Hem » Kost & Hälsa » Hur länge växer en katt?

Hur länge växer en katt?

Skribent

Undrar du hur länge din katt fortsätter att växa, när den är fullvuxen eller hur stor den kommer att bli? Beroende framförallt på ras, men även andra faktorer, varierar katters tillväxt från 12 månader upp till 2 år. De minsta kattraserna typ Singapura väger då ca 3 kg och de största som Maine Coon-hanar väger upp till 11 kg. Nedan går jag igenom en katts tillväxtstadier, vad som påverkar hur länge de växer, storlek på en vuxen katt samt vanliga frågor och missförstånd.

Åldersstadier i en katts Liv

Katten växer mycket fort de första två åren av sitt liv och de motsvarar faktiskt de första 24 människoåren vilket du kan läsa mer om här.

Spädbarnsperioden: De första veckorna

Under de första veckorna efter födseln är kattungar helt beroende av sin mamma. De är blinda, döva och rör sig knappt. Men du kommer bli förvånad över hur snabbt de utvecklas!

ÅlderUtveckling
Dag 1-2Ögon och öron stängda, kräver konstant värme
Efter 1 veckaBörjar öppna ögonen och tappar navelsträngen
Vecka 3-4Öronen öppnas, börjar utforska

Ungdomsperioden: När katten växer som mest

Efter de första veckorna, när kattungen börjar utforska världen, inträder den i ungdomsperioden. Vid fyra veckors ålder börjar kattungen äta fast föda och efter detta börjar tiden då katten växer som mest. Du kommer märka att din kattunge blir mer lekfull och nyfiken.

 • 2-6 månader: Snabb tillväxt och utveckling. I slutet på denna fas blir många katter könsmogna.
 • 6-12 månader: Fortsatt tillväxt, men i en långsammare takt.

Vuxenperioden: Stabilisering av tillväxten

När katten når sin vuxna storlek, vanligtvis efter 12 månaders ålder, stabiliseras tillväxten. Dock kan vissa större raser fortsätta växa ända upp till 2 års ålder. Detta gäller t ex rasen Maine Coon som också har rekordet för världens största nu levande katt, Barivel.

 • 1-2 år: Tillväxten avtar och katten når sin fulla storlek.
 • 2+ år: Katten har växt färdigt.

När är en katt vuxen? En katt anses vara fullvuxen vid 2-3 års ålder. Hur länge växer då en katt? En katt växer tills den är någonstans mellan ett och två år gammal. Katter har, precis som människan, alltså vuxit färdigt innan de är vuxna.

Faktorer som påverkar tillväxten hos katten

Varje kattunge är unik och flera faktorer spelar in i hur och när de växer. Här är några av de viktigaste faktorerna som påverkar din kattunges tillväxt:

Genetik och ras

Precis som hos människor är genetik en stor faktor. Vissa raser, som Maine Coon, blir större och växer då längre än mindre raser som Siameser. Att de stora raserna tar längre tid på sig att växa är naturligt då de ska växa fler centimeter än mindre katter. Dessutom växer en katt långsammare ju äldre den blir och då går den stora kattrasens tillväxt långsammare under sista året än under de första månderna.

Könet på katten

I allmänhet kan det ta längre tid för hanar att bli fullvuxna jämfört med honor, särskilt bland de större kattraserna. Detta beror på att hanar ofta växer till att bli större än honor, vilket innebär att deras tillväxtperiod kan vara längre.

Näring och kost

En balanserad kost är avgörande för din kattunges hälsa och tillväxt. Kattungar behöver äta kattungefoder som är balanserat efter kattens behov och ska vara energirikt, med mer protein, fett och kalorier för att stödja deras snabba tillväxt.

Katt utomhus i träd
Katt utomhus i träd

Hälsa och motion

Regelbunden motion och en god hälsa bidrar till en normal tillväxttakt. Överviktiga kattungar eller de med hälsoproblem kan ha en störd tillväxt.

Kastrering

Könshormoner har en viktig roll i tillväxtens process. Det råder delade meningar om hur mycket det påverkar djuren när man kastrerar dem i ett tidigare eller senare stadie av livet. Vissa studier antyder att katter som kastreras tidigt kan bli något större, eftersom kastreringen kan fördröja den tidpunkt då benens tillväxtplattor stänger enligt Sveakatten. Medan Pet.se menar att honkatter växer lika länge oavsett och hankatters huvuden, halsar, nacke och kinder kan växa längre om de inte kastreras.

Ytterligare faktorer

 • Miljö: En trygg och stimulerande miljö kan påverka kattungens fysiska och mentala utveckling.
 • Veterinärvård: Regelbundna kontroller säkerställer att din katt växer normalt och är fri från hälsoproblem som kan påverka tillväxten.

Hur stor kan en katt bli?

Vi vet nu vilka faktorer som påverkar en katts tillväxt, men hur stor kan en katt egentligen bli? Svaret varierar beroende på flera faktorer, men här är några intressanta insikter:

Genomsnittlig storlek

 • Honor: De flesta honkatter väger mellan 2,5 och 4,5 kg.
 • Hanar: Hanar är ofta större, vanligtvis mellan 4 och 7 kg.

Rasspecifika skillnader

 • Små Raser: Vissa raser, som Singapura, är kända för att vara små även som vuxna.
 • Stora Raser: Å andra sidan kan raser som Maine Coon och Ragdoll väga upp till 10-11 kg.

Rekordhållare

 • Längsta Katten: En Maine Coon vid namn Stewie innehar rekordet för världens längsta katt, mätt till otroliga 123 cm från nos till svanstipp!
 • Tungaste Katten: Rekordet för världens tyngsta katt innehas av en katt som vägde över 21 kg.

Hälsosam vikt

Kom ihåg, större är inte alltid bättre. En hälsosam vikt är viktigare än storlek. Övervikt hos katter kan leda till en rad hälsoproblem.

Maine Coon katt
Maine Coon katt

Vanliga frågor och missförstånd

När det gäller katters tillväxt finns det många frågor och ibland missförstånd. Låt oss reda ut några av de vanligaste för att ge dig en klarare bild:

Hur man kan se om en katt växer normalt

 • Vikt och Längd: Regelbunden vägning och mätning kan hjälpa dig att hålla koll på din katts tillväxt. En katt som väger 5 kg och enligt rasstandarden kan väga upp till 7 kg kan fortfarande vara överviktig. Det är viktigt att känna på kattens hull.
 • Jämför med Rasstandarden: Om din katt är av en specifik ras, jämför dess tillväxt med rasstandarden.
 • Veterinärbesök: Din veterinär kan ge professionell feedback om din katts tillväxt och utveckling.

Myter om katters tillväxt

 • ”Alla katter är fullvuxna vid 1 år”: Medan många katter når sin fulla storlek vid 1 års ålder, kan vissa raser fortsätta att växa upp till 2 år.
 • ”Inomhuskatter växer inte lika mycket som utomhuskatter”: Miljön påverkar inte direkt kattens storlek, men en hälsosam miljö och kost är viktiga för tillväxten.
 • ”Övermatning får katten att växa större”: Övermatning leder oftare till övervikt än till ökad tillväxt, vilket kan vara skadligt för kattens hälsa.

Tips för att stödja en hälsosam tillväxt

Att se till att din kattunge växer och utvecklas på ett hälsosamt sätt till en vuxen katt är en viktig del av att vara kattägare. Här är några tips som kan hjälpa dig på vägen:

Rätt kost

 • Balanserad Näring: Se till att din kattunges kost är balanserad och anpassad efter dess ålder, storlek och hälsostatus.
 • Kvalitetsfoder: Investera i högkvalitativt kattfoder som innehåller alla nödvändiga näringsämnen.
 • Måttlig Mängd: Övervaka mängden mat för att undvika övervikt, vilket kan påverka kattungens hälsa negativt.

Regelbunden veterinärkontroll

 • Hälsokontroller: Regelbundna besök hos veterinären är avgörande för att upptäcka och hantera eventuella hälsoproblem tidigt.
 • Vaccinationer och Parasitkontroll: Håll katten skyddad mot sjukdomar och parasiter. Katter som inte går ut och inte träffar andra katter behöver inte avmaskas regelbundet.

Aktiv livsstil för din katt

 • Lek och Motion: Regelbunden lek och motion är viktiga för kattungars fysiska och mentala hälsa.
 • Miljöberikning: Se till att din kattunge har tillgång till stimulerande leksaker, klätterställningar och säkra utomhusområden om möjligt.

Kärlek och omsorg

 • Social Interaktion: Kattungar är sociala varelser och behöver kärlek och uppmärksamhet från sina ägare.
 • Trygg Miljö: Skapa en trygg och stressfri miljö för din kattunge, vilket är viktigt för dess allmänna välbefinnande.

Att förstå hur och när katter växer är en viktig aspekt av att ge katten ett så bra liv som möjligt. Genom att känna till de olika tillväxtstadierna, faktorerna som påverkar tillväxten och hur du kan stödja din katts hälsosamma utveckling, kan du säkerställa att din katt inte bara växer i storlek, utan också mår bra.

Kom ihåg att varje katt är unik. Vissa kan växa snabbt och nå sin fulla storlek inom ett år, medan andra kan fortsätta att växa i en långsammare takt. Oavsett din katts storlek eller ras, är det din kärlek, omsorg och uppmärksamhet som gör den största skillnaden.

Vi hoppas att denna artikel har gett dig värdefull insikt och hjälpt dig att förstå din katts tillväxt från kattunge till vuxen katt bättre.

Du kanske också är intresserad av att läsa om hur gamla katter blir.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *