Hem » Kost & Hälsa » Hur mycket sover en katt?

Hur mycket sover en katt?

Skribent

Undrar du varför din katt sover så mycket? Som kattägare kan det vara både underhållande och förvirrande att se din katt sova bort större delen av dagen. Men det är ingen fara, kattungar och äldre katter sover uppåt 20 timmar per dag, medan vuxna katter sover i genomsnitt 15 timmar per dag och det finns en helt naturlig förklaring till det.

Jeff sover på soffan i solen
Jeff sover på soffan i solen

Varför sover katter så mycket?

Katter kan verka som mästare på att slappa, men det finns faktiskt vetenskapliga skäl bakom deras sömniga disposition. Här är några punkter som förklarar varför en vuxen katt kan tillbringa upp till 16-17 timmar om dagen i sängen:

  • Precis som små batterier laddar katter upp sig själva. De är rovdjur av naturen och deras vilda förfäder behövde vara alerta och redo att jaga när som helst. Även om de idag är tamkatter behåller de fortfarande instinkten att jaga. Denna jaktinstinkt kräver korta perioder av intensiv energi och sömnen tillåter dem att återhämta sig och vara beredda när det väl är dags att jaga.
  • Katter tenderar att sova mer när vädret är dåligt. Regniga och kalla dagar inbjuder till längre tupplurar och ofta sover de mer på vintern än på sommaren.

ÅlderGenomsnittlig sömntid per dag
Kattunge18-20 timmar, sömnen är mycket viktig för att hjälpa kattungen att växa.
Vuxen katt12-17 timmar, varierar beroende på kattens personlighet, hälsa och livsstil, i genomsnitt 15 timmar.
Äldre kattUpp till 20 timmar, precis som äldre människor kan äldre katter behöva mer vila.
Genomsnittlig sömntid för katt i olika åldrar
Joris och Jeff sover på samma kudde
Joris och Jeff sover på samma kudde

Kattens sömnbehov varierar alltså med åldern. Vi kan också notera att en katts sömn inte alltid är lika djup. De går igenom olika stadier av sömn, från lätta tupplurar till djupare REM-sömn, där de ofta drömmer. Om du ser din katts morrhår eller tassar rycka till under sömnen är det troligt att de befinner sig i REM-stadiet.

Tyvärr är ofta katter som piggast i gryning och skymning vilket är inprogrammerat hos dem då de oftast hade störst jaktlycka vid dessa tidpunkter. Det är inte ovanligt att de föredrar att sova stora delar av dagen och sedan vara mer vakna på natten. Ofta kan du få dem att vänja sig vid att sova mer på natten då de dels gillar att sova hos dig och även kan rätta sig efter den som ger dem mat och kärlek.

Hur sömn påverkar katters hälsa

Sömn är en grundläggande komponent i katters hälsa och välbefinnande. Här är några insikter i hur sömn bidrar till en katts livskvalitet:

  • Återhämtning: Under sömnen reparerar och återställer kattens kropp sig själv. Det är en tid för muskelreparation, benbyggnad och tillväxt, särskilt för kattungar som behöver mycket sömn för sin utveckling.
  • Immunförsvaret: Precis som hos människor stärker sömnen immunförsvaret hos katter. En god natts sömn kan göra underverk för att hålla din katt frisk.
  • Mental hälsa: Sömn hjälper till att reglera katters humör och stressnivåer. En utvilad katt är ofta en lyckligare och mer balanserad katt.
Joris sover som en liten boll
Joris sover som en liten boll

För att din katt ska kunna njuta av en ostörd sömn bör du se till att deras sovplats är lugn och bekväm. En katt som ständigt störs under sin sömn kan bli stressad, vilket kan leda till beteende- och hälsoproblem.

Det är viktigt att komma ihåg att även om din katt sover mycket, betyder det inte att de alltid är i djup sömn. Katter är experter på att power-nappa och kan lätt väckas om det behövs. Deras sömn är ofta ytlig, vilket är en överlevnadsinstinkt som gör att de snabbt kan vakna och vara alerta om det uppstår fara.

Sömnens olika stadier hos katter

Katters sömn genomgår olika stadier som spelar en viktig roll för deras välbefinnande. Här är en tabell som illustrerar hur en katts sömncykel kan se ut:

SömncykelTid (ungefärlig)Beskrivning
Lätt sömn15-30 minuterKatten är avslappnad men uppmärksam och kan lätt väckas. Inte ovanligt att se en katt ”sova” med ögonen halvöppna i detta stadie..
Djup sömn5-10 minuterKatten är helt avslappnad och svårare att väcka, viktig för återhämtning och kattens hälsa.
REM-sömn3-5 minuterREM står för ”Rapid Eye Movement” och är det stadium där katter drömmer. Katten sover djupt och snabba ögonrörelser kan observeras under de stängda ögonlocken.

En hel sömncykel för en katt varar vanligtvis mellan 20 och 30 minuter, och de kan genomgå flera cykler under en längre tupplur. Att förstå dessa stadier kan hjälpa dig att avgöra när din katt bara tar en snabb lur eller när de är i behov av ostörd vila.

Joris sover på fluffmattan
Joris sover på fluffmattan

Tips för att förbättra din katts sömnkvalitet

En god natts sömn är lika viktig för din katt som den är för dig. Här är några tips som kan hjälpa din katt att sova bättre och vara piggare och friskare:

  1. Skapa en (flera) bekväm sovplats: Katter älskar att ha en varm, mjuk och trygg plats att kura ihop sig på. Se gärna till att din katt har tillgång till flera tysta och mysiga sovplatser borta från husets stök och buller.
  2. Håll en regelbunden rutin: Katter är vana vid rutiner och mår bra av regelbundenhet. Försök att hålla matning, lek och sovtider konsekventa från dag till dag.
  3. Anpassa miljön: Vissa katter föredrar att sova på höga platser där de kan hålla ett öga på sin omgivning, medan andra gillar små, avgränsade utrymmen. Observera din katts preferenser och anpassa sovplatsen därefter.
  4. Lek och aktivering: Aktiva lekstunder under dagen kan hjälpa din katt att göra sig av med överskottsenergi och sova bättre på natten särskilt om den får leka intensivt på kvällen.
  5. Tänk på maten: En lätt måltid innan sänggåendet kan göra din katt sömnig precis som för människor. Men undvik att övermata din katt eftersom det kan leda till både övervikt och störa sömnen.

Att vara uppmärksam på din katts sömnvanor är viktigt. Om din katt sover mycket mer eller mindre än vanligt är det en bra idé att konsultera en veterinär för att utesluta eventuella hälsoproblem. Genom att följa dessa tips kan du hjälpa din katt att få den vila de behöver.

FAQ om katters sömn

Kan katter sova för mycket?

Ja, överdriven sömn kan vara ett tecken på sjukdom eller åldrande, konsultera en veterinär om du är osäker. Vuxna katter sover gärna 15 timmar per dag, kattungar och äldre katter uppåt 20 timmar och det är ovanligt att katter sover för mycket.

Varför sover katter hela tiden?

Katter sover mycket för att spara energi för deras jaktbeteenden. Deras sömnmönster inkluderar många korta viloperioder snarare än en lång oavbruten sömn.

Varför vill min katt sova bredvid mig?

Din katt vill sova bredvid dig eftersom den känner sig trygg och bekväm med dig och det är också ett sätt för katten att visa tillit och kärlek. Dessutom kan din kroppsvärme vara lockande och skapa en mysig sovmiljö för din katt.

Att förstå och uppskatta betydelsen av sömn för din katt är avgörande för att kunna ge dem ett långt och hälsosamt liv. Nästa gång du ser din katt sträcka ut sig för en tupplur, le med vetskapen om att du ger dem det bästa livet – fyllt med drömmar om äventyr i solskenet och mysiga nätter inlindade i värmen från deras favoritfilt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *