natten.
 3. Regelbunden rengöring: Dammsug och torka av ytor ofta för att minska mängden allergener i hemmet.
 4. Luftrenare: Använda luftrenare för att filtrera bort allergener från inomhusluften.
 5. Bada katten: Att bada katten regelbundet kan minska mängden allergener på dess päls, men var medveten om att alla katter inte uppskattar detta!
 6. Prova först: Det är ytterst viktigt att prova att utsätta sig för kattens närhet innan man tar hem en katt. Så prova att vid flera tillfällen träffa den tilltänkta katten först för att se hur din allergi reagerar.

Sammanfattning

Att skaffa en katt är ett stort steg och kräver eftertanke på många olika nivåer. Från att välja mellan raskatt eller huskatt till att besluta om katten ska vara inomhus eller utomhus, finns det flera viktiga aspekter att tänka på. Rätt kost och näring, anpassade bostadsförhållanden och förståelse för kattens beteende är alla viktiga faktorer för att säkerställa att din katt lever ett lyckligt, hälsosamt och tillfredsställande liv. Oavsett dina val kommer den kärlek och omvårdnad du ger din katt att vara det mest avgörande för dess välbefinnande. När du väl har förberett allt, är det dags att njuta av de många glädjeämnen och äventyr som en katt kan föra med sig in i ditt liv. Ju bättre förberedd du är när du hämtar hem din nya katt eller kattunge, desto lättre kommer det att vara för kattungen att känna sig hemma.

Här följer ett inslag från Nyhetsmorgon där man diskuterar några viktiga aspekter av att skaffa katt:

En katt flyttar in – det här ska du tänka på – Nyhetsmorgon (TV4)

FAQ

Kan man ha flera katter i samma hem?

Ja, man kan ha flera katter i samma hem, men det är viktigt att introducera dem för varandra gradvis för att undvika konflikter.

Fungerar katt tillsammans med barn?

Ja, katter kan fungera bra tillsammans med barn, men det är viktigt att lära barnen hur man hanterar och respekterar kattens gränser.

Hur länge kan en katt vara ensam?

En katt kan vara ensam i några timmar, men den måste ha tillsyn minst två gånger om dagen, oftare om det är en kattunge eller om den är sjuk eller skadad. Och den ska ha tillgång till mat och vatten.

Du kanske även är intresserad av att läsa om vanliga misstag när du köper katt.

Källor:

https://www.whiskas.se/kattungar/funderar-du-pa-kattunge

https://www.expressen.se/leva-och-bo/husdjur/27-viktiga-saker-att-tanka-pa-nar-du-skaffar-katt/

https://www.anicura.se/for-djuragare/katt/fakta-och-rad/vad-man-bor-tanka-pa-innan-man-skaffar-katt/

https://icatcare.org/advice/thinking-of-getting-a-cat/

Om vår författare:

Joakim och Celine

Joakim Flisberg

Jag har alltid älskat katter. I min ungdom umgicks jag mycket med olika bondkatter och har alltid fascinerats av katters olika personlighet och beteenden. Idag har jag en Ragdoll-hona som är helt fantastisk. Hon är en lekfull, kärleksfull och lite lat livsnjutare. Hon älskar att brottas med min hand eller lägga sig på tangentbordet när jag sitter och jobbar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *