Hem » Tips & Råd » Allmänna Råd » Varför slåss katter och vad kan du göra åt det?

Varför slåss katter och vad kan du göra åt det?

Skribent

Vissa katter verkar helt enkelt inte vilja ge fred en chans. För många kattägare är det oroande att se sina katter slåss. Varför hamnar dessa i regel så fredliga djur i slagsmål, och vad kan du göra åt det? Låt oss titta på orsakerna bakom katters slagsmål och vad du kan göra för att minska dessa konflikter.

katter som slåss

Varför slåss katter?

  1. Revirbeteende
    Katter är territoriella djur. De har starka instinkter att försvara sitt revir, vilket kan vara en av de vanligaste orsakerna till slagsmål. När en katt känner att en annan katt inkräktar på dess territorium, kan den reagera aggressivt för att försvara sitt område.
  2. Rangordning och dominans
    Katter som lever tillsammans i samma hushåll kan ibland slåss för att etablera en hierarki. Denna typ av slagsmål handlar ofta om att en katt försöker dominera de andra för att bli ”ledaren” i gruppen. Dessa konflikter är vanligtvis mer intensiva i fler-katts-hushåll.
  3. Resurskonflikter
    Resurser som mat, vatten, leksaker och sovplatser kan vara en källa till konflikt mellan katter. Om en katt känner att dess tillgång till dessa resurser är hotad, kan den attackera för att säkra vad den anser är sitt.
  4. Rädsla och osäkerhet
    När en katt känner sig hotad eller är rädd, kan den slåss som en försvarsmekanism. Detta kan hända om en katt är ny i hushållet, om det har skett förändringar i miljön, eller om katten har haft tidigare traumatiska upplevelser med andra djur. Läs mer om hur katter interagerar med andra djur här.
  5. Lek som går över styr
    Kattens lek kan ibland eskalera till aggression, särskilt om de är unga eller inte socialt vältränade. Vad som börjar som en vänlig lek kan snabbt förvandlas till ett slagsmål om en av katterna tar leken för långt.
  6. Brist på socialisering
    Om din katt växte upp som den enda katten i hushållet och hade lite eller ingen kontakt med andra katter, kan den reagera negativt när den till slut introduceras för en annan katt. Detta beror på att den saknar erfarenhet av att interagera med andra katter och kan vara rädd för det okända. Denna rädsla kan leda till aggressivt beteende.
  7. Personlighetskrock
    Precis som människor har katter unika personligheter, och ibland passar de helt enkelt inte ihop. Det kan vara svårt att förutse hur två katter kommer att komma överens när de introduceras för varandra, och ibland uppstår konflikter på grund av en krock mellan deras personligheter.
  8. Plötsliga förändringar och traumatiska upplevelser
    Katter som tidigare kommit överens kan plötsligt börja slåss efter en skrämmande eller obehaglig händelse, som fyrverkerier eller ett besök hos veterinären. Om en negativ upplevelse blir förknippad med den andra katten kan det leda till att relationen försämras.
  9. Mognad
    Om en katt som tidigare varit fredlig börjar bli aggressiv mellan ett och tre års ålder, kan det bero på att den går igenom en period av social mognad. Under denna tid kan den utveckla en starkare territoriell instinkt eller försöka hävda sin plats i hierarkin.

Andra typer av aggression

kattslagsmål

Moderlig aggression

En honkatt med en kull ungar kan visa aggressivt beteende mot andra katter som närmar sig, även om hon tidigare var vänlig mot dem. Detta kallas moderlig aggression och är ett naturligt skyddsbeteende. Det avtar vanligtvis när kattungarna är avvanda, men det kan vara en bra idé att sterilisera katten för att förhindra framtida aggressioner relaterade till modersinstinkter.

Lekaggression

Kattungar och unga katter engagerar sig ofta i lekfull aggression som en del av sin utveckling. Deras lek kan innefatta att smyga, jaga, hoppa på och bita varandra. Även om det kan verka våldsamt, är det oftast ofarligt så länge båda katterna deltar frivilligt och turas om i leken. Om klorna är ute, men inte orsakar skada och katterna lutar sig framåt snarare än bakåt, är det sannolikt en lekfull interaktion.

För aggressiv lekaggression kan uppstå om en katt har varit under-socialiserad som kattunge, inte fått tillräckligt med lek eller motion under dagen, eller inte har fått lämpliga alternativ för att leka. Detta kan leda till att en katt blir alltför intensiv i sin lek, vilket kan resultera i skador på den andra katten.

Omdirigerad aggression

Katter kan också slåss på grund av omdirigerad aggression, som kan uppstå om de blir upphetsade av något de inte kan nå, till exempel en främmande katt i området eller ett högt ljud. Katterna riktar istället sin frustration och aggression mot varandra istället för den ursprungliga källan till deras upphetsning.

Vad kan du göra för att minska katters slagsmål?

kattslagsmål

Effektiva metoder att använda direkt

Använd ett plötsligt ljud

En effektiv och säker metod för att stoppa ett kattslagsmål är att skapa ett plötsligt, kort ljud som får katterna att stanna upp och bryta sin koncentration på varandra. Här är några exempel:

  • Fräsande ljud från en burk med tryckluft: Du kan använda en burk med tryckluft (som de som används för att rengöra tangentbord) för att skapa ett fräsande ljud. Håll burken på avstånd och rikta inte luften direkt mot katterna, utan använd ljudet för att fånga deras uppmärksamhet och avbryta slagsmålet.
  • Högt klappande med händerna: Ett snabbt och högt klappande ljud med händerna kan också vara effektivt för att bryta slagsmålet. Var dock försiktig så att du inte skrämmer katterna för mycket, eftersom det kan leda till ytterligare stress och aggression. Läs mer om vad som stressar katter här.
  • Kasta ett föremål i närheten (men inte på katterna): Att kasta en mjuk leksak eller en kudde i närheten av katterna kan skapa en avledande effekt, vilket kan få dem att sluta slåss och istället fokusera på vad som hände.

Omdirigera uppmärksamheten

Om slagsmålet inte är alltför intensivt, kan du försöka omdirigera katternas uppmärksamhet mot något annat:

  • Använd en leksak: En lång leksak, som en vippa eller ett fjäderspö, kan användas för att omdirigera katternas uppmärksamhet bort från varandra och mot leken. Detta kan särskilt vara effektivt om slagsmålet har sitt ursprung i lekaggression.
  • Erbjud en godbit: Om situationen tillåter det, kan du försöka locka katterna med en godbit för att bryta deras fokus på varandra. Placera godiset på avstånd från varandra så att de inte konkurrerar om samma resurs. Köp kattgodis här.

Undvik fysiskt ingripande

Det är mycket viktigt att undvika att försöka skilja katterna åt med händerna eller att använda fysisk kraft för att separera dem. Detta kan leda till att du själv blir biten eller riven, och det kan dessutom förvärra situationen:

  • Använd en barriär: Om du måste separera katterna, försök att använda ett objekt som en stor kudde, ett kartonglock eller en tjock filt för att försiktigt sätta en barriär mellan dem. Detta kan ge dig tid att lugnt flytta en av katterna till ett annat rum.

Skapa en säker reträtt

Efter att du har lyckats avbryta slagsmålet är det viktigt att ge katterna möjlighet att dra sig tillbaka till sina egna utrymmen och lugna ner sig. Försök att inte tvinga dem att interagera direkt efter ett slagsmål, utan låt dem ha tid att varva ner på egen hand. Stäng dörrar eller använd babygates för att hålla dem åtskilda tills de är lugna igen.

Tänk på att om du skriker, använder en visselpipa eller spelar höga ljud så kan det ofta förvärra situationen istället genom att öka katternas stressnivåer. Det kan leda till mer aggressiva beteenden eller att katterna blir rädda och defensiva. Målet är att du kan avbryta slagsmålet utan att skapa ytterligare rädsla eller ångest hos katterna.

katter som slåss eller leker

Mer långsiktiga åtgärder

  1. Säkerställ tillräckligt med resurser
    För att undvika konflikter över resurser, se till att varje katt har sina egna matskålar, vattenkällor, sovplatser och leksaker. Detta kan hjälpa till att minska konkurrensen och skapa en mer harmonisk miljö.
  2. Introducera katter försiktigt
    Om du tar in en ny katt i hemmet, gör det gradvis. Låt katterna vänja sig vid varandras doft innan de möts ansikte mot ansikte. Använd separata rum i början och introducera dem sakta för att minska risken för slagsmål.
  3. Skapa fler vertikala utrymmen
    Katter älskar att klättra och sitta på höga platser. Genom att skapa fler vertikala utrymmen som hyllor, klätterträd och fönsterbänkar, kan du ge varje katt sitt eget utrymme där de kan känna sig trygga och undvika direkt konfrontation.
  4. Använd feromoner
    Syntetiska kattferomoner, som finns som spray eller plug-in diffuser, kan hjälpa till att minska stress och aggression hos katter. Dessa produkter kan skapa en känsla av trygghet och välbefinnande, vilket kan leda till färre slagsmål. Feliway har många produkter för detta.
  5. Belöna gott beteende
    När du ser att dina katter interagerar på ett positivt sätt, ge dem omedelbart belöningar som godis eller kel. Detta kan förstärka gott beteende och minska aggressiva utbrott. Här hittar du kattgodis för belöningar.
  6. Kastrera eller sterilisera dina katter
    Okastrerade hanar är särskilt benägna att visa aggressivt beteende, men även honor kan bli mer territoriella eller aggressiva under vissa perioder. Att kastrera eller sterilisera dina katter kan minska dessa beteenden avsevärt. Läs mer om kastrering här.
  7. Separerade resurser
    Minska konkurrensen genom att placera flera uppsättningar av mat- och vattenskålar, kattlådor och sovplatser i olika delar av hemmet. På så sätt behöver katterna inte tävla om samma resurser.
  8. Separera katter vid allvarlig aggression
    Om slagsmålen är intensiva eller ihållande, separera katterna under en period för att ge dem tid att lugna sig. Återintroducera dem långsamt under kontrollerade former, och håll eventuella möten korta och positiva.
  9. Rådfråga en veterinär
    Om aggressionen fortsätter trots dina insatser, tveka inte att kontakta och rådfråga en veterinär.

Om dina katter fortfarande inte kommer överens

I vissa fall kan katter helt enkelt inte leva tillsammans i fred. Om situationen blir ohållbar och kronisk stress påverkar både dig och katterna, kan det vara mer humant att hålla katterna permanent separerade i hemmet eller hitta ett nytt hem för en av dem.

Genom att förstå orsakerna bakom katters slagsmål och vidta lämpliga åtgärder kan du skapa en tryggare och mer harmonisk miljö för alla inblandade. Det kan ta tid, men med rätt tillvägagångssätt finns det ofta en lösning som fungerar för både dig och dina katter.

Källor:
ASPCA.org
PetMD

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *