Turkisk Angora

Skribent

Turkisk Angora är en av de äldsta och mest fascinerande kattraserna i världen. Känd för sin silkeslena päls, intelligens och lekfullhet har denna ras snabbt blivit en favorit bland kattälskare. Jag älskar katter, har läst mängder med information om dem och jag ska här förklara vad är det som gör den Turkiska Angoran så speciell och eftertraktad.

Vad du behöver veta om Turkisk Angora

Storlek : Medelstor, vikt mellan 3-6 kg.

Borstning : 1-2 gånger/vecka.

Livslängd : 12-18 år.

Ute/Innekatt : Innekatt.

Fäller hår : Ja, en hel del.

Barnvänlig : Ja, de passar bra med barn.

Aktiv eller stillsam :  Detta är en mycket aktiv ras som gillar att leka.

Talför : Ja, de pratar med ett mjukt och melodiskt mjau.

Allergivänlig ras : Nej, de klassas inte som en allergivänlig ras.

Socialt behov : Turkisk Angora är mycket sociala men klarar sig även ensamma.

Hur är Turkisk Angora – En sammanfattning

Turkisk Angora är en medelstor katt med en graciös, elegant, slank och muskulös kropp med lång svans. De har en lång och silkeslen päls som traditionellt är vit, men de kan även komma i flera andra färger som svart, röd, brun eller grå. Deras huvuden är små och runda med öronen sittande brett isär. De har stora, mandelformade ögon som kan vara blå, gröna, gula eller kopparfärgade. Denna långhåriga katt är intelligent, kärleksfull, lekfull och kommer bra överens med barn och andra husdjur om de introduceras på rätt sätt.

Turkisk Angora

Beskrivning av Turkisk Angora

Storlek och utseende

Den Turkiska Angoran är en medelstor kattras, med en genomsnittlig vikt mellan 3-6 kg och en höjd på omkring 20-25 cm. De är graciösa, eleganta med en lång, slank, muskulös kropp och lång och yvig svans. Deras huvuden är små och runda, med brett isär sittande öron.

 • Ögonfärg: De har stora, mandelformade ögon som kan vara blå, gröna, gula eller kopparfärgade. Vissa individer har även olikfärgade ögon, vilket ger dem en mystisk och förtrollande utstrålning.
 • Päls: Deras päls är lång, silkeslen och inte särskilt tät vilket gör att den inte trasslar sig lika lätt som andra långpälsade raser.
  • Kännetecken: Turkiska Angoras har ofta en lång och yvig svans, samt en man runt halsen.
  • Färg och mönster: De kan komma i en mängd olika färger som vit, svart, röd, brun, grå och mönster som tabby, sköldpadds- eller trefärgade varianter. Den mest kända och traditionella färgen är helvit. Alla färger förutom choklad, lila, kanel och siamesmaskat är godkända för rasen.

Personlighet/temperament

Denna ras är känd för sitt lekfulla och kärleksfulla temperament. De är mycket sociala och intelligenta och älskar att vara i centrum av uppmärksamheten.

 • Lekfullhet: De älskar att leka och är kända för att vara mycket aktiva. Ett paradis för den Turkiska Angoran är ett hem fullt av leksaker och klätterställningar.
 • Aktivitetsnivå: Denna kattras har en hög energinivå och behöver mycket stimulans för att må bra och vara glad.
 • Talför: De är inte rädda för att göra sin röst hörd, men deras mjau är ofta mjukt och melodiskt.
 • Sociala förmågor: Turkisk Angora är mycket sociala och trivs därför bäst i sällskap och knyter starka band till sina människor. De har dock inget problem med att bli lämnade ensamma några timmar. De är även kända för att komma bra överens med andra husdjur, åtminstone om de introduceras på rätt sätt.

Boendebehov

För att din Angora ska trivas och leva ett lyckligt och hälsosamt liv är det viktigt att anpassa boendemiljön efter dess unika behov. Här är några saker du behöver tänka på:

Inomhus eller utomhus?

Turkiska Angoras älskar att utforska och har mycket energi, men de är också kända för att vara mycket anpassningsbara. Många ägare väljer att hålla dem som inomhuskatter, men om du har en säker utomhusmiljö kan de också njuta av frisk luft och solsken. Kom ihåg att alltid se till att utomhusområdet är skyddat och säkert för att förhindra olyckor och rymningar.

Klättring och lek

 • Klätterställningar: Dessa katter älskar att klättra och utforska. En klätterställning, monterade katthyllor eller ett katträd är fantastiska investeringar för att ge din Turkiska Angora möjlighet att sträcka på sig, klättra och hålla sig aktiv. ”De tenderar att vara klättrare och gillar att sitta högt upp,” säger Pam Nichols, djurvårdare på American Animal Hospital Association.
 • Leksaker: Leksaker är en viktig del av en Turkisk Angoras liv. De hjälper till att stimulera deras hjärnor, hålla dem aktiva och förhindra tristess.

Turkisk Angora

Sovplats

Turkiska Angoras är kända för att vara ganska kräsna när det gäller var de väljer att sova. Många ägare rapporterar att deras katter föredrar mjuka och bekväma platser, gärna lite högre upp. En kattbädd på en hylla eller i ett fönster där de kan titta ut är ofta en hit.

Trygghet och kärlek

Det viktigaste för en Turkisk Angora är kärlek och uppmärksamhet från dess ägare. De knyter starka band till sina människor och behöver mycket tid och engagemang. Gör plats i ditt schema för lek, gos och samvaro så kommer du att ha en lycklig och tillfredsställd katt.

Historia och Ursprung

Turkisk Angora är en av de äldsta kattraserna med anor och en fängslande historia som sträcker sig flera hundra år tillbaka i tiden. Dess ursprung och resa genom århundradena har gjort den till en älskad och värderad medlem i kattvärlden. Andra riktigt gamla kattraser inkluderar Egyptian Mau, Abessinier, Korat och Thai.

Ursprung i Ankara

Denna eleganta kattras har sina rötter i staden Ankara, tidigare känd som Angora, i Turkiet. Det är härifrån rasen fått sitt namn. Turkisk Angora är känd för sin långa, silkeslena päls och sin graciösa, atletiska kropp. Kattrasen var mycket uppskattad i sitt hemland för sin skönhet och blev snabbt en symbol för elegans och status.

Turkisk Angoras roll i Turkiet

I Turkiet spelade den Turkiska Angoran en viktig roll både som husdjur och som statussymbol. Katterna levde ofta tillsammans med adeln och kungligheter och det var inte ovanligt att se dem i de kungliga palatsen. Deras päls var mycket eftertraktad och de behandlades med stor respekt och vördnad. De ska inte förväxlas med kattrasen Turkisk Van som har sina rötter kring sjön Van i den östra delen av Turkiet.

Spridning till Europa

Européerna började lägga märke till den Turkiska Angoran någon gång på 1500-talet, enligt Turkish Angora Breed Council (TABC), när deras lysande vita, långa pälsar gjorde dem värdefulla som avelsdjur för den mer populära Perserkatten och även andra långhåriga kattraser. Denna utavel var så omfattande att den nästan ledde till att Angoran utrotades i slutet av 1800-talet, eftersom deras egna blodlinjer prioriterades bort till förmån för att stärka Perserkattens.

Utmaningar och bevarande

I slutet på 1800-talet och början på 1900-talet stod rasen inför flera utmaningar. På grund av korsavel med andra långpälsade kattraser var den Turkiska Angoran nära att försvinna. Detta ledde till att Turkiet startade ett bevarandeprogram vid Ankara Zoo för att skydda och bevara den rena rasen.

Tack vare dessa insatser, samt dedikerade uppfödare runtom i världen, har den Turkiska Angoran lyckats överleva. CFA godkände registreringar av Angoran från 1968 och den kom till Sverige 1996 via en import från Holland enligt Föreningen Vangoran. Idag är rasen erkänd och uppskattad för sin historia, skönhet och unika personlighet.

Godkänd som ras

Turkisk angora godkändes 1982 som ras i FIFe och 1996 registrerades den första inom SVERAK.

EMS raskod: TUA  Engelskt namn: Turkish angora

Vård, hälsa och skötsel av Turkisk Angora

Att äga en Turkisk Angora är ett stort ansvar, och det krävs en hel del engagemang för att säkerställa att din katt är frisk, glad och trivs i sitt hem.

Regelbunden veterinärkontroll

 • Årliga Besök: Din Turkiska Angora behöver regelbundna veterinärbesök för att säkerställa att allt står rätt till med hälsan. Detta inkluderar vaccinationer, parasitkontroll och allmänna hälsokontroller.
 • Tandvård: Precis som människor behöver katter tandvård. Fråga din veterinär om de bästa metoderna för att hålla din katts tänder rena och friska.
 • Klovård: Som med alla kattraser måste du även trimma Angorans klor regelbundet.

Pälsvård

Turkiska Angoras har en vacker lång päls som kräver regelbunden skötsel.

 • Borsta pälsen: Deras långa, silkeslena päls saknar underpäls, vilket gör pälsvården ganska enkel för den Turkisk Angoran. Men detta betyder inte att du kan hoppa över pälsvården, eftersom de behöver borstas en eller två gånger i veckan för att hålla pälsen glänsande och fin. Detta är också ett utmärkt tillfälle att bonda med din katt. Turkiska Angoror fäller också mycket päls, säger Nichols, så rutinmässig borstning kommer att förhindra att deras lösa hår hamnar på dina möbler.
 • Bad: Även om många katter avskyr vatten kan en Turkisk Angora faktiskt njuta av ett bad då och då. Detta kan hjälpa till att hålla pälsen ren och fri från skräp.

Vård av öron och ögon

Det är också viktigt att hålla ögonen på deras öron och runt deras ögon eftersom den längre pälsen kan fånga smuts i dessa områden som potentiellt kan leda till infektioner. En fuktig trasa runt ögonen och öronen bör räcka för att ta bort eventuella smutsansamlingar.

Turkisk Angora

Aktivitet och stimulans

Denna ras är känd för sin energi och lekfullhet.

 • Leksaker: Investera i roliga och stimulerande leksaker för att hålla din katt underhållen.
 • Klätterstrukturer: Katträd och klätterstrukturer är perfekta för att låta din Turkiska Angora sträcka på sig och bränna av lite energi.

Näring och utfodring

En balanserad kost är grundläggande för en Turkisk Angoras hälsa.

 • Kvalitetsfoder: Välj ett högkvalitativt foder anpassat för din katts ålder, vikt och hälsa. Rådgör med din veterinär för att hitta det bästa alternativet.
 • Rent Vatten: Friskt och rent vatten ska alltid vara tillgängligt.
 • Placering: Se till att deras matskål och vattenskål är placerade på ett lugnt och avskilt ställe. Turkiska Angoras kan vara känsliga för stök och buller när de äter.
 • Renlighet: Håll alltid deras ät- och drickplats ren. Dessa katter är mycket rena av sig och en smutsig matskål kan leda till att de vägrar att äta.

Livslängd och hälsoproblem

Med rätt skötsel har en Turkisk Angora en livslängd mellan 12-18 år. Läs mer om katters genomsnittliga livslängd här.

Turkiska Angoras är en relativt sett frisk ras. Rasen kan dock vara benägen för vissa ögon- och öronproblem, så var extra uppmärksam på dessa områden. Dövhet är också en egenskap som förekommer hos den Turkiska Angoran. Det verkar som tur är inte påverka deras livskvalitet speciellt mycket. Enligt Cat Fanciers Association lever döva Angoror normala och friska liv. De kan dock vara mer högljudda än normalt eftersom de inte kan höra sin egen röst och därmed inte kan kontrollera ljudnivån. Det är ofta helvita katter med blå ögon som har benägenhet för dövhet.

Nichols säger också att den Turkiska Angoran kan vara mottaglig för kronisk njursjukdom (CKD), vilket innebär en kronisk förlust av njurfunktion över tid. Det finns tyvärr inget botemedel enligt Cornell Feline Health Center, men behandling finns tillgänglig.

I nästa del av artikeln kommer vi att diskutera Turkiska Angoras samspelet med barn, och ge dig all information du behöver för att introducera denna kattras i ett hem med småbarn. Dessutom kommer vi att täcka var du kan adoptera en Angora och vad det kan kosta.

Barnvänlighet och samspelet med Turkisk Angora

Att välkomna en Turkisk Angora i en familj med barn kan vara en glädjefylld upplevelse, men det kräver omtanke och tålamod. Denna kattras har en naturlig lekfullhet och dragning till mänskligt sällskap vilket gör dem till ett bra val för familjer.

Turkisk Angoras sociala natur

Turkiska Angoras är sociala varelser som trivs i mänskligt sällskap. De tenderar att vara snälla och tillgängliga, men de har också sina gränser. Det är viktigt att barn förstår och respekterar dessa gränser för att undvika stress och obehag för katten.

Lär barnen rätt sätt att hantera katten

Barn måste lära sig hur man på ett säkert och respektfullt sätt interagerar med katten. Detta inkluderar:

 • Försiktighet vid hantering: Visa barnen hur man försiktigt klappar katten och undvik att dra i päls, svans eller öron.
 • Ge katten utrymme: Katter behöver sin egen tid och utrymme. Lär barnen att ge katten utrymme när den behöver det och att inte tvinga fram interaktion.
 • Undervisa om kattens kroppsspråk: Lär barnen att tolka kattens kroppsspråk och agera därefter. En svans som piskar kan till exempel vara ett tecken på irritation.

Skapa en lekfull miljö

 • Använd leksaker: Turkiska Angoras är kända för sin lekfullhet. Uppmuntra barnen att leka med katten med hjälp av kattvänliga leksaker.
 • Interaktiva leksaker: Det finns många leksaker designade för att stimulera kattens sinne och kropp. Dessa kan vara ett roligt sätt för barn och katter att interagera på ett säkert sätt.

Socialisering och träning

 • Tidig exponering: Om möjligt, låt katten träffa barn under sin socialiseringsperiod (mellan 2 och 7 veckors ålder). Detta kan hjälpa till att forma positiva associationer med barn.
 • Konsistens: Uppmuntra konsekvent beteende från både barn och katt. Detta hjälper till att skapa en stabil och trygg miljö för båda parter.

Genom att följa dessa riktlinjer och ständigt övervaka och vägleda interaktionerna mellan dina barn och din Turkiska Angora kan du skapa en miljö där både barn och katt kan trivas och njuta av varandras sällskap.

Turkisk Angora

Var kan jag adoptera eller köpa en Turkisk Angora?

Att hitta den perfekta Turkiska Angora-katten för ditt hem är en resa som kräver tålamod och efterforskning. Det finns några olika vägar du kan testa.

Adoptera hos räddningsorganisationer och katthem

 • Lokala djur/katthem: Börja med att besöka de lokala djurhemmen i ditt område. Många djurhem tar in olika kattraser, ibland även Turkiska Angoras eller blandraser som kan ha liknande egenskaper.
 • Ras-specifika räddningsorganisationer: Det finns även organisationer som dedikerar sig åt att rädda och omplacera specifika kattraser. Genom att söka online kan du möjligen hitta räddningsgrupper som fokuserar på Turkiska Angoras.

Köpa hos uppfödare

 • Certifierade uppfödare: Om du är intresserad av att skaffa en kattunge och vill vara säker på att katten är en renrasig Turkisk Angora kan det vara en bra idé att leta efter certifierade uppfödare.
 • Etiska riktlinjer: Se till att uppfödaren följer etiska riktlinjer och behandlar sina djur väl. Begär att få besöka uppfödarens anläggning för att se förhållandena som katterna lever under.
 • Referenser: Fråga efter referenser från tidigare köpare för att få en bättre förståelse av uppfödarens rykte och praxis.

Online-plattformar

 • Adoptionswebbplatser: Det finns flera pålitliga webbplatser som listar katter, inklusive Turkiska Angoras, som behöver ett hem. Dessa plattformar kan ge dig möjlighet att söka efter katter baserat på ras, ålder och andra kriterier.
 • Sociala Medier: Många räddningsgrupper, djurhem och uppfödare använder sociala medier för att marknadsföra de katter de har tillgängliga. Detta kan vara ett bra sätt att se aktuella bilder och lära känna katterna innan du beslutar dig.

Se till att katten har genomgått en grundlig hälsokontroll och är vaccinerad innan adoption. Fråga om kattens medicinska historik och eventuella särskilda vårdbehov.

Vad kostar det att köpa en Turkisk Angora?

Priset för en Turkisk Angora kan variera stort beroende på var du får katten ifrån och dess bakgrund och hälsa. Generellt sett ligger priset på mellan 8-20.000 SEK om du köper från en uppfödare och 1.000-3.000 SEK om du adopterar från ett katthem.

Rasren och kvalitet från uppfödare

När du köper en kattunge direkt från en uppfödare betalar du för kvalitet och renrasighet. Priset på en Turkisk Angora från en uppfödare kan ligga mellan 8 000 och 20 000 SEK.

 • Renrasiga kattungar: Att ha en renrasig katt kan vara viktigt för vissa särskilt om du är intresserad av utställningar eller uppfödning.
 • Hälsotester: Uppfödare som tar ansvar genomför ofta genetiska tester för att försäkra att kattungarna är friska. Detta kan ingå i priset.
 • Vaccinationer och veterinärvård: De första grundläggande vaccinationerna och ibland även kastrering eller sterilisering ingår ofta i köpet.

Katthem och räddningsorganisationer

Adoptionsavgifterna här är vanligtvis betydligt lägre, ofta mellan 1 000 och 3 000 SEK.

 • Inkluderad vård: Djurhem inkluderar ofta grundläggande veterinärvård och kastrering/sterilisering i adoptionsavgiften.
 • Äldre katter: Om du väljer att adoptera en äldre Turkisk Angora kan kostnaden vara lägre, och du ger samtidigt ett hem till en katt som kanske annars har svårare att hitta en familj.

Tillkommande kostnader

 • Startkostnader: Kattlåda, matskålar, klösträd, säng, och leksaker. Denna initiala investering kan uppgå till mellan 2 000 och 5 000 SEK.
 • Löpande kostnader: Kattmat, kattsand, leksaker, regelbundna veterinärbesök, och eventuella akuta veterinärvårdskostnader. Räkna med minst 500 – 1 000 SEK per månad.
 • Försäkring: En djurförsäkring kan vara en klok investering för att täcka oväntade medicinska kostnader. Månadskostnaden varierar beroende på leverantör och täckningsomfattning.

Roliga fakta om Turkisk Angora

 1. Kattrasen har en kunglig bakgrund och har varit en del av det kungliga livet i Europa sedan 1600-talet.
 2. Medan Turkiska Angoror delar ett släktskap med Turkiska van är de genetiskt olika raser.
 3. Du kan fortfarande se Angoran om du besöker Ankara Zoo i Turkiet.
 4. Turkiska Angoror är kända för sin intelligens och sin förmåga att lösa problem. De älskar att utforska och har en naturlig nyfikenhet.
 5. Angorakatter förekommer i filmer, till exempel är en av huvudrollerna i Disney-filmen Aristocats en vit angorakatt med blå ögon vid namn Duchess.
 6. Till skillnad från många andra kattraser är Turkiska Angoror inte rädda för vatten. De njuter faktiskt av att leka med rinnande vatten och kan till och med simma!

FAQ om Turkisk Angora

Innan vi avslutar, låt oss besvara några vanliga frågor om den Turkiska Angoran.

Är Turkiska Angoror bra med barn?

Ja, med rätt socialisering från ung ålder kan de vara mycket tålmodiga och lekfulla med barn.

Hur ofta behöver jag bada min Turkiska Angora?

Turkiska Angoror har en päls som inte trasslar sig lätt så regelbundna bad är oftast inte nödvändiga. En god pälsvård räcker oftast för att hålla pälsen ren och fin.

Kan Turkiska Angoror leva i lägenhet?

Ja, de kan anpassa sig väl till livet i lägenhet så länge de får tillräckligt med stimulans och lek.

Hur gammal kan en Turkisk Angora bli?

Med rätt skötsel och hälsa kan en Turkisk Angora leva upp till 15 år eller längre, vanligen 12-18 år.

Att skaffa en Turkisk Angora betyder att du får en intelligent, lekfull och lojal katt. Oavsett om du väljer att adoptera från ett katthem eller köpa från en uppfödare är det viktigt att vara förberedd på det ansvar som följer med att ta hand om en Turkisk Angora. Deras elegans och charm kommer utan tvekan att förgylla ditt liv och göra ditt hem till en mycket rikare plats.

Du kanske även är intresserad av:
Vad ska du tänka på redan innan du skaffar katt?
Vad ska du tänka på när du adopterar katt?
Undvik dessa misstag när du köper katt.

Källor:
https://www.sverak.se/for-kattagare/raskatt/kattraser/turkisk-angora/
https://cfa.org/turkish-angora/turkish-angora-article-2001/
https://www.vet.cornell.edu/departments-centers-and-institutes/cornell-feline-health-center
https://turkishangorabreedcouncil.weebly.com/history.html
https://cfa.org/turkish-angora/
https://www.vangoran.se/katterna/turkisk-angora/

https://www.veterinarbutiken.se/blog/post/tips-pa-hur-du-kan-hjaelpa-din-doeva-katt.html

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *