German Rex

Skribent

Har du någonsin undrat över vilken kattras som kombinerar elegans med en unik päls? German Rex är svaret. Denna kattras sticker ut inte bara genom sitt utseende men också genom sin underbara personlighet. German Rex är en sällsynt katt som är känd för sin krulliga päls. Men vad gör denna ras så populär och unik? Det är en kombination av deras lekfulla temperament, deras anpassningsförmåga till olika miljöer, och deras ovanliga utseende.

German Rex

Vad du behöver veta om German Rex

Storlek : Liten – Medel

Borstning : En gång i veckan.

Livslängd : 10-17 år

Ute/Innekatt : Innekatt

Fäller hår : Lite

Barnvänlig : Ja

Aktiv eller stillsam : Aktiv

Talför : Inte särskilt

Allergivänlig ras : Nej. En del allergiker kan tåla German Rex men absolut inte alla. Prova att umgås med dem innan ni skaffar en.

Socialt behov : Högt. German Rex älskar uppmärksamhet från sina människor.

Hur är German Rex – En sammanfattning

German Rex är en aktiv, kärleksfull och lekfull kattras. De är intelligenta och kan lära sig tricks. German Rex har ett stort socialt behov utan att vara påträngande. De är tålmodiga men älskar att vara nära sina människor och kan gärna ligga bredvid dig eller i ditt knä. De kräver inte mycket pälsvård. De mår bäst om de har mycket utrymme att leka på och utforska. Daglig lek och interaktion är viktig. Detta är inte en katt som ska vara ensam mycket.

Beskrivning av German Rex

German Rex

Med en krullig päls av silkeslena lockar och ett vänligt sätt är German Rex en katt som det är lätt att bli kär i. Dessa kärleksfulla husdjur är relativt sällsynta, men om du kan hitta en, blir de fantastiska husdjur. De visar lojalitetsnivåer som påminner om en hunds, med intelligens som gör att de kan tränas att göra några av samma saker, som att leka apport.

Liksom de flesta katter älskar German Rex uppmärksamhet och kärlek. De kommer att spendera timmar ihoprullade i ditt knä och acceptera din kärlek. Men de är tålmodiga katter som inte kommer att störa dig för din uppmärksamhet, även om de kommer att visa sitt nöje närhelst det ges. German Rex vill tillbringa all sin tid med sina människor.

German rex är en snäll och en mycket social katt som väldigt gärna deltar  i familjens alla vardagliga aktiviteter. Rasen älskar att vara bland människor som enligt dem endast är till för att klappa och mata dem och det helst dygnet runt.

Rexringen.se

Dessa katter har mycket långa, slanka ben med en muskulös kropp. De kommer i ett brett utbud av färger och mönster. Till utseendet är de lika Cornish Rex, även om German Rex har mycket ulligare pälsar.

Storlek och utseende

German Rex är en medelstor kattras med en muskulös kropp och rundade konturer. Här är några nyckelfakta:

EgenskapBeskrivning
Genomsnittlig vikt2,5-5 kg
Höjd30-40 cm
ÖgonfärgVarierar, men ofta intensivt gröna eller gula
Päls LängdKort
Päls KvalitetMjuk och krullig
Päls KänneteckenDistinkt krullig, särskilt runt halsen, ryggen och buken
Färg & MönsterEn mängd färger och mönster, inklusive enfärgat, tabby, och bicolor

Personlighet/Temperament

German Rex är känd för sitt charmerande temperament. De är:

 • Lekfulla: Älskar interaktiva leksaker och spel.
 • Aktiva: Har en hög energinivå som kräver daglig stimulans.
 • Talföra: Inte överdrivet pratiga, men kommer att kommunicera när de behöver eller vill ha uppmärksamhet.
 • Sociala: Trivs i sällskap med människor och andra husdjur, vilket gör dem till utmärkta familjekatter.

Denna kombination av fysiska och personliga egenskaper gör German Rex till en fascinerande kattras som passar en mängd hem och livsstilar.

Boendebehov och barnvänlighet

German Rex

När du välkomnar en German Rex till ditt hem, finns det några viktiga saker att tänka på för att säkerställa att de trivs och integreras väl i familjen.

Hemmets anpassning

 • Aktivitetsutrymme: Denna energiska ras behöver gott om utrymme för att springa, leka och utforska. Se till att ditt hem erbjuder säkra, stimulerande områden.
 • Klätter- och viloplatser: De uppskattar klätterträd och höga viloplatser där de kan observera sin omgivning.
 • Leksaker: En mängd interaktiva kattleksaker hjälper till att hålla deras sinne stimulerat och främjar fysisk aktivitet.

Barnvänlighet och socialisering

German Rex är kända för sin vänliga och sociala natur, vilket gör dem till utmärkta familjekatter. De har följande egenskaper:

 • Tålamod: De visar ett stort tålamod med barn och kan vara mycket förlåtande.
 • Sociala: De trivs i sällskap av människor, inklusive barn, och anpassar sig väl till aktiva hushåll.
 • Interaktion: Uppmuntra till tidig och positiv interaktion mellan katten och barnen under övervakning för att bygga starka band och förståelse.

Andra husdjur

 • Samexistens: German Rex katter brukar komma överens väl med andra husdjur, inklusive andra katter och hundar, särskilt om de introduceras för varandra på ett lugnt och kontrollerat sätt.
 • Lekfullhet: Deras lekfulla natur gör att de ofta kan hitta gemensamma lekar med andra husdjur.

Historia och ursprung

German Rex

German Rex är en fascinerande kattras med en intressant bakgrund som sträcker sig tillbaka till 1940-talets Tyskland. Denna ras har en unik plats i kattvärlden tack vare sin distinkta päls och charmiga personlighet.

Ursprung

Rasens historia börjar med en katt vid namn Lämmchen, vilket betyder ’lamm’ på tyska, en passande beskrivning för hennes mjuka, krulliga päls. Lämmchen upptäcktes i Berlin 1951 av Dr. Rose Scheuer-Karpin, som blev fascinerad av hennes unika utseende. Lämmchen anses vara stammodern till alla moderna German Rex-katter.

Rasens Utveckling

 • Tidiga år: Efter upptäckten av Lämmchen började uppfödare att systematiskt avla fram katter med liknande pälskvalitet, vilket ledde till etableringen av rasen.
 • Internationell erkännande: Under 1960- och 1970-talen började rasen få internationell uppmärksamhet. Uppfödare i olika länder bidrog till rasens utveckling och popularisering.
 • Idag: German Rex är idag erkänd av flera stora kattförbund och har en lojal följarskara. Rasen är dock fortfarande relativt ovanlig jämfört med andra rex-raser, vilket gör varje German Rex till en särskild skatt.

Kulturell betydelse

German Rex har inte bara bidragit till den genetiska mångfalden bland kattraser, utan har också blivit en symbol för innovation och skönhet inom kattavel. Deras unika päls och anpassningsbara natur har gjort dem till en favorit bland kattälskare som söker en ovanlig och kärleksfull följeslagare.

Man använde även tidiga German Rex för att förbättra beståndet av rasen Cornish Rex, som led av hudproblem på grund av det genetiskt fattiga fullblodsbeståndet.

Godkänd som ras

German rex godkändes som ras i FIFe 1982 men först 2007 registrerades den första inom SVERAK.

EMS raskod: GRX  Engelskt namn: German rex

Vård, hälsa och skötsel av German Rex

German Rex

Att ta hand om en German Rex innebär specifika överväganden för att säkerställa att de förblir friska och lyckliga. Deras unika päls och aktiva natur kräver uppmärksamhet på detaljer i deras vård och dagliga rutiner.

Pälsvård

 • Krullig päls: German Rex har en unik, mjuk och krullig päls som kräver regelbunden men varsam borstning för att undvika tovor och hålla pälsen i gott skick.
 • Bad: Dessa katter behöver sällan badas, men om det blir nödvändigt bör man använda ett milt schampo anpassat för katter.

Vaccinationer och regelbundna veterinärkontroller

 • Förebyggande vård: Regelbundna veterinärbesök är avgörande för att upprätthålla hälsan. Det inkluderar vaccinationer, parasitkontroll och årliga hälsokontroller.
 • Tandvård: God munhygien är viktig; regelbunden tandborstning och veterinärkontroller för att förhindra tandproblem rekommenderas.

Hälsa

 • Livslängd: German Rex har en förväntad livslängd på 10-17 år med rätt skötsel och näring.
 • Hälsoproblem: Även om rasen är generellt hälsosam, bör man vara uppmärksam på genetiska hälsotillstånd som är vanliga bland katter, såsom hjärt- och njursjukdomar.

Näring och utfodring

 • Kost: En balanserad kost är grundläggande. Högkvalitativt kattfoder som är anpassat för ålder, storlek och aktivitetsnivå rekommenderas.
 • Måltidsrutiner: Regelbundna, portionerade måltider främjar en hälsosam vikt och matsmältning. Undvik överutfodring för att förebygga övervikt.

Miljöanpassning

 • Stimulans: Säkerställ att din German Rex har tillgång till stimulerande leksaker, klätterställningar och utsiktspunkter för mental och fysisk stimulans.
 • Trygghet: Ett tryggt och kärleksfullt hem där katten känner sig säker och uppskattad är grundläggande för deras välbefinnande.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du se fram emot många år av glädje och kamratskap med din German Rex.

Var kan jag adoptera eller köpa en German Rex?

Att hitta en German Rex att välkomna in i ditt hem kräver lite forskning och tålamod, givet rasens ovanlighet. Här är några steg och tips för att hitta din framtida kattkompis.

Uppfödare

 • Ansedda uppfödare: Sök efter uppfödare som specialiserar sig på German Rex och som följer etiska riktlinjer för avel. Ansedda uppfödare är angelägna om rasens hälsa och välbefinnande och kommer gärna att svara på dina frågor. Rexringen.se och Köpakatt.se kan vara bra utgångspunkter.
 • Besök: Om möjligt, besök uppfödaren för att se i vilken miljö katterna lever. Det ger dig en chans att se katternas temperament, hälsa och hur de interagerar med människor.

Räddningsorganisationer och adoption

 • Specialiserade räddningsgrupper: Det finns räddningsorganisationer som fokuserar på specifika kattraser. Även om det kan vara mer utmanande att hitta en German Rex genom adoption, är det värt att kontakta dem för eventuella tips eller väntelistor.
 • Allmänna djurhem: Även om det är mindre troligt, kan du ibland hitta rasrena katter på allmänna djurhem eller genom räddningsorganisationer.

Kostnader

 • Pris: Kostnaden för en German Rex kan variera beroende på flera faktorer, inklusive uppfödarens renommé, kattens ålder, och om katten är avsedd för sällskap eller utställning. Priser kan variera från 10 000 till över 15 000 kronor.
 • Ytterligare kostnader: Kom ihåg att initiala kostnader bara är början. Budgetera för vaccinationer, sterilisering eller kastrering, id-märkning, samt löpande kostnader som mat, leksaker, och veterinärvård.

Forskning och tålamod

 • Tålamod är nyckeln: Att hitta rätt German Rex för ditt hem kan ta tid. Använd tiden till att lära dig så mycket som möjligt om rasen och förbered ditt hem för din nya familjemedlem.

Roliga fakta om German Rex

German Rex

German Rex-katter är inte bara kända för sin unika päls och charmiga personlighet; det finns också flera intressanta och roliga fakta som gör denna ras extra speciell. Här är några höjdpunkter som kan förvåna och förtjusa dig.

 • Naturligt krullig: Till skillnad från andra kattraser, vars krulliga päls kan kräva specifik skötsel, är German Rexens päls naturligt krullig och inte så krävande, vilket gör dem till perfekta kamrater för dem som älskar rex-päls men inte vill hantera den krävande pälsvården.
 • Rasen kommer från en hemlös katt: Berättelsen om hur rasen German Rex startades är ganska intressant. Medan många raser skapas medvetet genom selektiv avel, var modern till German Rex-rasen faktiskt en hemlös katt. Denna förvildade katt hittades i en sjukhusträdgård av en läkare som arbetade där. Denna läkare, Dr. Rose Scheuer-Karpin, tog hem katten och gav henne namnet Lämmchen, vilket betyder litet lamm.
 • En sällsynt skatt: På grund av deras ovanlighet och distinkta utseende betraktas varje German Rex som en sällsynt skatt inom kattvärlden, vilket gör dem till en ärofylld medlem av varje familj de blir en del av.
 • Lekfullhet hela livet: Dessa katter behåller sin lekfullhet och nyfikenhet väl in i vuxen ålder, vilket skiljer dem från många andra raser som tenderar att bli mer stillasittande med åldern.

FAQ om German Rex

När du överväger att välkomna en German Rex till din familj kan du ha många frågor. Här är svar på några av de vanligaste frågorna om denna unika och charmerande ras.

Är German Rex lämpliga för personer med allergier?

Trots deras speciella päls är det viktigt att komma ihåg att inga kattraser är helt hypoallergena. German Rex kan dock vara ett bättre alternativ för vissa allergiker men inte alla. Individuell känslighet varierar dock, så det rekommenderas att tillbringa tid med rasen innan man tar beslutet att adoptera.

Hur är German Rex med barn och andra husdjur?

German Rex är kända för sin sociala och vänliga natur. De kommer ofta väl överens med barn och visar tålamod och lekfullhet. Likaså har de en god förmåga att komma överens med andra husdjur, inklusive andra katter och hundar, vilket gör dem till ett utmärkt tillägg till hushåll med flera djur.

Vad krävs för att ta hand om en German Rex?

Skötseln av en German Rex inkluderar regelbunden borstning för att hålla deras krulliga päls fri från tovor, samt standardvård som inkluderar vaccineringar, regelbunden veterinärvård, och en balanserad kost. Deras aktiva natur kräver också tillräckligt med lek och mental stimulans.

Hur ofta ska jag bada min German Rex?

German Rex behöver inte badas ofta, tack vare deras självrengörande päls. Bad bör endast ske vid behov, som när katten blir särskilt smutsig eller på veterinärens rekommendation. Använd ett milt kattschampo för att skydda deras hud och päls.

Kan German Rex leva i en lägenhet?

Ja, German Rex kan anpassa sig väl till lägenhetslivet så länge de har tillräckligt med utrymme för att leka och utforska. Viktigt är att tillhandahålla klätterställningar och leksaker för mental och fysisk stimulering, samt att säkerställa att katten får tillräckligt med daglig interaktion och lek.

Hur länge lever en German Rex?

Med korrekt skötsel och näring kan en German Rex förväntas leva mellan 10 och 17 år. Regelbundna veterinärbesök och en hälsosam livsstil kan bidra till en lång och lycklig livslängd för din katt.

Källor:

Rexringen.se

Sverak.se

Catster.com

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *